Utješna hrana na irski način: Isprobajte pastirsku pitu, skromno, ali izdašno jelo koje oduševljava
Želite svoju obitelj iznenaditi već isprobanim okusima, ali na nov način? Pastirska pita je savršena za to!
03 studenoga 202323:00
Dina PlevnikZamjenica glavnog urednika / Deputy editor
Jeste li ikad isprobali pastirski pitu? Ovo izuzetno ukusno jelo zaista je lako pripremiti, a odličan je izbor i u danima u kojima ne znate što napraviti s viškom mljevenog mesa. Pastirska pita često se nalazi na stolovima diljem Irske, Velike Britanije i Škotske, a jednom kad ju isprobate, vjerujemo da ćete ju i vi uključiti u prvu postavu svojih omiljenih jela, pogotovo u hladnijim danima.
Kako je i kada nastala pastirska pita?
Pastirska pita izumljena je početkom 18. stoljeća u Irskoj. Kako joj i sam naziv govori, riječ je o skromnom jelu koje su obitelji pripremale kako bi iskoristile svaki komadić hrane koji su imale.
Tradicionalno se pastirska pita priprema od janjećeg mesa, povrća i pire krumpira. Meso se dodaje kombinaciji omekšale mrkve, luka i celera, poznatoj u francuskoj kuhinji i kao mirepoix, koja se zatim omekšava temeljcem, Worcestershire umakom, pastom od rajčice i lovorovim lišćem kako bi se napravio ukusan umak.
Slično kao kad radite umak bolognese za špagete, samo s manje rajčica. Zatim se sve polaže u vatrostalnu posudu ili keramičku posudi za pečenje, premazuje pire krumpirom i stavlja u pećnicu kako bi nastala savršena pastirska pita.
Pastirska pita: kako ju pripremiti?
Jednom kad okusite čari ovog jela, možete ga napraviti unikatnim i dodavati sastojke po svojoj volji, no započetak predlažemo da se držite tradicionalnog recepta.
Vjerujemo da ste i pire i mljeveno meso s lukom, mrkvom i celerom više puta pripremali pa omjere odredite ovisno o veličini zdjele za pečenje i potrebama vaše obitelji.
Potrebni sastojci:
Luk,
Mljeveno meso,
Mrkva,
Celer,
Koncentrat rajčice,
Sol i papar,
Worcestershire umak,
Krumpir,
Naribani parmezan.
Postupak:
Stavite krumpire za pire da se kuhaju i narežite celer, luk i mrkvu na kockice.
Popržite luk na ulju, dodajte mrkvu i celer, zalijte s čašom vode i pustite pet minuta da sve omekša.
Dodajte mljeveno meso, dobro ga razlomite i umiješajte, a kad dobije boju, prelijte vodom, dodajte kocku za juhu ili temeljac i pustite da se krčka na štednjaku barem 20 minuta. Zatim dodajte začine, koncentrat rajčice, Worcestershire umak i pustite da se sve kuha još barem pola sata, idealno sat vremena.
Pripremite pire bez grudica.
Kad se meso skuhalo, stavite ga u namašćenu posudu za pečenje, a na vrh ravnomjerno raširite pire kako bi dobili omjer 60/40.
Pospite parmezanom i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva oko pola sata.
Idući put slobodno dodajte i grašak!
Možemo li predložiti tradicionalnu pitu od jabuka za desert?
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Prepoznatljiv po svojem glamuru i perfekcionizmu, stilist i modni vizionar Marko Grubnić ponovno demonstrira kako izgled može biti osobni potpis, manifest i umjetnička izjava.
U svijetu mode, gdje se vizije mijenjaju brže nego se ispisuju trendovski manifesti, odlazak darija vitalea iz versacea u manje od godinu dana djeluje poput munje koja nakratko rasiječe nebo pa nestane, ostavljajući za sobom više pitanja nego odgovora. Njegov kratki mandat pretvorio se u fantastično zgusnutu priču o ambiciji, industrijskim tektonskim poremećajima, estetskim sudarima i suptilnim političkim turbulencijama koje rijetko dospiju na površinu. A ipak, svaki detalj otkriva novu perspektivu o tome kako se velika modna kuća nosi s vlastitom prošlošću i budućnošću, pogotovo u trenutku kad promjena vlasništva neminovno pomiče sve unutarnje kotačiće.
Američka voditeljica otvoreno podržala zakon koji će zabraniti korištenje društvenih mreža mladima do 16 godina i poručila da taj potez štiti djecu od ovisnosti, pornografije i gubitka socijalnih vještina.