HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Postoji li osoba koja voli meso, a ne voli mesne okruglice? Švedske okruglice od mesa toliko su popularne da neki samo zbog njih odlaze u trgovine s namještajem u čijem se restoranu prodaju, a podjednako ih vole i djeca i odrasli. Najčešće se serviraju uz pire krumpir, a ako želite jesti poput Šveđana, sigurno ćete dodati i smeđi umak te umak od brusnica.

švedske okruglice od mesa

Ako ste veliki fan ovog popularnog jela za utjehu, krajnje je vrijeme da savršene švedske okruglice naučite raditi u svom domu.

Originalni recept za švedske okruglice od mesa

Postoje brojni recepti za izradu okruglica od mesa pa čak i za pripremanje vegetarijanskih okruglica no ako želite briljirati u izradi švedskih okruglica, savjetujemo vam da se pridržavate recepta.

PROČITAJTE: Dosta im je – Švedska osmislila kampanju kojom želi motivirati ljude da je prestanu brkati sa Švicarskom

Švedske okruglice manje su i čvršće od klasičnih talijanskih, a rade se od govedine i svinjetine.

Bacimo se na posao!

švedske okruglice od mesa

Sastojci za švedske okruglice
  • 500 g mljevene mješavine govedine/svinjetine,
  • 150 ml mlijeka,
  • 75 g bijelih krušnih mrvica,
  • 1 jaje,
  • 1 luk,
  • sol, bijeli papar,
  • mljeveni piment.
Sastojci za smeđi umak
  • 2 žlice maslaca,
  • 2 žlice pšeničnog brašna,
  • 4 dl mesnog temeljca,
  • ½ dl duplog vrhnja,
  • 2 žličice kineskog soja umaka,
  • 1 prstohvat crnog papra,
  • 1 žlica umaka od jabuka ili želea (po želji).

Kako pripremiti švedske okruglice?

Luk nasjeckajte na sitno i lagano pirjajte na malo maslaca da ne potamni. Prezle, odnosno, krušne mrvice namočite u mlijeku pa dodajte u smjesu. Pomiješajte mljeveno meso, najbolje u multipraktiku, s lukom, jajima, mješavinom mlijeka i krušnih mrvica i začinima do odgovarajuće gustoće i okusa. Dodajte malo vode ako vam se smjesa čini prečvrsta.

Okus provjerite probnim pečenjem jedne ćufte. Zatim pomoću dvije žlice oblikujte male polpete i stavljajte ih tanjure.

U tavi obilato zažutite komadić maslaca, a kad se pucketanje “utiša” stavite mesne okruglice u tavu i ostavite da se zapeku sa svih strana. Često protresite tavu, savjetuju švedski stručnjaci.

Kako pripremiti umak?

Za umak rastopite maslac u tavi. Umiješajte brašno. Miješajući malo po malo dodajte temeljac. Pustite da zavrije i kuhajte 3-5 minuta. Dodajte vrhnje i začinite sojom, paprom i po želji umakom od jabuka ili želeom.

Poslužite uz pire ili kuhani krumpir i sirove izmiksane brusnice.

švedske okruglice od mesa

Uz ovako ukusne švedske okruglice, vrijeme je i da na švedskom naučite reći ‘Dobar tek’ – Smaklig måltid!

druge vijesti