Podijeliti obrok s obitelji i prijateljima za Božić jedna je od najljepših tradicija. Brojne obitelji vole sjesti za isti stol i uživati u obroku uz duh Božića i zajedništva.

Tradicionalna božićna jela: U Austriji šaran ili guska, u Danskoj pečena patka
Tradicionalna božićna jela u Austriji razlikuju se od regije do regije. Neki poslužuju šarana, drugi preferiraju gusku. Jelovnici često uključuju regionalne juhe poput krumpirove juhe ili “Wurstelsuppe” – juhe koja sadrži domaće kobasice, tjesteninu i povrće. Hladna jela poput narezanog pečenog mesa, paštete od guščje jetre, dimljenog lososa, fileta ribe ili plodova mora, te prilozi poput salata i umaka također su dio božićnog stola. Kao i Švicarci, Austrijanci također za Božić uživaju u mesnom ili sirnom fonduu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Danci su pravi tradicionalisti kad je Božić u pitanju. Više od devedeset posto njih poslužuje pečenu patku s punjenjem od šljiva i jabuka ili pečenu svinjetinu. Tradicionalni prilozi uključuju kuhani krumpir ili male karamelizirane krumpire i crveni kupus s ukusnim umakom. Desert je najčešće temeljen na riži s bademima i umaku od trešanja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Tradicionalna božićna jela u Francuskoj su kamenice, a u Njemačkoj šaran
Francuzi tradicionalno jedu svečani obrok koji uključuje foie gras, kamenice ili druge plodove mora kao predjela, pečenog kopuna s kestenima kao glavnog jela i “Bûche de Noël” kao deserta. Capon je pijetao poznat po svom vrlo blagom okusu. “Bûche de Noël” je rolada od biskvita punjena čokoladom ili voćem, izrađena u obliku panja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
U Njemačkoj je na tradicionalnom božićnom stolu pečena patka ili guska. U nekim regijama jede se šaran, pastrva ili jednostavna krumpirova salata s kobasicama. Raclette je još jedan popularan božićni obrok u Njemačkoj.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
U Ujedinjenom Kraljevstvu pečena purica je broj jedan, u Poljskoj pohani šaran
Pečena purica je omiljeno božićno jelo u Ujedinjenom Kraljevstvu i jede je više od tri četvrtine Britanaca. Kralj Edward VII je uveo tu tradiciju u 19. stoljeću. Tipični prilozi su pečeni krumpiri i korjenasto povrće, mrkve, prokulice i puno umaka. Purica obično sadrži nadjev i poslužuje se s umakom od brusnica. “Pigs in blankets” – male kobasice umotane u hrskavu slaninu – još su jedan popularan prilog. Eventualni ostaci purice koriste se za punjenje sendviča, jedu se s kiselim krastavcima ili se koriste kao sastojak za curry sljedeći dan.
Božićni obrok u Italiji je elegantan događaj na večer 24. prosinca i obično se sastoji od ribe. Sljedeći dan, Talijani sa sjevera pripremaju bogate raviole punjene ribom, dok njihovi južni kolege obično poslužuju janjetinu. Stanovnici Napulja su izuzetak od pravila jer za Božić često jedu jegulje.
U Poljskoj se uvijek ostavlja dodatno mjesto za stolom za slučaj da dođe neki nenajavljeni gost. Tipična jela su pohani šaran, haringe u ulju ili tradicionalni gulaš s kupusom “bigos” začinjen sušenim gljivama, maslacem i vrhnjem. Mnoge obitelji jedu juhu od cikle (poljski naziv: “borschtsch”) s malim knedlama od gljiva ili knedlama od kiselog kupusa i gljiva (“pierogi”) te makovnjaču kao desert na Badnji dan.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Rusija obožava Olivier salatu, Švicarska nema tradicionalan božićni obrok
Jedno od tradicionalnih božićnih i novogodišnjih jela u Rusiji je salata Olivier. Sastoji se od krumpira, kiselih krastavaca, graška, jaja, mrkve i kuhanog goveđeg, pilećeg ili mljevenog mesa – sve pomiješano s velikom količinom majoneze. Još jedna popularna blagdanska ponuda je haringa “u krznu” – salata od kiselih haringi prekrivenih kuhanim krumpirom, mrkvom ili ciklom. Cikla daje salati tipičnu ljubičastu boju. Obitelji u mnogim regijama za Božić jedu “kholodets” – svinjetinu u želeu.
Iako postoji mnogo prehrambenih tradicija u Španjolskoj, punjena purica je najpopularniji božićni obrok. U prošlosti su purice prodavane žive na tržnicama i živjele su s obiteljima do Božića, kada bi bile pripremljene za ručak. Turrón, desert od jaja, badema, meda i šećera koji podsjeća na nugat, neizostavan je na tradicionalnoj španjolskoj blagdanskoj gozbi.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
U Švicarskoj nema tradicionalnog božićnog obroka. U prošlosti je božićno razdoblje bilo podijeljeno na post oko Adventa i božićno slavlje. Jela od mesa su bila česta, a variraju od regije do regije. “Fondue Chinoise” ili kineski fondue jedan je od najpopularnijih božićnih obroka.
U Hrvatskoj se za Badnjak obično jedu razne vrste ribe pripremljene na različite načine, a uz te riblje delicije, na stolu se mogu naći i plodovi mora. Za prilog često se pripremaju francuska salata i grah salata. Na sam Božić priprema se purica, piletina ili odojak, a kao prilog najčešće se poslužuju mlinci, a na stolu se mogu naći i pečeni krumpiri. Za desert se uglavnom jedu suhi kolači, orahnjača i makovnjača.
druge vijesti

Ovih 5 modela tenisica bit će najpopularniji u 2026.
18 prosinca 2025

Oscari napuštaju televiziju: Od 2029. ekskluzivno na YouTubeu
U povijesnom preokretu koji mijenja način na koji milijuni gledatelja diljem svijeta prate prestižne filmske nagrade, Oscari će od 2029. godine biti ekskluzivno emitirani na YouTubeu. Ova promjena označava kraj više desetljeća dugog prijenosa ceremonije na televizijskom kanalu ABC i početak nove ere u kojoj digitalne platforme preuzimaju primat u prijenosu velikih kulturnih događaja.
18 prosinca 2025

Četvrt stoljeća Hippy Gardena: Kako je vizija Đurđice Vorkapić postala simbol urbane elegancije
Obilježavanje dvadeset i pete obljetnice modnog brenda Hippy Garden predstavljalo je snažnu i promišljenu sintezu estetske dosljednosti, emocionalne dubine i suvremene urbane profinjenosti, kojom je još jednom potvrđena iznimna kreativna vizija dizajnerice Đurđice Vorkapić, autorice prepoznatljivog modnog rukopisa koji već četvrt stoljeća oblikuje žensku siluetu kroz prizmu snage, elegancije i suptilne mističnosti. Kroz jasno definiran estetski kod, koji ostaje vjeran vlastitim temeljima, a istodobno otvoren suvremenim interpretacijama, Hippy Garden kontinuirano stvara snažne urbane ikone, gradeći brend koji je istovremeno autentičan, prepoznatljiv i nepogrešivo svoj.
18 prosinca 2025

Zašto svi ovog Božića govore o Prahir nakitu i zašto je to najpoželjniji dar koji traje cijeli život?
U blagdanskom razdoblju, kada se svakodnevica usporava, a toplina doma i obiteljske tradicije dolaze u prvi plan, pažnja se sve više usmjerava prema vrijednostima koje nadilaze prolaznost trenutka. Božić je vrijeme u kojem se vraćamo jednostavnim, ali snažnim osjećajima pripadnosti, zahvalnosti i bliskosti, a upravo u tim trenucima mali detalji poprimaju posebno značenje. U tom kontekstu, Prahir nakit već generacijama gradi svoju priču kao simbol trajnosti, emocije i profinjene elegancije.
18 prosinca 2025








