HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Sigurni smo da ste i vi više puta u nekoj seriji ili filmu vidjeli kako glavni lik razbija vrh pite sa sirom i s veseljem se baca na to popularno jelo te pomislili – mmm, ovo je sigurno jako fino! Pita s piletinom stvarno je jako ukusna no u Hrvatskoj se rijetko priprema pa mnogi ideju o tom slanom obroku ostavljaju po strani.

Pita s piletinom

Ako volite topla, utješna jela i veliki ste fan piletine, pita s piletinom mogla bi biti baš po vašem ukusu tim više ako je grašak s noklicama jedno od vaših omiljenih jela.

Što je zapravo pita s piletinom?

Pita s piletinom prema originalnom receptu radi se uz domaće tijesto za pite no neki ju rade iz uz kupovno tijesto pa čak i lisnato tijesto.

PROČITAJTE: Recept za najfinije originalne švedske okruglice od mesa

Najvažniji sastojak je, naravno smjesa koja ide u samu pitu, a koja se sastoji od kuhane piletine, luka, graška, mrkvica, brašna, vrhnja, začina i pilećeg temeljca.

Pita s piletinom

Mi vam donosimo recept poznatog portala Delish.

Najvažnija stvar pri izradi pite od piletine?

Nadjev ne smije biti prerijedak jer će se dno pite natopiti tekućinom, a to nije poželjno.

Pita s piletinom

Pita od piletine: kako je napraviti korak po korak

Sastojci:

Tijesto za pitu ili lisnato tijesto

Za nadjev:

110 grama neslanog maslaca
1 srednja glavica luka, sitno nasjeckana
2 velike mrkve, oguljene, sitno nasjeckane
3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
60 grama višenamjenskog brašna, plus još malo za površinu
700 ml pilećeg temeljca ili pileće juhe
250 ml kiselog vrhnja
165 grama smrznutog graška
4 pileća prsa bez kostiju i kože, poširana, narezana na kockice
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
2 žličice nasjeckanih listova svježeg timijana
Svježe mljeveni crni papar
Sol
1 veće jaje, lagano tučeno

Pita s piletinom

Postupak:

Nakon što ste napravili tijesto ili se odlučili za gotovo, pustite ga da odstoji u hladnjaku, a vi krenite na pripremanje nadjeva.

  • U velikom loncu na srednjoj vatri otopite maslac.
  • Dodajte luk i mrkvu i kuhajte uz povremeno miješanje dok povrće ne počne omekšavati, oko 10 minuta.
  • Umiješajte češnjak, zatim umiješajte brašno i kuhajte, neprestano miješajući, dok smjesa ne postane zlatna i ne počne mjehuriti, oko 3 minute.
  • Postupno umiješajte temeljac.
  • Zakuhajte i kuhajte uz povremeno miješanje dok se ne zgusne, oko 5 minuta.
  • Maknite s vatre i umiješajte vrhnje, zatim dodajte piletinu, grašak, peršin i majčinu dušicu te začinite solju i paprom.
  • Neka se ohladi.
  • Postavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte na 190 stupnjeva.
  • Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte jedan disk tijesta u veliki krug debljine oko 1/4″.
  • Premjestite ga u duboku posudu za pitu od 9″ i dodajte nadjev.
  • Razvaljajte drugi krug tijesta na veliki krug debljine oko 1/4″. Rasporedite na vrh nadjeva.
  • Pritisnite rubove gornjeg i donjeg kruga tijesta zajedno.
  • Oštrim nožem ili kuhinjskim škarama odrežite rubove tijesta, ostavljajući oko 1/ 4″ ruba
  • Preklopite višak tijesta ispod tijesta na gornji rub kalupa za pite
  • Premažite vrh tijesta razmućenim jajetom. Koristeći nož za guljenje, izrežite 4 mala
  • proreza na vrhu kore.
  • Pospite s malo soli.
  • Pecite pitu dok kora ne porumeni, oko 45 minuta.
  • Ostavite da se ohladi najmanje 15 minuta prije posluživanja.

Pita s piletinom

Dobar tek!

druge vijesti