Slavna sarma jedno je od najpopularnijih jela s naših prostora, a slobodno možemo reći i da je pravo domaće jelo za utjehu. Ukusna sarma puna je fantastičnih okusa i idealna za hladnije dane, no nije samo mirisna i ukusna, već i puna melankolije i uspomena na djetinjstvo.
Svako kućanstvo ima svoj tradicionalni recept za sarmu koji se prenosi s koljena na koljeno no ako mislite da u toj kategoriji kod vas još ima mjesta za napredak, donosimo pet savjeta zbog kojih će svi tvrditi da je vaša sarma – najbolja!
Bez brige, nećete (puno) morati mijenjati recept koji vam je ostavila baka.
Sarma – kako je napraviti još boljom?
Stiže pet savjeta koje u svojoj kuhinji može isprobati baš svaki sarmoljubac.
Odrežite korijen lista
Do u detalje pratite obiteljski recept, no sarmice nikako da se zamotaju kao kod vaše mame? Česta pogreška početnika je ostavljanje tvrdog dijela lista, zbog kojeg se meso ne može lijepo zamotati. Odrežite korijen lista i zamotajte sarmu poput profesionalca!
U smjesu za meso dodajte malo prokuhanog suhog mesa
Kako bi sarma bila ukusnija, u meso svakako dodajte malo suhog mesa koje ste prethodno prokuhali. Nemojte pretjerivati jer će okus biti prežestok. Suho meso dozirajte poput začina.
Ne pretjerujte s rižom
Riža je sastavni dio sarme, no ne bi smjela prevladavati u smjesi. Idealan omjer je 20-25 posto riže u smjesi s mesom. Nemojte je kuhati prije stavljanja u smjesu, ali možete pustiti da 10 minuta odstoji u vodi.
Koje meso odabrati?
Junetina i svinjetina popularan su izbor kad je sarma u pitanju, no ako želite jako mekanu sarmu, poznati chefovi predlažu da koristite samo svinjetinu i to svinjsku plećku i vrat.
Koža špeka za izbjegavanje klasičnog problema
Kako bi spriječili da jelo zagori, na dno lonca stavite kožu špeka i brzo riješite taj problem.
Od gradskih terasa u srcu Zagreba, poput Botaničkog vrta ili Tkalčićeve ulice, do lounge barova na obali u Splitu ili Dubrovniku, slavimo ga na ljetnim zabavama, vjenčanjima ili kao idealan predah na plaži, a svjedoče o tome i nasmijana lica, instagramske priče i sve češće zdravice u njegovo ime.
Ako ste mislili da ste probali sve verzije talijanskih klasika - razmislite ponovno. Ovo nisu obične lazanje, niti je ovo klasična focaccia. Ovo je dekadentna, sočna, hrskava fuzija koja miriše na nedjeljni ručak i izgleda kao san u obliku kruha. Tri sloja tijesta, bogat bešamel, moćan mesni ragu s crnim vinom i dašak parmezana za hrskavi završetak.
Rodom iz Makarske, Marko Andrijašević se nakon 15 godina provedenih u Francuskoj vratio kući i pokrenuo Marendologiju - projekt čije nas fotografije i snimke ljeta u Dalmaciji vraćaju u djetinjstvo.
Ljeto je godišnje doba koje traži glazbu s dušom – onu koja te osvaja već na prvo slušanje, poziva na bijeg od svakodnevice i budi najnježnije emocije. Upravo takva je nova pjesma „Tebi pripadam“, kojom se Alen Đuras, jedan od najautentičnijih vokala domaće glazbene scene, vraća na radare glazbenih zaljubljenika.
Zagreb, početak ljeta. Na playlistri preslušavamo Dry Your Eyes, novu pjesmu Filipa Rudana koja nas već na prvo slušanje vodi u drugačiji svemir — mekši, introspektivniji, atmosferičan poput soundtracka za sumrak u velikom gradu. Onog trenutka kad se sve smiri, a emocije krenu govoriti.
More nije samo destinacija za odmor — ono je pravi melem za dušu i tijelo. Plava boja, svjež zrak, miris soli i ritam valova djeluju poput prirodne terapije, resetiraju nas i pripremaju za sve nove izazove.
Postoji li išta luksuznije od toga da ujutro, bez razmišljanja, posegnete za odjevnom kombinacijom koja već zna tko ste, kamo idete i kako se želite osjećati? Nova studio kolekcija effortless Donovana Pavlekovića upravo je ta modna misao pretočena u stvarnost – minimalistička, funkcionalna i izrađena s namjerom da vas prati kroz sve ljetne scenarije, bez i trunke napora.