Bezglutenska čokoladna torta Mirne Maras prava je poslastica: Evo recepta!
Prehrana bez glutena ne mora biti dosadna, a to dobro zna Mirna Maras.
20 studenoga 2024
Svaka država u Europi ima svoju tradiciju, kao i tradicionalna jela za Božić i Badnjak koje ju čini jedinstvenom.
Podijeliti obrok s obitelji i prijateljima za Božić jedna je od najljepših tradicija. Brojne obitelji vole sjesti za isti stol i uživati u obroku uz duh Božića i zajedništva.
Tradicionalna božićna jela u Austriji razlikuju se od regije do regije. Neki poslužuju šarana, drugi preferiraju gusku. Jelovnici često uključuju regionalne juhe poput krumpirove juhe ili “Wurstelsuppe” – juhe koja sadrži domaće kobasice, tjesteninu i povrće. Hladna jela poput narezanog pečenog mesa, paštete od guščje jetre, dimljenog lososa, fileta ribe ili plodova mora, te prilozi poput salata i umaka također su dio božićnog stola. Kao i Švicarci, Austrijanci također za Božić uživaju u mesnom ili sirnom fonduu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Danci su pravi tradicionalisti kad je Božić u pitanju. Više od devedeset posto njih poslužuje pečenu patku s punjenjem od šljiva i jabuka ili pečenu svinjetinu. Tradicionalni prilozi uključuju kuhani krumpir ili male karamelizirane krumpire i crveni kupus s ukusnim umakom. Desert je najčešće temeljen na riži s bademima i umaku od trešanja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Francuzi tradicionalno jedu svečani obrok koji uključuje foie gras, kamenice ili druge plodove mora kao predjela, pečenog kopuna s kestenima kao glavnog jela i “Bûche de Noël” kao deserta. Capon je pijetao poznat po svom vrlo blagom okusu. “Bûche de Noël” je rolada od biskvita punjena čokoladom ili voćem, izrađena u obliku panja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
U Njemačkoj je na tradicionalnom božićnom stolu pečena patka ili guska. U nekim regijama jede se šaran, pastrva ili jednostavna krumpirova salata s kobasicama. Raclette je još jedan popularan božićni obrok u Njemačkoj.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pečena purica je omiljeno božićno jelo u Ujedinjenom Kraljevstvu i jede je više od tri četvrtine Britanaca. Kralj Edward VII je uveo tu tradiciju u 19. stoljeću. Tipični prilozi su pečeni krumpiri i korjenasto povrće, mrkve, prokulice i puno umaka. Purica obično sadrži nadjev i poslužuje se s umakom od brusnica. “Pigs in blankets” – male kobasice umotane u hrskavu slaninu – još su jedan popularan prilog. Eventualni ostaci purice koriste se za punjenje sendviča, jedu se s kiselim krastavcima ili se koriste kao sastojak za curry sljedeći dan.
Božićni obrok u Italiji je elegantan događaj na večer 24. prosinca i obično se sastoji od ribe. Sljedeći dan, Talijani sa sjevera pripremaju bogate raviole punjene ribom, dok njihovi južni kolege obično poslužuju janjetinu. Stanovnici Napulja su izuzetak od pravila jer za Božić često jedu jegulje.
U Poljskoj se uvijek ostavlja dodatno mjesto za stolom za slučaj da dođe neki nenajavljeni gost. Tipična jela su pohani šaran, haringe u ulju ili tradicionalni gulaš s kupusom “bigos” začinjen sušenim gljivama, maslacem i vrhnjem. Mnoge obitelji jedu juhu od cikle (poljski naziv: “borschtsch”) s malim knedlama od gljiva ili knedlama od kiselog kupusa i gljiva (“pierogi”) te makovnjaču kao desert na Badnji dan.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Jedno od tradicionalnih božićnih i novogodišnjih jela u Rusiji je salata Olivier. Sastoji se od krumpira, kiselih krastavaca, graška, jaja, mrkve i kuhanog goveđeg, pilećeg ili mljevenog mesa – sve pomiješano s velikom količinom majoneze. Još jedna popularna blagdanska ponuda je haringa “u krznu” – salata od kiselih haringi prekrivenih kuhanim krumpirom, mrkvom ili ciklom. Cikla daje salati tipičnu ljubičastu boju. Obitelji u mnogim regijama za Božić jedu “kholodets” – svinjetinu u želeu.
Iako postoji mnogo prehrambenih tradicija u Španjolskoj, punjena purica je najpopularniji božićni obrok. U prošlosti su purice prodavane žive na tržnicama i živjele su s obiteljima do Božića, kada bi bile pripremljene za ručak. Turrón, desert od jaja, badema, meda i šećera koji podsjeća na nugat, neizostavan je na tradicionalnoj španjolskoj blagdanskoj gozbi.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
U Švicarskoj nema tradicionalnog božićnog obroka. U prošlosti je božićno razdoblje bilo podijeljeno na post oko Adventa i božićno slavlje. Jela od mesa su bila česta, a variraju od regije do regije. “Fondue Chinoise” ili kineski fondue jedan je od najpopularnijih božićnih obroka.
U Hrvatskoj se za Badnjak obično jedu razne vrste ribe pripremljene na različite načine, a uz te riblje delicije, na stolu se mogu naći i plodovi mora. Za prilog često se pripremaju francuska salata i grah salata. Na sam Božić priprema se purica, piletina ili odojak, a kao prilog najčešće se poslužuju mlinci, a na stolu se mogu naći i pečeni krumpiri. Za desert se uglavnom jedu suhi kolači, orahnjača i makovnjača.
Ako se poznate Hrvatice pita, boja vina još uvijek je itekako u trendu.
21 studenoga 2024
Slavna pjevačica Nataša Bekvalac ostavila je bez daha sve prisutne na zabavi Gala Celebrities Night powerd by Hello x Story x Gloria kad se pojavila u haljini koja prekriva malo no otkriva puno stila.
21 studenoga 2024
U predblagdanskom ozračju restorana Zinfandel’s organizatori Fooling Around by Fuliranje: Esplanade Zagreb hotel, kreativna agencija Kokoš ili jaje i MPG agencija pretpremijerno su predstavili gastronomsku ponudu ovogodišnjeg izdanja najsofisticiranijeg adventskog događanja u Zagrebu.
21 studenoga 2024
Na tereasi kultnog zagrebačkog kafića Kinoteka osvanula je kupola u kojoj možete popiti toplu čokoladu ili vino dok uživate u retro pjesmama s gramofona, lampicama i cozy atmosferi.
21 studenoga 2024
Poznati glumac Dušan Bućan u 48. godini postao je otac, a radosnu vijest s ponosom je podijelio. Njegova supruga, bivša manekenka Sara Hdagha, u srijedu je u zagrebačkoj bolnici na svijet donijela zdravu djevojčicu kojoj su dali ime Zoa.
21 studenoga 2024