Začini igraju višestruku ulogu u poboljšanju okusa i nutritivnog profila hrane, a istovremeno nude potencijalne zdravstvene prednosti. Osim svog kulinarskog značaja, začini su poznati po svojoj sposobnosti da pridonesu ravnijem trbuhu. Mnogi začini sadrže spojeve s protuupalnim svojstvima i svojstvima za poticanje metabolizma, koji mogu pomoći probavi i potaknuti osjećaj sitosti.
Portal SheFinds.com odlučio je istražiti koji su najbolji začini koji pomažu ako želite izgubiti kilograme. Razgovarali su s tri stručnjakinje za mršavljenje – Tinom Marinaccio, Dr. Candice Seti i Tristom Best – koje su im otkrile koja dva začina mogu pomoći.
Začini za dijetu – kurkuma
Kurkuma, žuti začin koji se obično nalazi u jelima s curryjem, privukla je pažnju ne samo zbog svoje kulinarske privlačnosti, već i zbog potencijalnih dobrobiti povezanih s ravnijim trbuhom. To se uglavnom pripisuje kurkuminu, aktivnom spoju kurkume, poznatom po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima.
“Kurkuma sadrži protuupalni antioksidativni spoj zvan kurkumin, za koji se pokazalo da smanjuje salo na trbuhu“, rekla je Marinaccio.
“Kako biste poboljšali apsorpciju, dodajte ga hrani s masnoćom, poput smoothieja s avokadom ili maslacem od orašastih plodova. Piperin, alkaloid crnog papra, također poboljšava apsorpciju, stoga dodajte kurkumu jajima, čiliju, juhama i drugoj hrani kojoj biste dodali crni papar,” predlaže Marinaccio.
Dr. Seti je objasnila: “Kada unosite kurkumu, to ubrzava vaš metabolizam. Ovaj skok metabolizma zatim omogućuje vašem tijelu da sagori značajniju količinu kalorija što, posljedično, dovodi do bržeg mršavljenja.”
Začini za dijetu – đumbir
Đumbir, poznat po svome jedinstvenom okusu i ljekovitim svojstvima, povezan je s potencijalno ravnijim trbuhom zbog svojih probavnih prednosti. Aktivni spojevi u đumbiru, kao što je gingerol, mogu pomoći u smirivanju probavnog trakta, smanjiti upalu i ublažiti nadutost. Poticanjem učinkovitijeg procesa probave, đumbir može pridonijeti ravnijem izgledu trbuha.
Best navodi da ti čimbenici mogu potaknuti i poboljšati probavu, osobito za pojedince koji se suočavaju s upalom ili infekcijama crijeva. “Kada crijeva ne mogu pravilno raditi zbog prekomjernog rasta bakterija i to je praćeno upalom, želudac može doživjeti prekomjernu nadutost. Stoga, dodavanje đumbira u prehranu može pomoći u smanjenju prekomjerne težine oko struka.”
Uključivanje đumbira u prehranu, bilo u čajevima, smoothiejima ili kao začin u kuhinji, može biti ukusna strategija za podržavanje zdravlja probavnog sustava i rad na postizanju boljega izgleda u kombinaciji s holističkim pristupom dobrobiti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.
Nakon gotovo tisuću dana šutnje, potresa i dugotrajnih radova, jedan od najintimnijih prostora hrvatske kulturne baštine ponovno će oživjeti: Atelijer Meštrović sredinom prosinca otvara svoja vrata s novim stalnim postavom, promišljenim s iznimnom pažnjom i dubokim poštovanjem prema životu i djelu Ivana Meštrovića.