Bezglutenska čokoladna torta Mirne Maras prava je poslastica: Evo recepta!
Prehrana bez glutena ne mora biti dosadna, a to dobro zna Mirna Maras.
20 studenoga 2024
Nikolina Antić i Ivan Teur nedavno su preuzeli zagrebački restoran SquareOne Experience Bar & Restaurant i podigli ga na novi nivo. Za HELLO! Croatia Nikolina govori o promjenama u lokalu, svojoj go-to modnoj kombinaciji za posao, jelima s menija koje bi preporučila svakome i nadolazećim izborima.
Jeste li nedavno posjetili zagrebački SquareOne Experience Bar & Restaurant? Poznati lokal na adresi Trg Žrtava Fašizma 1 u samom centru Zagreba nedavno je preuzeo poznati duo iz svijeta ugostiteljstva, Nikolina Antić i Ivan Teur, koji su u SquareOne Experience Bar & Restaurant unijeli sve svoje kreativne ideje i stvorili mjesto na kojem se spajaju vrhunska hrana, ugodan ambijent i briga za okoliš.
Bez obzira na to u koje doba dana stižete (i s kojom ekipom), očekuje vas iskustvo kojem ćete se uvijek iznova htjeti vratiti.
Porazgovarali smo s Nikolinom Antić i doznali više o filozofiji poslovanja ovog chic lokala u Zagrebu, kao i o njezinim ritualima, navikama i razmišljanjima iz perspektive uspješne poslovne žene.
Sve ovisi o tome kada dođu. Preko tjedna u vrijeme ručka, na večeru ili pak tijekom vikenda na brunch, ručak ili večeru? Jedno je ipak sigurno – čeka ih dobra hrana pripremljena od kvalitetnih namirnica i ugodna atmosfera.
Ponuda je podijeljena u nekoliko segmenata. Imamo baznu kartu bistro karaktera. Nekoliko predjela, rižoto, tjestenine, konkretno mesno jelo, riblje i vege. Odlično za večernja druženja, ali i poslovni ručak. Osim toga, od ponedjeljka do petka imamo i dva dnevna jela po povoljnijoj cijeni. To su klasičnija jela kao npr. zagrebački odrezak, mesne okruglice, glazirana svinjska potrbušina, riba petkom i slično. Subotom i nedjeljom imamo brunch ponudu – poširana jaja, club sendviče i salate.
Moram priznati da se najviše veselim izmjenama na baznoj karti. Tu imamo najviše prostora za kreativnost i najveću šansu za zadovoljiti gosta. Zbog toga i jesmo tu.
Osoba sam koja preferira slano. Uvijek ću prije odabrati slano jelo, ali isto tako ne mogu zamisliti dan bez barem malo šećera. Što se našeg jelovnika tiče, mislim da bih svaki dan mogla jesti rižoto ili njoke. Volim comfort food. A dobar kremasti rižoto ili savršeno kuhani njoki, upravo su to – hrana za dušu.
Uf. Teško pitanje. Prije nego što sam počela karijeru u food industriji, kuhala sam skoro svakodnevno. I pekla kolače. Nije to bilo nešto u čemu sam pretjerano uživala, ali kuhala sam, učila, testirala, kombinirala. Ali oduvijek sam više voljela jesti u restoranima (ili kod mame i prijatelja). Nakon što sam počela raditi u restoranu, počela sam sve rjeđe kuhati i sve češće jesti vani. Uživam u otkrivanju novih restorana. Smatram da je odlazak u restorane svih stilova i kuhinja ključan za razvijanje vještina koje su mi potrebne za vođenje restorana (kako prijašnjih u kojima sam radila, tako i ovoga čiji sam suvlasnik).
Trenutno smo na samim početcima u našem restoranu i većinu dana provodim ondje tako da i većinu obroka jedem u restoranu. Jednako kao i moj suprug koji mi se pridruži nakon svog posla. U rijetkim prilikama kada uspijem otići popodne doma, odnesem suprugu gablec koji smo imali taj dan u ponudi. Nedjeljom restoran radi samo do 15 sati tako da nedjeljom kuhamo kod kuće. Najčešće suprug ode do Dolca u subotu i nedjeljom pripremamo ribu.
Naravno. U restoranu većinu namirnica iskoristimo maksimalno. Kuhamo svoje temeljce i umake tako da iskoristimo sve dijelove povrća i mesa/ribe. Kod kuće mi nema ništa gore nego kada shvatim da mi je nečemu u frižideru istekao rok trajanja. U zadnje sam vrijeme rjeđe kod kuće pa i manje vodim računa o tome. Inače sam jako stroga po tom pitanju. Nema kupovine novih namirnica dok ne iskoristimo sve što imamo.
Najveća promjena u odnosu na to kada nismo bili dio EU unije je mobilnost. Ljudi, roba, usluga. Kao i garancija sigurnosti proizvoda i hrane, te prava potrošača.
Za mene osobno, članstvo u EU znači da Europski parlament uoči izbora provodi nestranačku kampanju Iskoristi svoj glas.
Ja glasam odmah ujutro. Prije svih drugih obveza taj dan. Buđenje, doručak, jutarnji skin care pa glasanje.
Razmišljali smo organizirati brunch na dan izbora. Ideja je složiti europski brunch jelovnik. Krenuli bismo sa španjolskim poširanim jajima s paprikom, zatim bismo poslužili salatu s burattom, nastavili s domaćim croasanima sa slanim i slatkim punjenima i završili s danskim pecivima. Naravno, na jelovniku bi bile i naše štrukle i sir i vrhnjem s paprikom. Mislim da bi bilo tu za svakog ponešto.
Moram priznati da nemamo poseban restoran koji je bio inspiracija. To je bila kombinacija mjesta koje smo posjetili i na kojima smo vidjeli stvari koje su nam se svidjele (neko jelo, kombinacija okusa, piće, usluga, uređenje, detalj…), ali i mogućnosti koje trenutno imamo, odnosno kapaciteta kojima raspolažemo. Meni osobno su uzor i inspiracija bili i moji prijašnji poslodavci. Marin Medak u Rougemarinu i vlasnici Victus grupe čiji je Batak član. To su poduzetnici čiji je put itekako inspirativan i od kojih se može mnogo toga naučiti. I o ugostiteljstvu, ali i poslovanju općenito.
Za sada nemamo strogu podjelu zadataka. Postoje segmenti koji bolje leže jednom nego drugom, ali i dalje oboje odrađujemo sve. Još uvijek smo u fazi kompletiranja tima. Plan je da kada posložimo tim, podijelimo i zadatke među njima, ali i među nama.
Moja go-to kombinacija su tenisice, traperice, bijela pamučna majica i sako. Traperice i sako oversize kroja jer ne volim usku odjeću. To je ponekad problem jer imamo stepenice u lokalu (do kuhinje) pa u žurbi znam sama sebi zapeti za nogavicu. Ali još uvijek nisam ozbiljnije nastradala. Kao niti tanjuri koje nerijetko nosim.
Uređenje lokala smo naslijedili. Svidjelo nam se i nismo ga htjeli mijenjati. Upotpunili smo prostor nekim detaljima – prvenstveno novom rasvjetom, ali i vazama sa svježim cvijećem. Stavili smo i nove slike, odnosno plakate na zidove. Djela iz kreativne radionice Artplakata grafičkog dizajnera Marka Babića. U planu je još nekoliko njegovih djela u prednjem dijelu restorana.
Glazbu bira kolega Ivan. Ja sam, naime, grozna kada je glazba u pitanju. Osobno bih mogla preživjeti bez glazbe. Nemam sluha ni ritma. Znam samo što mi ne odgovara, odnosno što mi smeta. Glazbu dijelim na onu uz koju mogu funkcionirati i na onu koja me izluđuje.
Ivan je do sada uspio pogoditi onu koja me ne ometa tako da nemam prigovora.
To je strana glazba. Početkom dana laganiji hitovi, a prema kraju dana oni malog bržeg tempa. Vikendom uz brunch i večeru imamo i nastupe DJ-a.
Donedavno sam radila uredske poslove te nisam imala previše vremena za sebe ujutro. Digla bih se sat, sat i pol prije polaska i krenula odmah sa spremanjem (jutarnja higijena, tuširanje, pranje kose, skin care, frizura), te ravno na posao. Bez doručka i kave. Kavu, naime ne pijem. Nisam nikad počela. Sada imam više vremena ujutro za sebe i svoje ukućane (supruga i buldoga Bima). Osim što provodim kvalitetno vrijeme s njima ujutro, pripremim si i nešto za jelo, popijem probiotik i otvorim laptop po potrebi.
Ja nosim relativno male torbice pa u njih ne stane puno više od 5 stvari uz novčanik. Odnedavno nosim fiksni aparatić za zube tako da će nekoliko komada biti vezano za to – Curaprox putni set četkice za zube + pasta i ortodontski vosak. Uvijek imam i korektor za podočnjake. Rijetko ga naknadno nanosim tijekom dana, ali uvijek ga premještam iz torbe u torbu. I dvije stvari koje koristim 1 000 puta dnevno i ne mogu bez njih – papirnate maramice i balzam za usne. Nosim još i dezinficijens za ruke. Navika koja je ostala iz COVID perioda i koje se ne želim riješiti.
Za predjelo svakako kozice u panko mrvicama na prženoj tortilji s guacamole umakom, pikantnom majonezom, kupusom, mrkvom, daikonom i mladim lukom. Još nisam upoznala osobu koja se zaustavila samo na jednoj porciji.
Što se glavnog jela tiče, tu sve ovisi o osobi/ama koje želite zadiviti. Koliko su gladni? Jesu li ljubitelji mesa ili ribe? Vole li klasične okuse ili vole eksperimentirati? Iskreno, za svakog imamo ponešto. Od sporo kuhanih junećih rebara s pire krumpirom do miso lososa s jasmin rižom i stir fry povrćem.
Doživite umjetnost na Adventu u Zagrebu – galerije, izložbe i mladih umjetnika s naglaskom na žensku perspektivu i inovativni pristup!
21 studenoga 2024
Doris Pinčić otkrila recept za svoj savršen obrok za svako doba godine.
21 studenoga 2024
Fani Stipković odmara u jednoj od najpoznatijih oaza na svijetu.
21 studenoga 2024
David Shiner, jedan od najvećih klaunova svijeta, donosi nezaboravnu predstavu Komik Motion u Zagrebu, Rijeci i Sisku!
21 studenoga 2024
Ana Gruica oduševila pratitelje plesom i vježbama uz Siu: "Brutalno vojnički, samo jako!"
21 studenoga 2024