HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Slavna sarma jedno je od najpopularnijih jela s naših prostora, a slobodno možemo reći i da je pravo domaće jelo za utjehu. Ukusna sarma puna je fantastičnih okusa i idealna za hladnije dane, no nije samo mirisna i ukusna, već i puna melankolije i uspomena na djetinjstvo.

 

Svako kućanstvo ima svoj tradicionalni recept za sarmu koji se prenosi s koljena na koljeno no ako mislite da u toj kategoriji kod vas još ima mjesta za napredak, donosimo pet savjeta zbog kojih će svi tvrditi da je vaša sarma – najbolja!

PROČITAJTE: Jeste li znali da Talijani ovu juhu nazivaju juha penicilin? Evo kako je pripremiti

Bez brige, nećete (puno) morati mijenjati recept koji vam je ostavila baka.

Sarma – kako je napraviti još boljom?

Stiže pet savjeta koje u svojoj kuhinji može isprobati baš svaki sarmoljubac.

Odrežite korijen lista

U detalje pratite obiteljski recept no sarmice nikako da se zamotaju kao kod vaše mame? Česta pogreška početnika je ostavljanje tvrdog dijela lista, zbog kojeg se meso ne može lijepo zamotati. Odrežite i zamotajte sarmu poput profesionalca.

Sarma

U smjesu za meso dodajte malo prokuhanog suhog mesa

Kako bi sarma bila ukusnija u meso svakako dodajte malo suhog mesa koje ste prethodno prokuhali. Nemojte pretjerivati jer će okus biti prežestok. Suho meso dozirajte poput začina.

Ne pretjerujte s rižom

Riža je sastavni dio sarme no ne bi smjela prevladavati u smjesi. Idealan omjer je 20-25 posto riže u smjesi s mesom. Nemojte je kuhati prije stavljanja u smjesu, ali možete pustiti da 10 minuta odstoji u vodi.

Koje meso odabrati?

Junetina i svinjetina popularan su izbor kad je sarma u pitanju, no ako želite jako mekanu sarmu, poznati chefovi predlažu da koristite samo svinjetinu i to svinjsku plećku i vrat.

Koža špeka za izbjegavanje klasičnog problema

Kako bi spriječili da jelo zagori, na dno lonca stavite kožu špeka i brzo riješite taj problem.

Sarma

Dobar tek!

druge vijesti