HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Kad je riječ o prehrani koja se temelji na namirnicama bez glutena, mišljenja su podijeljena.

Prehrana bez glutena može napraviti čuda za zdravlje

Dok jedni sretno i zadovoljno žive u svom “bezglutenskom svijetu” i tvrde kako itekako osjete blagodati na svom zdravlju i raspoloženju, drugi bi voljeli početi se hraniti na taj način no smatraju kako bi to bilo izuzetno komplicirano, zahtijevalo puno organiziranja te, na kraju krajeva, bilo značajno skuplje od njihovoog trenutnog plana prehrane.

Kruh bez glutena

Kruh bez glutena može biti i ukusniji od onog s glutenomPROFIMEDIA

Treći smatraju kako je intolerancija na gluten izmišljena, a četvrti kupuju namirnice bez glutena jer smatraju da imaju manje kalorija te da su bolje za njihovu figuru.

Što je prava istina o prehrani bez glutena? Krenimo od početka!

Što je gluten, zašto ga neki ne mogu podnijeti i što je prehrana bez glutena?

Gluten je kompleksna smjesa proteina koja se nalazi u pšenici, brašnu, raži, ječmu, piru i zobi, a tijestu, kruhu i sličnim proizvodima daje elastičnost.

Kad navlažimo brašno pri izradi tijesta, glutenski proteini vežu vodu, te se međusobno povezuju elastičnim nitima u mrežu koju poznajemo pod nazivom gluten. Što je više glutenskih proteina u brašnu, to se voda brže veže te se stvara čvršća mreža. Ako se tijestu doda i kvasac, nastala glutenska mreža dobiva priliku zarobiti mjehuriće ugljičnog dioksida te omogućiti tijestu da naraste. Porastom temperature tijekom pečenja, voda će ispariti, a gluten dati završnu strukturu.

Upravo zbog toga su proizvodi s glutenom ukusni i elastični, no danas postoje brojne zamjene koje mogu biti još ukusnije, i to bez dodavanja glutena.

Plodine, keksi bez glutena

Mix za kruh bez glutena, PlodinePLODINE

Zašto su neki ljudi intolerantni na gluten i potrebna im je prehrana bez glutena?

Celijakija je autoimuna bolest tankog crijeva koja se često prenosi s koljena na koljeno. Osobe koje boluju od celijakije ne podnose gluten, točnije njegov sastavni dio glijadin, a ako pojedu pizzu ili pecivo s glutenom dolazi do bolova u trbuhu, probavnih smetnji, gubitka apetita, povraćanja i raznih drugih smetnji.

Intolerancija na gluten može se očitovati i na koži, u obliku ekcema i psorijaze, ali i na psihičkom stanju osobe osjetljive na gluten. U tom slučaju dolazi do čestih promjena raspoloženja i glavobolje pa čak i depresije.

Plodine

Muffini bez glutena, PlodinePLODINE

Birajte zdravije, ali i povoljnije, i još – bez glutena

Upravo zato, važno je posvetiti se prehrani koja je prilagođena potrebama našeg tijela te se pobrinuti da uživamo u hrani i svakom novom danu punim plućima, ali bez glutena. Zahvaljujući liniji Live Free u Plodinama, u kojoj ćete naći tjesteninu, tost, muffine, dvopek, tjesteninu, njoke i kekse bez glutena po pristupačnim cijenama, prelazak na prehranu zdravu za vaš želudac i vaše raspoloženje bit će lako i zabavno. Razbijmo mitove koji se vežu uz ovakav način prehrane!

Najčešći mitovi vezani uz prehranu bez glutena

MIT: Ako se odreknem glutena, ne smijem jesti ugljikohidrate

ISTINA: U potpunosti netočno. Ne sadrže svi ugljikohidrati gluten. Dapače, zahvaljujući brojnim bezglutenskim proizvodima, poput onih koje možete pronaći u ponudi Live Free lanca Plodine, i dalje ćete moći uživati u pecivima, pizzi i tjestenini do mile volje.

MIT: To što na proizvodu piše “gluten free”, znači da je zdraviji od drugih

ISTINA: Naravno, ovo nije istina jer su važni i brojni drugi sastojci koji se nalaze u proizvodima na polici “lišenoj glutena”. Potražite provjerene proizvode poput linije Live Free koje su Plodine kreirale u suradnji sa stručnjacima.

plodine

MIT: Svi bi se trebali odlučiti za prehranu bez glutena

ISTINA: Prehrana bez glutena nužna je za one koji boluju od celijakije no može pomoći i onima koji sumnjaju na intoleranciju te žele isprobati hoće li uz ovakav način prehrane ukloniti neke od simptoma koji se vežu uz celijakiju.

MIT: Prehrana bez glutena izuzetno je skupa i komplicirana

ISTINA: Netočno. Jednako kako se proizvodi s glutenom mogu pronaći po raznim cijenama, tako i pristupačniji brendovi danas mogu kreirati fantastične proizvode bez glutena po fantastično prihvatljivim cijenama. U spoju s ukusnim receptima za bezglutensku prehranu, kao što su, primjerice, tost bez glutena s avokadom i pečenim jajetom, ili njoki bez glutena s lososom, brokulom i vrhnjem, lako je svaki dan jesti fino, a obroke pripremati brzo i bez glutena. Još kad se tome doda bezglutenski Live Free tiramisu za desert, priča o ukusnoj bezglutenskoj prehrani postaje slatka, i kristalno jasna.

U trgovinama Plodine lako ćete pronaći visoku kvalitetu proizvoda bez glutena Live Free po povoljnijim cijenama

Zahvaljujući brendu Live Free koji ćete pronaći na policama trgovina Plodine, lako ćete osmisliti prehranu bez glutena bez odricanja.

Live Free je razvijen za osobe intolerantne na gluten i laktozu, ali i u skladu s trendovima
koji se prilagođavaju zdravijim prehrambenim navikama i odabirima ljudi općenito. Naime,
proizvode bez glutena i laktoze danas sve više koriste i oni koji nemaju zdravstvenih
problema uzrokovanih glutenom i laktozom, ali su se odlučili odabrati zdravije navike.

Linija proizvoda koji ne sadrže gluten Live GLUTEN free i linija proizvoda Live LACTOSE free osmišljene su u suradnji s provjerenim proizvođačima kako bi dobili jednaku ili bolju
kvalitetu, ali cjenovno daleko povoljniju opciju u odnosu na postojeće poznate brendove.

Plodine

Proizvodi bez glutena Live Free, Plodine

druge vijesti