Tiramisu kolač poznat je diljem svijeta, no jeste li ikad čuli za slasni napitak pod nazivom tiramisu kava? Tiramisu latte svakako je jedan od najglamuroznijih načina za pripremanje kave, a ako ste fan slavnog deserta ne moramo ni objašnjavati koliko je ta kava ukusna.
Umjesto da radite kolač s kavom, ovaj put ćete napraviti kavu s okusima kolača i sve, naravno, začiniti jednom piškotom.
Kako se radi tiramisu kava ili tiramisu latte?
Tiramisu kava ukusni je način da počastite sami sebe ili svoje goste nečim profinjenim i neobičnim, a premda ju nije teško izraditi kod kuće, trebat će vam samo malo strpljenja, kako bi baš svaki sloj bio savršen.
Za posluživanje ovakve kave predlažemo prozirne šalice za tople napitke (moraju biti otporne na toplinu), a lijepo će izgledati i u retro šalicama za kavu. Od “alata” će vam trebati mala ručna pjenilica za mlijeko.
Sastojci:
espresso kava ili turska kava
kakao prah
mlijeko
žličica šećera
pola žličice ekstrakta vanilije
mascarpone kremasti sir
vrhnje za šlag
žličica šećera u prahu
piškota
Tiramisu kava: postupak
Napravite jednu malu šalicu espresso kave po svakoj porciji odnosno šalici koju namjeravate poslužiti, a može vam poslužiti i malo jača turska.
Pomiješajte kavu sa žličicom kakaa.
Zagrijte mlijeko, prebacite ga u drugu šalicu, dodajte žličicu šećera i pola žličice ekstrakta vanilije te zapjenite uz pomoć ručne pjenilice.
Prelijte pjenu od mlijeka preko kave.
Napravite kremu od mascarponea miješajući u zasebnoj zdjelici mascarpone i vrhnje za šlag (u omjeru 1/1) te šećer u prahu (žličica za svaku šalicu koju namjeravate poslužiti). Ovo možete napraviti i u dobro zatvorenoj staklenci, snažno je tresući, ili uz pomoć pjenilice ili miksera.
Dodajte mascarpone smjesu preko kave i pjene od mlijeka te na vrh pospite kakao prah, baš kao što biste to napravili i s tiramisu kolačem.
Ukrasite jednom piškotom, ili je dodajte na tanjurić pored šalice vaše tiramisu kave.
Omjere sami najbolje možete odrediti ovisno o tome koliko ćete tiramisu lattea posluživati, a sigurno se nitko neće žaliti ako napravite malo više kreme.
U toplijim danima, na početku u šalicu dodajte led i napravite Tiramisu Ice Latte.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.
Nakon gotovo tisuću dana šutnje, potresa i dugotrajnih radova, jedan od najintimnijih prostora hrvatske kulturne baštine ponovno će oživjeti: Atelijer Meštrović sredinom prosinca otvara svoja vrata s novim stalnim postavom, promišljenim s iznimnom pažnjom i dubokim poštovanjem prema životu i djelu Ivana Meštrovića.