HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Vitamin D ima ključnu ulogu u održavanju oralne higijene i zdravlja. Istraživanja su pokazala da je unos dovoljne količine vitamina D važan faktor za oralno zdravlje. Vitamin D ima nekoliko važnih uloga u zaštiti osmijeha i održavanju oralnih funkcija.

Vitamin D za zdravlje zubi

Vitamin D za zdravlje zubi i mineralizaciju zubne cakline

Vitamin D pomaže u održavanju zubiju jakima. On je bitan za mineralizaciju zubne cakline, a u procesu mineralizacije iskorištavaju se i minerali poput kalcija i fosfata. Osim toga, vitamin D podržava zdravlje desni i kostiju. Zdravlje parodonta, koji je odgovoran za pričvršćivanje zuba za kost i desni te ih štiti od bakterija, također ovisi o razini vitamina D.

Vitamin D za zdravlje zubi

Vitamin D za zdravlje zubi je neophodan

Vitamin D ima ulogu i u imunološkom odgovoru usne šupljine. Protuupalna svojstva vitamina D pomažu u održavanju oralnog imunološkog odgovora. Također, vitamin D potiče proizvodnju antimikrobnih peptida, koji su važni za obranu od infekcija.

Važno je naglasiti da pravilna dentalna higijena, poput redovitog pranja zubi, upotrebe zubnog konca i posjeta stomatologu, ostaje temelj dobrog oralnog zdravlja. Međutim, unos dovoljne količine vitamina D može biti dodatna podrška za jake i zdrave zube, zdrave desni i oralno zdravlje općenito.

druge vijesti