HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Ako ste veliki obožavatelj njoka, a dosadilo vam je stalno ih pripremati po istom receptu, ili jednostavno želite jesti zdravije, isprobajte ove ukusne narančaste njoke, pune vitamina A i C. Njoki od mrkve fantastičan su način da spojite svoj omiljeni prilog sa zdravijim načinom prehrane, ali i da sakrijete povrće ako imate zahtjevne mališane kojima se mrkva u tradicionalnom obliku baš i ne jede.

Ovi njoki od mrkve prema receptu majke i kćeri koje stoje iza bloga Crowded Kitchen brzo se pripremaju, a bez puno muke može ih napraviti i svaki početnik u kuhinji.

INSTAGRAM: @CROWDED_KITCHEN

Njoki od mrkve sa samo 4 sastojaka

Za ukusne, narančaste njoke nije vam potrebno puno – trebate samo mrkve, brašno, sol i jaje kako bi spremili ukusan prilog koji možete poslužiti uz meso ili samostalno, uz malo naribanog sira, vrhnja za kuhanje ili pesta. Crowded Kitchen predlaže da ih zapečete s malo kadulje.

Sastojci:

  • 450 g mrkve
  • 250 g višenamjenskog brašna
  • 1 žumanjak
  • 1 žličica soli

PROČITAJTE: Kao iz američkog filma – Najbolji recept za makarone sa sirom i koju tjesteninu upotrijebiti

Postupak:

  1. Mrkvu operite, ogulite i kuhajte na pari ili kuhajte 15-25 minuta dok ne omekša. Ocijedite ju i osušite kuhinjskom krpom, uklanjajući što više vlage.
  2. Zgnječite mrkvu ili je izblendajte i pustite da para ispari kako bi mrkva bila topla, a ne vruća. Dodajte brašno, žumanjak i sol te lagano izmijesite dok se tijesto ne sjedini. Nemojte previše razraditi tijesto i nemojte dodavati dodatno brašno – smjesa bi trebala biti malo ljepljiva.
  3. Pokrijte tijesto i ostavite da odstoji 10-30 minuta.
  4. Tijesto podijelite na četvrtine, a zatim svaku četvrtinu na četvrtine za ukupno 16 komada. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte svaki dio u cjepanicu debljine oko 1/2”, zatim narežite njoke na komade od 1/2”.
  5. Zakuhajte posoljenu vodu/lagano kuhajte dok njoki ne počnu plivati, oko 2-3 minute. Pričekajte 30 sekundi nakon što isplivaju prije nego što procijedite.
  6. Umak s vašim omiljenim umakom za tjesteninu odmah ili pomiješajte pola porcije njoka s 3 žlice maslaca i 10 listića kadulje. Pustite da maslac porumeni, a zatim dodajte njoke, kuhajte dok ne postanu lagano hrskavi, oko 5-8 minuta.

Vaši njoki od mrkve su spremni za posluživanje. Dobar tek!

druge vijesti