HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Jeste li ikad isprobali pastirski pitu? Ovo izuzetno ukusno jelo zaista je lako pripremiti, a odličan je izbor i u danima u kojima ne znate što napraviti s viškom mljevenog mesa. Pastirska pita često se nalazi na stolovima diljem Irske, Velike Britanije i Škotske, a jednom kad ju isprobate, vjerujemo da ćete ju i vi uključiti u prvu postavu svojih omiljenih jela, pogotovo u hladnijim danima.

Kako je i kada nastala pastirska pita?

Pastirska pita izumljena je početkom 18. stoljeća u Irskoj. Kako joj i sam naziv govori, riječ je o skromnom jelu koje su obitelji pripremale kako bi iskoristile svaki komadić hrane koji su imale.

Pastirska pita

Tradicionalno se pastirska pita priprema od janjećeg mesa, povrća i pire krumpira. Meso se dodaje kombinaciji omekšale mrkve, luka i celera, poznatoj u francuskoj kuhinji i kao mirepoix, koja se zatim omekšava temeljcem, Worcestershire umakom, pastom od rajčice i lovorovim lišćem kako bi se napravio ukusan umak.

PROČITAJTE: Kao iz američkog filma: Najbolji recept za makarone sa sirom i koju tjesteninu upotrijebiti

Slično kao kad radite umak bolognese za špagete, samo s manje rajčica. Zatim se sve polaže u vatrostalnu posudu ili keramičku posudi za pečenje, premazuje pire krumpirom i stavlja u pećnicu kako bi nastala savršena pastirska pita.

Pastirska pita

Pastirska pita: kako ju pripremiti?

Jednom kad okusite čari ovog jela, možete ga napraviti unikatnim i dodavati sastojke po svojoj volji, no započetak predlažemo da se držite tradicionalnog recepta.

Vjerujemo da ste i pire i mljeveno meso s lukom, mrkvom i celerom više puta pripremali pa omjere odredite ovisno o veličini zdjele za pečenje i potrebama vaše obitelji.

Potrebni sastojci:

  • Luk,
  • Mljeveno meso,
  • Mrkva,
  • Celer,
  • Koncentrat rajčice,
  • Sol i papar,
  • Worcestershire umak,
  • Krumpir,
  • Naribani parmezan.

Postupak:

Stavite krumpire za pire da se kuhaju i narežite celer, luk i mrkvu na kockice.

Popržite luk na ulju, dodajte mrkvu i celer, zalijte s čašom vode i pustite pet minuta da sve omekša.

Dodajte mljeveno meso, dobro ga razlomite i umiješajte, a kad dobije boju, prelijte vodom, dodajte kocku za juhu ili temeljac i pustite da se krčka na štednjaku barem 20 minuta. Zatim dodajte začine, koncentrat rajčice, Worcestershire umak i pustite da se sve kuha još barem pola sata, idealno sat vremena.

Pripremite pire bez grudica.

Kad se meso skuhalo, stavite ga u namašćenu posudu za pečenje, a na vrh ravnomjerno raširite pire kako bi dobili omjer 60/40.

Pospite parmezanom i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva oko pola sata.

Idući put slobodno dodajte i grašak!

Pastirska pita

Možemo li predložiti tradicionalnu pitu od jabuka za desert?

druge vijesti