Čuli ste to već milijun puta – nemasni proteini važan su dio zdrave prehrane. Dvije najpopularnije namirnice pune proteina koje vam vjerojatno padaju na pamet su pileća prsa i njihov vegetarijanski pandan, tofu. No je li jedno zdravije od drugog?
Portal Prevention.com razgovarao je sa stručnjacima koji su pojasnili razlike između to dvoje i na kraju odgovorili na pitanje što je zdravije: piletina ili tofu?
Nutritivna vrijednost piletine
Najprije ćemo govoriti o onome što smo već spomenuli: nemasni protein.
Pileća prsa od 85 g imaju oko 21 g proteina i 3,5 g ukupne masti po porciji. Piletina također sadrži željezo koje je važno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, cink i magnezij koji jačaju imunitet te je bogat izvor vitamina B.
“B vitamini pomažu u radu mozga i borbi protiv umora, a proteini podržavaju dobru mišićnu masu“, kaže Laura Iu, dijetetičarka i nutricionistica iz New Yorka.
Nutritivna vrijednost tofua
Tofu je glavna namirnica u mnogim azijskim kuhinjama, a pravi se od zrna soje. Bez obzira na to uživate li u njemu jednostavno kuhanom na pari ili ga kombinirate s drugim namirnicama, jedna stvar oko koje se svi možemo složiti je da je to pametan izbor za uravnoteženu biljnu prehranu.
Po porciji od 85 g, tofu sadrži oko 8 g proteina i 4 g masti, kao i kalcij, željezo, cink, magnezij i kalij – koji pomaže funkcioniranju mišića.
“Tofu je solidan način da unesete proteine u svoj život bez konzumiranja hrane životinjskog podrijetla”, kaže Jessica Stamm, dijetetičarka i nutricionistica iz Kalifornije. Također se može pohvaliti vlaknima koja vam pomažu na razne načine, poput podržavanja uredne probave i regulacije šećera u krvi.
Zahvaljujući svom suptilnom okusu, tofu se može uklopiti u jela u koja piletina ne može. “Mekani tofu može biti ukusan način dodavanja proteina i kalcija u smoothie. Ili, možete promijeniti svoju jutarnju rutinu s jajima i napraviti kajganu od tofua s povrćem i krumpirom,” predlaže Stamm.
Onda, što je zdravije: piletina ili tofu?
Oba sadrže mnogo hranjivih tvari, što ih čini privlačnima! I piletina i tofu dobar su izvor nemasnih proteina i donose niz drugih važnih vitamina i minerala koji su ključni za zdravo tijelo.
“Dodavanje raznovrsne hrane vašoj prehrani uvijek je ključno. Budući da obje namirnice sadrže značajne količine hranjivih tvari, obje će pridonijeti cjelokupnom zdravlju i dobrobiti,” kaže Iu.
Dakle, ako niste vegetarijanac(ili vegan), odgovor bi mogao biti da jednostavno dodate oboje na svoj jelovnik.
Međutim, ako tražite nešto specifično, i piletina i tofu imaju svojih prednosti. Piletina ima znatno više bjelančevina od tofua. I dok pileća prsa također imaju malo manje masnoće, tofu je prvi u ovoj kategoriji jer sadrži sve mononezasićene i polinezasićene masti, poznate i kao “dobre” vrste masti dok piletina sadrži malo zasićenih masti i kolesterola, što tofu nema. Piletina također pobjeđuje kada su u pitanju vitamini B i kalij, ali tofu ima više cinka, magnezija, željeza, kalcija – i ima vlakana.
“Ono što je najvažnije kada kuhate piletinu ili tofu je odabrati zdravu metodu pripreme”, kaže Stamm. To znači da se odlučite za pečenje na žaru umjesto prženja i začinite s puno svježih biljaka i začina umjesto previše soli. “Odličan je trik izlupati piletinu batićem kako bi se osiguralo ravnomjerno kuhanje i dopustilo da se marinade stvarno upiju”, otkriva Iu.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.
Nakon gotovo tisuću dana šutnje, potresa i dugotrajnih radova, jedan od najintimnijih prostora hrvatske kulturne baštine ponovno će oživjeti: Atelijer Meštrović sredinom prosinca otvara svoja vrata s novim stalnim postavom, promišljenim s iznimnom pažnjom i dubokim poštovanjem prema životu i djelu Ivana Meštrovića.