HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Stiže vrijeme božićnih kolača, no samo će posebno brižne domaćice pripremiti nešto i za goste koji ne smiju ili ne žele jesti gluten. Ako vam stiže veća ekipa, u kojoj će biti i nekoliko novih lica, predlažemo da za svaki slučaj pripremite prilagođene kekse koji će biti ukusni i svima ostalima. Gingerbread man keksi bez glutena bez sumnje će oduševiti svakoga tko stigne na vaš prag, a lijepo će izgledati i ako ih odlučite zamotati u celofan i dodati božićnim poklonima za svoje najmilije.

keksi bez glutena

Ukusni keksi bez glutena za pravo blagdansko slavlje

Osnovni sastojak za kekse bez glutena je, naravno, brašno bez glutena pa vam savjetujemo da najprije dobro proučite popis za shopping, a zatim se bacite na izradu ove tradicionalne poslastice u nešto modernijem izdanju.

keksi bez glutena

Sastojci:

  • 210 g višenamjenskog brašna bez glutena
  • pola žličice sode bikarbone
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • ¼ žličice soli
  • 109 g smeđeg šećera
  • 84 g maslaca sobne temperature
  • 4 žlice melase
  • 1 žlica meda
  • 1 jaje na sobnoj temperaturi, tučeno
  • pola žličice čistog ekstrakta vanilije
  • glazura za ukrašavanje (po želji)

PROČITAJTE: Danas pečemo – Najjednostavniji i najukusniji keksi s cimetom

Gingerbread man keksi bez glutena, postupak:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Limove za pečenje obložite papirom za pečenje i ostavite ih sa strane.
  2. U veliku zdjelu stavite brašno bez glutena, sodu bikarbonu, cimet, đumbir i sol, pa promiješajte da se dobro sjedine. Dodajte smeđi šećer i ponovno promiješajte.
  3. Napravite udubljenje u sredini suhih sastojaka i dodajte maslac, melasu, med, jaje i vaniliju, miješajući da se sjedine nakon svakog dodavanja. Tijesto će biti gusto i ljepljivo.
  4. Prebacite tijesto na papir za pečenje, prekrijte ga još jednim listom papira za pečenje i razvaljajte u pravokutnik. Ako mislite da će tijesto biti komplicirano za rukovanje, nakon što ga razvaljate stavite ga u hladnjak ili zamrzivač da otvrdne.
  5. Maknite gornji list papira za pečenje, umočite rezač za medenjake u višenamjensko bezglutensko brašno ili kukuruzni škrob i izrezujte oblike iz tijesta. Pri izrezivanju svakog kolačića pomičite rezač naprijed-natrag kako bi oblik bio uredan.
  6. Stavite tijesto na ravnu, prijenosnu površinu poput daske za rezanje i stavite u zamrzivač dok se ne stisne (oko 10 minuta).
  7. Nakon što se tijesto ohladi, odvojite ostatak tijesta oko izreza i skupite ostatke. Zatim pažljivo odvojite izrezane oblike i stavite ih, s razmacima, na pripremljene limove za pečenje.
  8. Ponovite postupak s preostalim tijestom dok ga ne potrošite.

Stavite limove za pečenje na kojima su izrezani kolačići u hladnjak ili zamrzivač da se stvrdnu (oko 20 minuta u hladnjaku ili samo 5 minuta u zamrzivaču). To će im pomoći da zadrže oblik tijekom pečenja.

Stavite lim u sredinu prethodno zagrijane pećnice i pecite oko 8 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade na papiru za pečenje.

Potpuno ohlađene kolačiće po želji ukrasite glazurom. Ostavite glazuru da se stisne 24 sata prije slaganja kolačića.

Dobar tek!

keksi bez glutena

 

druge vijesti