
Znate li koje voće sadrži najviše šećera? Ako ste na dijeti izbjegavajte ovo
Ako ste na dijeti ili pokušavate smanjiti količinu šećera u prehrani, uzmite u obzir ove voćke koje će vas iznenaditi koncentracijom šećera.
18 ožujka 2025
Obožavate spremati i jesti rižoto? Ove tajne i trikovi za pripremanje tog popularnog jela svakako će vam pomoći.
Oni koji često spremaju rižoto znaju da ovo jelo nije posebno komplicirano, no daleko je od riže pomiješane sa sitno narezanim sastojcima, kao što bi kulinarski početnici mogli pomisliti. Uz pripremanje rižota vežu se razne mudrosti, a namirnice i okusi moraju se savršeno spojiti kako bi rižoto prema svim kriterijima bio proglašen uspješnim. Talijanske tajne za savršen rižoto pomoći će vam da briljirate u pripremi ovog jela baš svaki put!
Rižoto je tradicionalno jelo talijanske kuhinje u kojem se riža kuha s temeljcem, odabranim dodacima i začinima kako bi se stvorila rapsodija okusa. Smatra se da je osmišljen u Lombardiji te da prvi recept za rižoto datira iz 1809. godine.
Neki recepti sadrže maslac i vrhnje, a ako ste dovoljno samouvjereni, možete spojiti i vlastite najdraže okuse i stvoriti vlastiti recept za rižoto koji ćete prenositi s koljena na koljeno.
Kad je riječ o savršenom rižotu, Talijani imaju nekoliko pravila, a među najvažnijima su kvalitetni sastojci i kuhanje s mnogo ljubavi i pažnje.
Nemojte ispirati rižu prije kuhanja rižota jer ćete tako ukloniti škrob koji bi trebao povezati sastojke. Važno je koristiti dobar lonac ili tavu te kuhati na niskoj do srednjoj vatri, kako rižoto ne bi zagorio.
Temeljac koji može biti biljni, kokošji ili goveđi rižotu dodajte postupno, savjetuju Talijani, najbolje kutljačom i to prema potrebi.
Ako želite naribati sir na rižoto, učinite to tek kad svaku porciju servirate u tanjur, a ne dok je rižoto još u loncu.
Tostirajte rižu s malo maslaca ili maslinova ulja i začina prije kuhanja.
Rižu kuhajte u slanoj vodi, predlažu brojni chefovi iz talijanskih restorana.
Nemojte neprestano miješati rižoto već lagano promiješajte sastojke po potrebi svakih nekoliko minuta.
Također izbjegavajte dodavanje hladnog temeljca u vruće sastojke. Neka bude zagrijan ili barem na sobnoj temperaturi.
I za kraj, nemojte provesti više od 20 minuta ispred štednjaka – želite rižoto prepun očaravajućih okusa, a ne bezličnu prekuhanu kašu.
Zanosna hrvatska glumica dobro zna kako spojiti eleganciju s koketnim efektom.
18 ožujka 2025
Meri Goldašić otkrila je da je netko stvorio profil s njezinim fotografijama na stranici za upoznavanje, što ju je pomalo zasmetalo.
18 ožujka 2025
Slavna hrvatska pjevačica zna kako svaki kroj nositi na damski način pa tako i mini haljinu.
18 ožujka 2025
Imate li već nešto crveno u ormaru? Poznata glumica smatra da svaka žena treba imati lijepu crvenu haljinu.
18 ožujka 2025
I u Francuskoj Adriana i Duje Ćaleta-Car ne propuštaju romantična druženja - evo što lijepa influencerica odijeva za takve prigode.
18 ožujka 2025