HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Tražite savršen recept za orahnjaču i makovnjaču? Ne tražite dalje. Popularni food influencer Ivan Lončar, koji nas svojim receptima oduševljava putem svog Instagram profila @ivo_zinee, objavio je svoj recept za ova dva tradicionalna kolača te video u kojem njegov postupak izrade možete pratiti iz koraka u korak.

recept za orahnjaču i makovnjaču Ivana Lončara

Recept za orahnjaču i makovnjaču Ivana Lončara oduševljava

Simpatični influencer još nas je jednom oduševio svojom objavom u kojoj je otkrio recept uz koji će uživati svaki obožavatelj tradicionalnih kolača.

PROČITAJTE: Mmm…. Ovaj recept za najmekše buhtle s pekmezom Sanje Mijac nikog neće ostaviti ravnodušnim

Evo kako Ivan Lončar priprema kolač s makom, odnosno, orasima.

RECEPT:

(za 4 štruce)

TIJESTO:

  • 900 g glatkog brašna
  • 1 svježi kvasac (42 g)
  • 100 g šećera
  • 4 dcl mlakog mlijeka
  • ribana korica limuna
  • 1 dcl ulja
  • 100 g kiselog vrhnja
  • vanil šećer
  • 2 žumanjka
  • mala žličica soli

NADJEV ZA ORAHNJAČU:

  • 500 g mljevenih oraha
  • 200 g šećera
  • sok pola limuna
  • 3 dcl mlijeka
  • malo orahovca

NADJEV ZA MAKOVNJAČU:

  • 400 g mljevenog maka
  • 200 g šećera
  • 50  g griza
  • pola litre mlijeka

POSTUPAK:

  1. Pomiješati šećer, 200 g brašna, izmrvljeni kvasac i mlako mlijeko pa ostaviti da se kvasac aktivira 10 – 15 minuta. Zatim dodati ulje, ribanu koricu limuna, punomasno kiselo vrhnje, žumanjke i vanil šećer. Sve dobro izmiješati te smjesi dodati ostatak brašna i sol.
  2. Ostaviti da se diže pola sata na toplom, zatim premijesiti i ostaviti da se diže još jednom dok se ne udvostruči.
  3. Dok se tijesto diže napraviti nadjev – izmiješati orahe, šećer i sok od limuna te preliti vrućim mlijekom. Također, izmiješati mak, griz i šećer i preliti vrućim mlijekom. Oboje ostaviti da se prohladi.
  4. Tijesto podijeliti na četiri dijela i oblikovati kugle. Svaku razvaljati u pravokutnik (veličina ovisi o dimenzijama posude), puniti filom i rolati u jednom smjeru. Stavljati na papir za pečenje, a između svake role postaviti dodatni papir kako se, tijekom pečenja ne bi zalijepile.
  5. Peći na 180 stupnjeva 25 minuta bez folije i 25 minuta lagano prekriveno folijom.
  6. Kada je gotovo premazati rastopljenim maslacem, okrenuti naopačke i ostaviti tako 10 minuta kako se gornja kora ne bi odvajala, zatim izvaditi iz kalupa i pustiti da se ohladi te uživati.

druge vijesti