HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Uvijek ste u potrazi za novim, zdravim idejama za ručak i večeru, pokušavate smanjiti unos kalorija do blagdanskog slavlja ili jednostavno tražite prilog koji će oduševiti vaše goste? Zloglasno, neomiljeno povrće reskog okusa ovdje uskače u priču, ovaj put u novom, glamuroznom izdanju koje je oduševilo korisnike Instagrama, TikToka i Pinteresta. Odrezak od cvjetače nova je kulinarska zvijezda, a može ga pripremiti baš svatko i to na razne načine.

Odrezak od cvjetače

Zašto je odrezak od cvjetače tako popularan?

Takozvani odrezak od cvjetače zapravo se odnosi na drugačiji način rezanja i pripremanja tog povrća. Umjesto rezanja “cvjetića”, glava cvjetače reže se na ploške kako bi se dobili “odresci” koji se zatim premazuju uljem, začinima, parmezanom ili krušnim mrvicama (postoje razne varijante), a zatim se peče u pećnici sve dok ne poprimi zlatnu boju i sasvim novi okus.

PROČITAJTE: Ideja za ručak – Ukusni njoki od mrkve sa samo 4 sastojka

Odrezak od cvjetače zdrav je i niskokaloričan način uvođenja zdravije hrane u vašu prehranu, a može se poslužiti kao glavno jelo ili prilog.

Cvjetača je izvrstan izvor vitamina B i C (jeste li znali da po tom pitanju može zamijeniti i naranču?), A i K, bogata je kalijem i magnezijem, odlična u borbi protiv raka te puna minerala i vitamina koji osiguravaju miran san i dobro raspoloženje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arman Liew (@thebigmansworld)

Koliko kalorija ima cvjetača?

100 grama cvjetače ima samo 25 kalorija no ipak nemojte pretjerivati sa dodavanjem kalorija putem dodataka na vašem odresku, a pripazite i s pretjeranom konzumacijom u danu jer bi mogla izazvati osjećaj nadutosti.

Koji je najjednostavniji recept za odrezak od cvjetače?

Možete ju pripremiti na bezbroj načina, čak i uz jaja, soja sos, krušne mrvice i gljive, no ako želite isprobati najjednostavniji recept za početnike, predlažemo ovo:

  • 2 manje ili 1 velika glava cvjetače
    • pola žličice češnjaka u prahu
    • 1 žličica nasjeckanog peršina
    • pola žličice crnog papra
    • 1 žličica košer soli
    • pola žličice paprike
    • 3 žlice maslinovog ulja

Odrezak od cvjetače

PRIPREMA:

  1. Operite i narežite cvjetaču na “odreske”
  2. U zdjelici pomiješajte ulje i začine
  3. Položite cvjetaču u posudu za pečenje na masni papir i kistom premažite smjesom ulja i začina s obje strane
  4. Zapecite na 180 stupnjeva 20 – 30 minuta
  5. Po želji pred kraj pečenja dodajte naribani parmezan

Dobar tek!


druge vijesti

biljke za božić

Genijalni blagdanski pokloni koji rastu, traju i pričaju priču: Upoznajte čarobne kokedame brenda Hangin’ garden

Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.

Design

05 prosinca 2025