Kako starimo, održavanje kognitivnog zdravlja postaje glavni prioritet. Dobra vijest je da hrana koju jedemo može značajno utjecati na sposobnost našeg mozga da dobro funkcionira. Neurolog i TikToker dr. Robert Love specijalizirao se za pomoć ljudima u prevenciji Alzheimerove bolesti putem znanstvenih istraživanja i praktičnih prehrambenih savjeta.
U nedavnom TikToku, naglasio je da “hrana koju jedete pruža sirovine koje vašem mozgu trebaju da bi stvorio nove moždane stanice.”
1. Srdele
Sardine su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje su ključne za zdravlje mozga. Omega-3 masne kiseline pomažu smanjiti upalu i poboljšavaju sinaptičku plastičnost. Ove male ribe također su dobar izvor vitamina D, koji je povezan s poboljšanom kognitivnom funkcijom i nižim rizikom od neurodegenerativnih bolesti.
2. Kiselo zelje
Kiselo zelje možda će mnogima biti iznenađenje, ali ono ima značajne koristi za zdravlje mozga putem veze crijeva i mozga. “Kiselo zelje je odlično za vaš mozak. Ono unosi dobre bakterije u vaš probavni sustav”, objašnjava dr. Love.
Crijeva i mozak su povezani putem vagusnog živca, tvoreći ono što se naziva veza crijeva i mozga. “Bakterije u vašem probavnom sustavu su važne za zdravlje vašeg mozga”, dodaje stručnjak. Uključivanje barem male količine kiselog zelja dnevno u vaše jelo može pomoći u održavanju zdravog mikrobioma crijeva, što zauzvrat podupire kognitivne funkcije.
3. Haringa
Poput srdele, haringa je također bogata omega-3 masnim kiselinama. Osim toga, haringa pruža visoke razine vitamina B12, koji je neophodan za održavanje zdravih živčanih stanica i crvenih krvnih stanica. Nedostatak B12 može dovesti do kognitivnog pada i gubitka pamćenja, što čini haringu vrijednim dodatkom prehrani za poboljšanje funkcije mozga.
Uključivanjem ovih namirnica u svoju prehranu, možete osigurati potrebne hranjive tvari za podršku kognitivnom zdravlju i popraviti oštećene moždane stanice. Donošenjem pažljivih odluka o tome što jedete, možete pomoći održati pa čak i poboljšati funkciju mozga.
Zamislite popodne koje provodite bosi, s pogledom na more, u hladu borova ili ispod ventilatora na balkonu… Zvuk leda u čaši, miris svježe kave, hladno mlijeko i lagana pjena. Da, upravo takva scena može postati vaša svakodnevica. A potrebna su vam samo tri sastojka i – malo mašte.
Rodom iz Makarske, Marko Andrijašević se nakon 15 godina provedenih u Francuskoj vratio kući i pokrenuo Marendologiju - projekt čije nas fotografije i snimke ljeta u Dalmaciji vraćaju u djetinjstvo.
Ako želite kožu koja blista, više energije i zdravlje koje prkosi godinama, ne tražite dalje — ovi prirodni sokovi s razlogom su na tronu anti-age napitaka!
U svijetu u kojem društvene mreže obiluju savršenim tanjurima i još savršenijim tijelima, rijetko što zvuči tako iskreno i toplo kao – domaći kolačići. Još kad ih pripremi netko poput Marka Petrića, teško im je odoljeti. No, ovdje nije riječ samo o receptu – već o spoju ljubavi, zdravlja i životne ravnoteže.
Od gradskih terasa u srcu Zagreba, poput Botaničkog vrta ili Tkalčićeve ulice, do lounge barova na obali u Splitu ili Dubrovniku, slavimo ga na ljetnim zabavama, vjenčanjima ili kao idealan predah na plaži, a svjedoče o tome i nasmijana lica, instagramske priče i sve češće zdravice u njegovo ime.
Jesenska sezona donosi povratak klasike – a kamel torba iz najnovije kolekcije modne kuće Mona je definitivno must-have dodatak koji podiže svaki outfit. Ručno rađena od najkvalitetnije prirodne juneće kože, ova mekana torba odiše luksuzom i bezvremenskom elegancijom, dok bogata tekstura galanterijske kože dodaje sofisticiranu notu svakom stylingu.
Ikona domaće pop scene i najveća regionalna zvijezda Severina, ponovno diže temperaturu ovog ljeta – i to doslovno. U četvrtak, 7. kolovoza u podne, najavila je izlazak pjesme "Pumpaj, Seve brate", koja, sudeći po najavi, nosi zaraznu energiju, pomaknutu dozu humora i nezaobilaznu dozu životne istine.
Dok sunce još nemilosrdno prži, a misli su nam u lepršavim haljinama i sandalama, modni insajderi već imaju novu opsesiju. Džemper iz najnovije H&M Studio capsule kolekcije postao je IT komad sezone — i to prije nego što su prvi listovi počeli žutjeti.