HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Jeste li znali da su slavno jelo s umakom carbonara osmislili Amerikanci? Legenda kaže da su to jelo u Italiji pripremali američki vojnici te da su ga zvali “talijanski doručak”. Kako god bilo, slavna carbonara danas je među najtraženijim jelima u talijanskim restoranima diljem svijeta, a mnogi je rado pripremaju u svojoj kuhinji – kao brzo i izdašno jelo za utjehu koje podjednako veseli odrasle kao i mališane.

Ako još niste spremali tjesteninu carbonara u svom domu, a svakako bi ju željeli dodati na kućni meni, donosimo savjete uz koje je nemoguće pogriješiti.

Kako se radi pravi umak carbonara?

Omiljeno jelo Rimljana danas se sprema na razne načine, a Jamie Oliver čak ima i svoju verziju koju radi s jogurtom. Mi vam donosimo recept portala La Cucina Italiana, specijaliziranog za originalna talijanska jela.

PROČITAJTE: Jeste li znali da Talijani ovu juhu nazivaju juha penicilin? Evo kako je pripremiti

Ipak, ako želite napraviti originalni carbonara umak znajte da su vam potrebna samo pet sastojka i malo vježbe.

Tjestenina carbonara

Sastojci koje treba svaka prava carbonara su:

  • tjestenina (najčešće špageti),
  • 120 g narezane slanine,
  • 4 velika žumanjka jajeta,
  • 4 velike žlice naribanog sira Parmigiano Reggiano,
  • sol,
  • papar.

Kako pripremiti tjesteninu carbonara i zaslužiti sve pohvale ukućana?

  1. Stavite vodu u lonac i posolite je te pustite da zavrije,
  2. Narežite slaninu na kockice ili na trakice od otprilike 1.5 cm,
  3. Pomiješajte žumanjke sa naribanim sirom i prstohavtom soli i papra,
  4. Slaninu popržite na malo ulja minutu do dvije, kako bi postala savršeno hrskava, zatim isključite vatru i pustite da se ohladi,
  5. Kad voda počne krčkati, skuhajte tjesteninu al dente i ocijedite, no prije toga ostavite malu šeflju vode u posudici sa strane kako bi kasnije povezala umak,
  6. Ulijte vruću vodu u tavu s ohlađenom slaninom, i dobro miješajte na najnižoj temperaturi, a zatim dodajte tjesteninu pa zatim mješavinu žumanjka i sira i sve dobro pomiješajte dok se umak ne poveže u cjelinu, a jaja u umaku carbonara skuhaju,
  7. Po potrebi začinite s još malo papra i poslužite u zagrijanim tanjurima.

Tjestenina carbonara

Dobar tek!

druge vijesti