HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Teško je sjetiti se američkog filma, serije ili reality showa u kojem se barem jednom ne spominje jelo “mac and cheese”. Ovdje se ne radi o slavnom Big Mac hamburgeru sa sirom, kako bi mnogi pomislili, već o tjestenini sa sirom koja se u Americi sprema na poseban način i jede toliko često da je postala dio američke tradicije, poput sendviča s maslacem od kikirikija i džemom. Kultni makaroni sa sirom – što su zapravo i kako ih spremiti?

Makaroni sa sirom

Dok u Americi vrlo često ovo jelo pripremaju “iz kutije”, a i u Hrvatskoj možete pronaći odlične verzije iz vrećica koje proizvode domaći proizvođači, mi vam savjetujemo da ga napravite sami, prema receptu koji nije previše kompliciran, kako bi uistinu mogli osjetiti sve čari toga jela za utjehu.

Makaroni sa sirom: recept koji će vas osvojiti

Ako ste pomislili: “Ma, znam i bez recepta naribati sir po tjestenini“, zaustavite se na trenutak. Ovo jelo puno je kompleksnije i kaloričnije od toga.

Neki ovaj recept započinju lukom i češnjakom no mi vam predlažemo da za početak isprobate recept bez tih snažnih okusa, jer je sam po sebi dovoljno izdašan.

Makaroni sa sirom

Potrebni sastojci:

  • 1 litra mlijeka,
  • 50 grama maslaca,
  • 4 žlice višenamjenskog brašna,
  • 1/2 žličice soli,
  • 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra (i obični će biti OK),
  • 450 grama ribanog cheddar sira,
  • Pakiranje od 350 grama kratke tjestenine, već skuhane,
  • Krušne mrvice i parmezan – po želji.

PROČITAJTE: Domaćica Sanja ima recept za cimet rolice od kojih rastu zazubice

Postupak:

  • Zagrijte pećnicu na 200°C,
  • Skuhajte tjesteninu, ali pazite da kuhanje traje 3 minute manje od predloženog na pakiranju,
  • Pustite da maslac malo omekša, pripremite sve sastojke i naribajte sir,
  • Pripremite svoju zapršku za bešamel uz korake u nastavku,
  • Zagrijte mlijeko i otopite maslac. Nakon što se maslac otopi, umiješajte brašno dok ne postane glatko. Kuhajte uz stalno miješanje 1 minutu,
  • U mješavinu maslaca i brašna dodajte toplo mlijeko i kuhajte dok se smjesa ne zgusne, neprestano miješajući žlicom,
  • Kad je umak gotov, dodajte sol, prstohvat crnog papra, 1 šalicu naribanog sira sira i miješajte dok ne postane glatko,
  • Umiješajte tjesteninu i žlicom je stavite u lagano namašćenu posudu za pečenje,
  • Prelijte preostalim umakom sa sirom i pospite krušnim mrvicama pomiješanim s parmezanom (ako želite),
  • Pecite na 200°C 30 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju i mjehuriće,
  • Prebacite jelo na rešetku da se ohladi 5 minuta i poslužite.

Makaroni sa sirom i često pitanje – koja je tjestenina najbolja?

Naravno, ovaj recept možete pripremiti uz razne vrste tjestenina, no najbolje su one koje uz koje će umak sa sirom uistinu doći do izražaja. Kratka, rebrasta tjestenina u obliku cijevi najbolji je izbor, a na broju jedan su popularni pužići i tjestenina Cavattapi.

Makaroni sa sirom

Stručnjaci zatim predlažu tjesteninu fusilli, ziti, rigatoni i pene, a manje školjkice također će odlično pristajati uz umak pun sira.

Ovo jelo, naravno, možete spremiti i u tavi ili loncu, a ako ne želite uopće ga ne morate zapeći.

Makaroni sa sirom

Dobar tek!

druge vijesti