HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Oni koji često spremaju rižoto znaju da ovo jelo nije posebno komplicirano, no daleko je od riže pomiješane sa sitno narezanim sastojcima, kao što bi kulinarski početnici mogli pomisliti. Uz pripremanje rižota vežu se razne mudrosti, a namirnice i okusi moraju se savršeno spojiti kako bi rižoto prema svim kriterijima bio proglašen uspješnim. Talijanske tajne za savršen rižoto pomoći će vam da briljirate u pripremi ovog jela baš svaki put!

tajne za savršen rižoto

Što je zapravo rižoto?

Rižoto je tradicionalno jelo talijanske kuhinje u kojem se riža kuha s temeljcem, odabranim dodacima i začinima kako bi se stvorila rapsodija okusa. Smatra se da je osmišljen u Lombardiji te da prvi recept za rižoto datira iz 1809. godine.

PROČITAJTE: Tjestenina carbonara – kako napraviti savršen umak koji će raspametiti sva osjetila

Neki recepti sadrže maslac i vrhnje, a ako ste dovoljno samouvjereni, možete spojiti i vlastite najdraže okuse i stvoriti vlastiti recept za rižoto koji ćete prenositi s koljena na koljeno.

Tajne za savršen rižoto talijanskih chefova

Kad je riječ o savršenom rižotu, Talijani imaju nekoliko pravila, a među najvažnijima su kvalitetni sastojci i kuhanje s mnogo ljubavi i pažnje.

Nemojte ispirati rižu prije kuhanja rižota jer ćete tako ukloniti škrob koji bi trebao povezati sastojke. Važno je koristiti dobar lonac ili tavu te kuhati na niskoj do srednjoj vatri, kako rižoto ne bi zagorio.

Temeljac koji može biti biljni, kokošji ili goveđi rižotu dodajte postupno, savjetuju Talijani, najbolje kutljačom i to prema potrebi.

Ako želite naribati sir na rižoto, učinite to tek kad svaku porciju servirate u tanjur, a ne dok je rižoto još u loncu.

tajne za savršen rižoto

Koje su još tajne za savršen rižoto pravi znalci spremni podijeliti?

Tostirajte rižu s malo maslaca ili maslinova ulja i začina prije kuhanja.

Rižu kuhajte u slanoj vodi, predlažu brojni chefovi iz talijanskih restorana.

Izbor riže također je vrlo bitna stavka – Carnaroli i Arborio dvije su najbolje vrste riže za rižoto.

Nemojte neprestano miješati rižoto već lagano promiješajte sastojke po potrebi svakih nekoliko minuta.

Također izbjegavajte dodavanje hladnog temeljca u vruće sastojke. Neka bude zagrijan ili barem na sobnoj temperaturi.

I za kraj, nemojte provesti više od 20 minuta ispred štednjaka – želite rižoto prepun očaravajućih okusa, a ne bezličnu prekuhanu kašu.

tajne za savršen rižoto

druge vijesti

tajna izgleda

Tajne zanosnog izgleda modela Victoria Secreta

Najljepše žene svijeta otkrile nekoliko jednostavnih ali korisnih tajni i savjeta koje koriste za postizanje zanosne ljepote i održavanje besprijekornog izgled, a njihove savjete lako možete primijeniti i vi.

Beauty

25 svibnja 2024