Teško je sjetiti se američkog filma, serije ili reality showa u kojem se barem jednom ne spominje jelo “mac and cheese”. Ovdje nije riječ o slavnom Big Mac hamburgeru sa sirom, kako bi mnogi pomislili, već o tjestenini sa sirom koja se u Americi sprema na poseban način i jede toliko često da je postala dio američke tradicije, poput sendviča s maslacem od kikirikija i džemom. Što su zapravo kultni makaroni sa sirom i kako ih spremiti?
Dok u Americi vrlo često ovo jelo pripremaju “iz kutije”, a i u Hrvatskoj možete pronaći odlične verzije iz vrećica koje proizvode domaći proizvođači, mi vam savjetujemo da ga napravite sami, prema receptu koji nije previše kompliciran, kako biste uistinu mogli osjetiti sve čari tog jela za utjehu.
Makaroni sa sirom: recept koji će vas osvojiti
Ako ste pomislili: “Ma, znam i bez recepta naribati sir po tjestenini“, zaustavite se na trenutak. Ovo jelo puno je kompleksnije i kaloričnije od toga.
Neki ovaj recept započinju lukom i češnjakom, no mi vam predlažemo da za početak isprobate recept bez tih snažnih okusa, jer je sam po sebi dovoljno izdašan.
Potrebni sastojci:
1 litra mlijeka,
50 grama maslaca,
4 žlice višenamjenskog brašna,
1/2 žličice soli,
1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra (i obični će biti OK),
450 grama ribanog cheddar sira,
Pakiranje od 350 grama kratke tjestenine, već skuhane,
Skuhajte tjesteninu, ali pazite da kuhanje traje 3 minute manje od predloženog na pakiranju,
Pustite da maslac malo omekša, pripremite sve sastojke i naribajte sir,
Pripremite svoju zapršku za bešamel uz korake u nastavku,
Zagrijte mlijeko i otopite maslac. Nakon što se maslac otopi, umiješajte brašno dok ne postane glatko. Kuhajte uz stalno miješanje 1 minutu,
U mješavinu maslaca i brašna dodajte toplo mlijeko i kuhajte dok se smjesa ne zgusne, neprestano miješajući,
Kad je umak gotov, dodajte sol, prstohvat crnog papra, 1 šalicu naribanog sira sira i miješajte dok ne postane glatko,
Umiješajte tjesteninu i žlicom je stavite u lagano namašćenu posudu za pečenje,
Prelijte preostalim umakom sa sirom i pospite krušnim mrvicama pomiješanim s parmezanom (ako želite),
Pecite na 200 °C 30 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju i mjehuriće,
Prebacite jelo na rešetku da se ohladi 5 minuta i poslužite.
Makaroni sa sirom i često pitanje – koja je tjestenina najbolja?
Naravno, ovaj recept možete pripremiti uz razne vrste tjestenina, no najbolje su one koje uz koje će umak sa sirom uistinu doći do izražaja. Kratka, rebrasta tjestenina u obliku cijevi najbolji je izbor, a na broju jedan su popularni pužići i tjestenina Cavattapi.
Stručnjaci zatim predlažu tjesteninu fusilli, ziti, rigatoni i penne, a manje školjkice također će odlično pristajati uz umak pun sira.
Ovo jelo, naravno, možete spremiti i u tavi ili loncu, a ako ne želite uopće ga ne morate zapeći.
Rodom iz Makarske, Marko Andrijašević se nakon 15 godina provedenih u Francuskoj vratio kući i pokrenuo Marendologiju - projekt čije nas fotografije i snimke ljeta u Dalmaciji vraćaju u djetinjstvo.
Samo sedam žena na svijetu smije nositi bijelo u prisutnosti pape, prema tradiciji koja se na talijanskom zove "il privilegio del bianco", odnosno "privilegij bijele boje"
Na crvenom tepihu proslave drugog rođendana hrvatskog izdanja magazina HELLO!, gdje je pred gotovo dvije tisuće uzvanika zablistala i sama Severina, modnu eleganciju i nenametljiv luksuz utjelovila je Ljupka Gojić Mikić. U svojoj prepoznatljivoj estetici koja spaja odvažnost i sofisticiranost, Ljupka je ponovno pokazala zašto je i dalje jedno od najsuptilnijih, a modno najdomišljenijih lica domaće scene.
Već dugo tražim TWS slušalice koje bi zadovoljile moje pomalo izbirljive audio kriterije. Tražim nešto više od prosjeka – ne samo dobar zvuk, već i doživljaj. E pa, nakon dva tjedna intenzivnog korištenja Xiaomi Buds 5 Pro, mogu reći da sam napokon pronašao ono što sam tražio.