Rastapanjem niskomasnog sira preko bjelanjaka, premazivanjem margarina na “lagani” kruh, korištenjem biljnih mrvica umjesto puretine ili tofua u tacosima, te dobivanje energije biljnim energetskim napicima umjesto kave, možda mislite da donosite zdrave odluke. Međutim, prema nutricionistima, neki od ovih tzv. “zdravih” namirnica možda zapravo nisu uvijek bolja opcija.
Niskomasni sir
Ako je prošlo nekoliko desetljeća otkad ste stavili punomasni sir u svoju košaricu za kupovinu, možda je vrijeme da ga ponovno uvrstite. Jedan veliki razlog zašto ne trebate strahovati od masti u mliječnim proizvodima jest taj što ta mast zapravo pomaže u apsorpciji masti topljivih nutrijenata poput vitamina A i D koji se nalaze u mlijeku.
Dijetalne masti također pomažu u održavanju stabilnosti šećera u krvi, što je ključno za osjećaj sitosti, koncentraciju i energiju. Ako izbjegavate masti u mliječnim proizvodima zbog zdravlja srca, ne brinite se. Brojne studije su pokazale da umjerena konzumacija punomasnih mliječnih proizvoda nije povezana s povećanom smrtnošću od kardiovaskularnih bolesti, a u nekim slučajevima može čak biti i korisna.
Margarin
Za razliku od popularnog uvjerenja, margarin nije uvijek bolji od maslaca. “Iako margarin sadrži otprilike 70 % manje zasićenih masti od maslaca“, kaže Beacom, “oboje sadrže otprilike istu količinu ukupnih masti. Margarin sadrži 11 grama masti po žlici u usporedbi s 12 grama masti koliko ima maslac, što nije značajna razlika u kontekstu ukupne prehrane kada se konzumira umjereno.” Također napominje da maslac, za razliku od margarina, ima kratak popis sastojaka, pa ako želite jesti manje procesuiranu hranu, maslac može biti bolji izbor.
Ako ne volite maslac ili ste netolerantni na laktozu ili veganski, maslinovo ulje, ulje avokada i kokosovo ulje su dobri zamjenski proizvodi za kuhanje ili pečenje. Kao namaz, maslinovo ulje je ukusno na tostu ili umiješano u povrće ili žitarice.
Energetska pića na bazi biljaka
Samo zato što je nešto ”bazirano na biljkama” ne znači automatski da je zdrav izbor. I dalje morate paziti na kofein, dodani šećer i neregulirane biljne sastojke koji bi mogli reagirati s lijekovima.
Savjet stručnjaka: Rađe popijte kavu, ” Ako vam je npr. kava previše energična, pijte čaj ili matcha. Zeleni čaj i matcha imaju oko 35 miligrama kofeina, crni čaj ima oko 50 miligrama, a kava barem 100 miligrama.
Lažno meso
Ako se odlučujete za bezmesne opcije iz zdravstvenih, vjerskih ili ekoloških razloga, to je sasvim u redu. Postoje mnoge prednosti uključivanja više biljaka u svoju prehranu. Međutim, sa zdravstvenog stajališta, važno je mudro birati svoje biljne proteine.
Mnogi od “lažnih mesnih” proizvoda na tržištu dolaze s visokim sadržajem natrija. I, budući da mnogi proizvodi koriste izolat sojinog proteina ili izolat proteina graška, neki nutrijenti nedostaju u tim namirnicama. Iako znamo da soja u svojem cijelom obliku nudi neke zaštitne zdravstvene koristi, čini se da ta zaštita nestaje kada se protein izolira iz biljke, a zatim doda u hranu s niskom nutritivnom vrijednošću.
Cassetty kaže: “Meso je cjelovita hrana a proizvodi koji imitiraju meso su visoko procesirane namirnice koje možda nisu najbolja stvar za vas. Unutar kategorije postoje različiti stupnjevi procesiranja, pri čemu neki imitacijski mesni proizvodi sadrže laboratorijski napravljene sastojke. Najbolja alternativa je napraviti vlastite burgere od biljaka kod kuće koristeći sastojke poput graha i povrća.”
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.
Nakon gotovo tisuću dana šutnje, potresa i dugotrajnih radova, jedan od najintimnijih prostora hrvatske kulturne baštine ponovno će oživjeti: Atelijer Meštrović sredinom prosinca otvara svoja vrata s novim stalnim postavom, promišljenim s iznimnom pažnjom i dubokim poštovanjem prema životu i djelu Ivana Meštrovića.