HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Rastapanjem niskomasnog sira preko bjelanjaka, premazivanjem margarina na “lagani” kruh, korištenjem biljnih mrvica umjesto puretine ili tofua u tacosima, te dobivanje energije biljnim energetskim napicima umjesto kave, možda mislite da donosite zdrave odluke. Međutim, prema nutricionistima, neki od ovih tzv. “zdravih” namirnica možda zapravo nisu uvijek bolja opcija.

Niskomasni sir

Ako je prošlo nekoliko desetljeća otkad ste stavili punomasni sir u svoju košaricu za kupovinu, možda je vrijeme da ga ponovno uvrstite. Jedan veliki razlog zašto ne trebate strahovati od masti u mliječnim proizvodima jest taj što ta mast zapravo pomaže u apsorpciji masti topljivih nutrijenata poput vitamina A i D koji se nalaze u mlijeku.

zdrava hrana

Dijetalne masti također pomažu u održavanju stabilnosti šećera u krvi, što je ključno za osjećaj sitosti, koncentraciju i energiju. Ako izbjegavate masti u mliječnim proizvodima zbog zdravlja srca, ne brinite se. Brojne studije su pokazale da umjerena konzumacija punomasnih mliječnih proizvoda nije povezana s povećanom smrtnošću od kardiovaskularnih bolesti, a u nekim slučajevima može čak biti i korisna.

Margarin

Za razliku od popularnog uvjerenja, margarin nije uvijek bolji od maslaca. “Iako margarin sadrži otprilike 70 % manje zasićenih masti od maslaca“, kaže Beacom, “oboje sadrže otprilike istu količinu ukupnih masti. Margarin sadrži 11 grama masti po žlici u usporedbi s 12 grama masti koliko ima maslac, što nije značajna razlika u kontekstu ukupne prehrane kada se konzumira umjereno.” Također napominje da maslac, za razliku od margarina, ima kratak popis sastojaka, pa ako želite jesti manje procesuiranu hranu, maslac može biti bolji izbor.

zdrava hrana

Ako ne volite maslac ili ste netolerantni na laktozu ili veganski, maslinovo ulje, ulje avokada i kokosovo ulje su dobri zamjenski proizvodi za kuhanje ili pečenje. Kao namaz, maslinovo ulje je ukusno na tostu ili umiješano u povrće ili žitarice.

Energetska pića na bazi biljaka

Samo zato što je nešto ”bazirano na biljkama” ne znači automatski da je zdrav izbor. I dalje morate paziti na kofein, dodani šećer i neregulirane biljne sastojke koji bi mogli reagirati s lijekovima.

Savjet stručnjaka: Rađe popijte kavu, ” Ako vam je npr. kava previše energična, pijte čaj ili matcha. Zeleni čaj i matcha imaju oko 35 miligrama kofeina, crni čaj ima oko 50 miligrama, a kava barem 100 miligrama. 

zdrava hrana

Lažno meso

Ako se odlučujete za bezmesne opcije iz zdravstvenih, vjerskih ili ekoloških razloga, to je sasvim u redu. Postoje mnoge prednosti uključivanja više biljaka u svoju prehranu. Međutim, sa zdravstvenog stajališta, važno je mudro birati svoje biljne proteine.

Mnogi od “lažnih mesnih” proizvoda na tržištu dolaze s visokim sadržajem natrija. I, budući da mnogi proizvodi koriste izolat sojinog proteina ili izolat proteina graška, neki nutrijenti nedostaju u tim namirnicama. Iako znamo da soja u svojem cijelom obliku nudi neke zaštitne zdravstvene koristi, čini se da ta zaštita nestaje kada se protein izolira iz biljke, a zatim doda u hranu s niskom nutritivnom vrijednošću.

zdrava hrana

Cassetty kaže: “Meso je cjelovita hrana a proizvodi koji imitiraju meso su visoko procesirane namirnice koje možda nisu najbolja stvar za vas. Unutar kategorije postoje različiti stupnjevi procesiranja, pri čemu neki imitacijski mesni proizvodi sadrže laboratorijski napravljene sastojke. Najbolja alternativa je napraviti vlastite burgere od biljaka kod kuće koristeći sastojke poput graha i povrća.”

 

druge vijesti

zagreb film festival

Boris T. Matić za HELLO!: “Neskromno mogu tvrditi da smo jako utjecali na promociju hrvatskog filma vani”

"Najteže je bilo pred 5 godina kada je gradonačelnik s preko 200 optužnica čije ime ne volim izgovarati, bespotrebno zbog nekih tuđih privatnih interesa zatvorio naš dom kino Europa kojeg smo uspješno vodili 11 godina i za što smo dobili nagradu kao najbolje art kino u Europi – svojevrsnog kino Oscara, a onda se ubrzo dogodila i pandemija, potres, jačanje streaming platformi što je izazvalo pojavu jako puno izazova koji su mogli uzdrmati ZFF."

Glazba/Festivali

18 listopada 2024