Čuli ste to već milijun puta – nemasni proteini važan su dio zdrave prehrane. Dvije najpopularnije namirnice pune proteina koje vam vjerojatno padaju na pamet su pileća prsa i njihov vegetarijanski pandan, tofu. No je li jedno zdravije od drugog?
Portal Prevention.com razgovarao je sa stručnjacima koji su pojasnili razlike između to dvoje i na kraju odgovorili na pitanje što je zdravije: piletina ili tofu?
Nutritivna vrijednost piletine
Najprije ćemo govoriti o onome što smo već spomenuli: nemasni protein.
Pileća prsa od 85 g imaju oko 21 g proteina i 3,5 g ukupne masti po porciji. Piletina također sadrži željezo koje je važno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, cink i magnezij koji jačaju imunitet te je bogat izvor vitamina B.
“B vitamini pomažu u radu mozga i borbi protiv umora, a proteini podržavaju dobru mišićnu masu“, kaže Laura Iu, dijetetičarka i nutricionistica iz New Yorka.
Nutritivna vrijednost tofua
Tofu je glavna namirnica u mnogim azijskim kuhinjama, a pravi se od zrna soje. Bez obzira na to uživate li u njemu jednostavno kuhanom na pari ili ga kombinirate s drugim namirnicama, jedna stvar oko koje se svi možemo složiti je da je to pametan izbor za uravnoteženu biljnu prehranu.
Po porciji od 85 g, tofu sadrži oko 8 g proteina i 4 g masti, kao i kalcij, željezo, cink, magnezij i kalij – koji pomaže funkcioniranju mišića.
“Tofu je solidan način da unesete proteine u svoj život bez konzumiranja hrane životinjskog podrijetla”, kaže Jessica Stamm, dijetetičarka i nutricionistica iz Kalifornije. Također se može pohvaliti vlaknima koja vam pomažu na razne načine, poput podržavanja uredne probave i regulacije šećera u krvi.
Zahvaljujući svom suptilnom okusu, tofu se može uklopiti u jela u koja piletina ne može. “Mekani tofu može biti ukusan način dodavanja proteina i kalcija u smoothie. Ili, možete promijeniti svoju jutarnju rutinu s jajima i napraviti kajganu od tofua s povrćem i krumpirom,” predlaže Stamm.
Onda, što je zdravije: piletina ili tofu?
Oba sadrže mnogo hranjivih tvari, što ih čini privlačnima! I piletina i tofu dobar su izvor nemasnih proteina i donose niz drugih važnih vitamina i minerala koji su ključni za zdravo tijelo.
“Dodavanje raznovrsne hrane vašoj prehrani uvijek je ključno. Budući da obje namirnice sadrže značajne količine hranjivih tvari, obje će pridonijeti cjelokupnom zdravlju i dobrobiti,” kaže Iu.
Dakle, ako niste vegetarijanac(ili vegan), odgovor bi mogao biti da jednostavno dodate oboje na svoj jelovnik.
Međutim, ako tražite nešto specifično, i piletina i tofu imaju svojih prednosti. Piletina ima znatno više bjelančevina od tofua. I dok pileća prsa također imaju malo manje masnoće, tofu je prvi u ovoj kategoriji jer sadrži sve mononezasićene i polinezasićene masti, poznate i kao “dobre” vrste masti dok piletina sadrži malo zasićenih masti i kolesterola, što tofu nema. Piletina također pobjeđuje kada su u pitanju vitamini B i kalij, ali tofu ima više cinka, magnezija, željeza, kalcija – i ima vlakana.
“Ono što je najvažnije kada kuhate piletinu ili tofu je odabrati zdravu metodu pripreme”, kaže Stamm. To znači da se odlučite za pečenje na žaru umjesto prženja i začinite s puno svježih biljaka i začina umjesto previše soli. “Odličan je trik izlupati piletinu batićem kako bi se osiguralo ravnomjerno kuhanje i dopustilo da se marinade stvarno upiju”, otkriva Iu.
Od 25. do 31. kolovoza Zagreb postaje pozornica strasti, boja i ritmova – prvi put u povijesti stiže Fiesta Latina, festival koji u srce grada donosi energiju Caracasa, Rija i Buenos Airesa. Trg Josipa Jurja Strossmayera pretvorit će se u vrelo latino atmosfere, gdje se mirisi egzotične hrane stapaju s glazbom koja poziva na ples, a osmijesi stranaca i domaćih posjetitelja pričaju istu priču – onu o uživanju u životu.
Zamislite popodne koje provodite bosi, s pogledom na more, u hladu borova ili ispod ventilatora na balkonu… Zvuk leda u čaši, miris svježe kave, hladno mlijeko i lagana pjena. Da, upravo takva scena može postati vaša svakodnevica. A potrebna su vam samo tri sastojka i – malo mašte.
Rodom iz Makarske, Marko Andrijašević se nakon 15 godina provedenih u Francuskoj vratio kući i pokrenuo Marendologiju - projekt čije nas fotografije i snimke ljeta u Dalmaciji vraćaju u djetinjstvo.
Ako želite kožu koja blista, više energije i zdravlje koje prkosi godinama, ne tražite dalje — ovi prirodni sokovi s razlogom su na tronu anti-age napitaka!
U svijetu u kojem društvene mreže obiluju savršenim tanjurima i još savršenijim tijelima, rijetko što zvuči tako iskreno i toplo kao – domaći kolačići. Još kad ih pripremi netko poput Marka Petrića, teško im je odoljeti. No, ovdje nije riječ samo o receptu – već o spoju ljubavi, zdravlja i životne ravnoteže.
Kad kažeš Feminnem, prvo se sjetiš pop hitova i nastupa koji su obilježili 2000-e, ali i Eurosonga, gdje su Neda Parmać i djevojke iz grupe blistale više puta. Karijera ove talentirane pjevačice trajala je kroz brojne glazbene projekte, ali sada Neda plijeni pažnju i na jedan sasvim drugačiji način.
Kad hrvatska kraljica interijera Mirjana Mikulec spakira kofere i ode u London, znamo da slijedi nešto posebno. Ovoga puta, u srcu britanske prijestolnice, ušla je u prostor od samo 40 kvadrata i pretvorila ga u šarmantni dom koji osvaja na prvi pogled.