HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Ako u vaš dom često stižu gosti, a vi uživate u ulozi domaćina koji na stolu uvijek ima nešto toplo, savjetujemo vam da u hladnjaku uvijek imate kore za pite i malo maslaca.

Šarmantan i jednostavan način da zadivite goste

Jela s korama od pite nisu ništa novo, no uz malo mašte i dobre prezentacije možete ih pretvoriti u last minute gastro fantaziju koja će oduševiti goste.

Ovakve pite česte su u kuhinjama francuskih chefova koji dobro znaju kako sasvim jednostavne sastojke pretvoriti u sasvim posebno jelo.

Kako napraviti pitu za koju će gosti reći ”oh la la!”?

Prije svega pogledajte koje sastojke imate u hladnjaku te razmislite o punjenu koje će se svidjeti vašim gostima.

Povrće, šunka, pršut, sir… Sve te namirnice nude prefine okuse, ovisno o tome kako ih odlučite pomiješati. U tavi prvo pripremite sastojke kojima ćete napuniti svoju pitu, a zatim ih prebacite u posudu obloženu kuhinjskim papirom koji će upiti masnoću.

Posudu za pečenje ili tavu od lijevanog željeza ravnomjerno premažite s malo maslaca.

Izrežite tri kore od pite na željenu veličinu, svaku premažite maslacem ili maslinovim uljem pa ih (izvan posude) slažite jednu na drugu, svaki put okrećući koru u drugom smjeru kako bi vrhovi “virili”.

Položite kore za pite u posudu za pečenje i u njih izlijte mješavinu koju ste već pripremili. Pomiješajte jedno jaje s vrhnjem za kuhanje te smjesu začinite s malo soli i papra.

Zatim krenite “zatvarati pitu” korama. Prvim slojem “učvrstite” sadržaj koji se nalazi unutar pite, a zatim se zabavite s ostatkom vrhova kora, tvoreći oblike koji strše. Pitu zatim možete posuti sjemenkama po izboru.

Na, samom kraju još jednu koru premažite maslacem ili maslinovim uljem, zgužvajte i postavite na vrh pite, poput poklopca. Ako je potrebno, ovaj sloj pričvrstite čačkalicama.

Pitu stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva i pecite 15-20 minuta (prema uputama na pakiranju).

Zlaćani vrhovi izgledat će čarobno kad pitu poslužite, a dodatan začin svake porcije bit će fantastična hrskavost.

druge vijesti