HELLO
Domagoj Kukec

Mislite li da bi sir uvijek trebao biti smatran nezdravim užitkom? Razmislite ponovno. I dok su neki sirevi bogati mastima i natrijem te nemaju mnogo nutrijenata, drugi pružaju dovoljno proteina, vitamina i korisnih dobrih bakterija, pa se smatraju zdravima. Najzdraviji sirevi obogaćeni su zdravim tvarima koji podržavaju probavu i opću dobrobit.

Ima mnogo različitih faktora koje treba uzeti u obzir. Rosemary Trout, direktorica za kulinarstvo i znanost o hrani na Sveučilištu Drexel, savjetovala je da “gledamo količinu nutrijenata po kalorijama kao jedan faktor”, kao i “sitost… i koliko dobro se nutrijenti apsorbiraju i metaboliziraju.” Psihologinja Jennifer Altman preporučuje da potražimo sireve koji imaju “niske razine zasićenih masnoća i natrija, a visoke razine proteina, kalcija i probiotika.”

Imajući to na umu, najzdraviji sirevi su:

Mozzarella: Sadrži čak šest grama proteina u jednoj porciji i jedan je od najzdravijih sireva koje možemo jesti. Prema Jennifer Altman, mozzarella ima “nisku razinu zasićenih masnoća i natrija”, i “dobar je izvor kalcija, fosfora i cinka – hranjivih tvari za zdravlje kostiju.” Također je dobar izvor bakterija Lactobacillus casei i Lactobacillus fermentum: dva vrijedna probiotika koji promiču zdravlje crijeva.

najzdraviji sirevi

Matteo Salvini jede mozzarelluFOTO: PROFIMEDIA

Kozji sir: Ovaj meki, kremasti sir dolazi s nizom zdravstvenih prednosti, uglavnom zbog činjenice da je napravljen od – pogodili ste – kozjeg mlijeka koje je bogato je vitaminom A i riboflavinom (vitamin B2) te sadrži manje laktoze od kravljeg mlijeka, što je dobra vijest za one od nas koji su intolerantni na laktozu.

najzdraviji sirevi

Osim toga, prema Rosemary Trout, “kozje mlijeko ima veću koncentraciju masnih kiselina kratkog lanca u usporedbi s kravljim mlijekom.” Te masne kiseline mogu rezultirati “intenzivnim, oštrim okusom povezanim s kozjim mlijekom”, ali su i “metabolički reaktivnije”, što znači da se manje vjerojatno skladište kao višak masnoće u tijelu. Također, prema Kim Yawitz, vlasnici Two Six Fitness u St. Louisu, ove manje molekule masti “brže se probavljaju što može pomoći da se brže osjećate siti”, što dovodi do “manjeg unosa kalorija kasnije u obrocima.”

Svježi sir: S visokim udjelom proteina i vrijednih vitamina B, ovaj kremasti sir već godinama poznat je kao zdrava hrana. Prema Kim Yawitz, “jedna šalica sadrži 24 grama proteina koji grade mišiće i zasićuju”, što ga čini “preporučljivim” za ljude koji “teško unose dovoljno proteina”.

najzdraviji sirevi

Kim Yawitz napominje da mnoge marke svježeg sira također “sadrže bakterije koje mogu pomoći u jačanju vašeg imunološkog sustava i poboljšanju probave.”

Parmezan: S čak deset grama proteina po obroku, pravi parmezan također ima vrlo nizak  sadržaj laktoze, pa je lakše probavljiv od ostalih kravljih sireva. Bogat je kalcijem te natrijem, pa se ne preporučuje konzumiranje u velikim količinama. Srećom ima toliko jak okus da većina nas ne konzumira velike komade odjednom.

najzdraviji sirevi

Švicarski sir: Ovaj slavni sir s rupama bio je na popisu superhrane 2017. godine, kada su korejski istraživači otkrili da sadrži vrijedni probiotik nazvan propionibactirium freudenriechii. Prema Kim Yawitz, studije su sugerirale da ovaj probiotik može “pomoći smanjiti upalu, boriti se protiv infekcija i čak usporiti proces starenja.”

najzdraviji sirevi

Bogat je drugim ključnim hranjivim tvarima, uključujući “vitamin B12, kalcij i fosfor.”  te je “dobar izvor proteina i kalcija, što je dobro za zdravlje kostiju”, rekla je Altman.

PROČITAJTE: Ponovno plavuša – Kim Kardashian sve iznenadila naglom promjenom frizure

Koji je sir najzdraviji? To ovisi o tome što vam je najvažnije. Ako tražite više proteina u svojoj prehrani, opskrbite se svježim sirom i parmezanom. Ako vas brine količina natrija u vašoj prehrani, uzmite mozzarellu. Ako želite osjećati se jače, zdravije i možda čak dulje živjeti, posegnite za švicarskim sirom.

druge vijesti