Sezona fritula službeno je krenula početkom mjeseca, a ako niste fan niskih temperatura i stajanja u redovima na adventskim štandovima, predlažemo da prijatelje pozovete u svoj dom na kuhano vino ili toplu čokoladu te najfinije fritule koje su do sada probali. Recept za fritule s jogurtom, pahuljaste i neodoljivo ukusne objavila je hrvatska food blogerica Domaćica Sanja, a nas je još jednom oduševila slatkom idejom koju je lako ponoviti u svojoj kuhinji.
Idealno za jesen i zimu: recept za fritule s jogurtom
Zasladite se i oduševite svoje ukućane ili goste uz recept Sanje Mijac koji vas neće razočarati.
Zgodna ideja – zamotajte ih u celofan, dodajte mašnu i neka to bude božićni poklon uz šalicu s blagdanskim motivima.
Sastojci:
- 2 jaja,
- 400 ml tekućeg jogurta,
- 4 žlice šećera,
- 2 vanilin šećera,
- 2 čepa rakije,
- prstohvat soli,
- 400 g glatkog brašna,
- 2 praška za pecivo.
Po želji:
- 1 srednja jabuka i malo cimeta
Priprema:
- Ulje ugrijte u loncu. Treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu jer one ne smiju dodirivati dno. Kada ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite vatru. Uvijek se možete poslužiti i trikom s kuhačom: drvenu kuhaču uronite u ulje i ako se oko nje stvaraju veliki mjehurići – ulje je prevruće, ako se oko nje stvaraju manji mjehurići – ulje je savršene temperature za prženje. Ako fritule pržite na jakoj vatri, one se neće stići napuhati zbog čega iznutra znaju biti zbijene.
- Izmiješajte jaja, jogurt, šećere, rakiju i sol. Umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve
dobro spojite. Tijesto će biti gusto. Ako želite, dodajte naribanu jabuku i malo cimeta. - Vrećici za ukrašavanje odrežite vrh debljine palca. Napunite je smjesom za fritule.
- Fritule istiskujte iznad lonca s uljem. Kada izađe komadić duljine 3 cm iz vrećice, samo ga prerežite nožićem ili kuhinjskim škarama kako bi pao u ulje. Fritule možete praviti i uz pomoć žličica, kako vam je lakše.
- Nemojte prepuniti lonac fritulama nego ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i da se pritom mogu same okretati.
- Kada se dovoljno isprže na jednoj strani, obično se same okrenu na drugu. Ako ne, samo ih dotaknite vilicom pa će se okrenuti.
- Veoma je važno paziti da ulje ne bude prevruće. Fritule pržite na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok ne poprime zlatnosmeđu boju.
Dobar tek!