Zašto je dobro konzumirati orahe?
Prednosti oraha su višestruke. Savršeni su za zdravlje mozga i srca.
23 listopada 2024
Želite svoju obitelj iznenaditi već isprobanim okusima, ali na nov način? Pastirska pita je savršena za to!
Jeste li ikad isprobali pastirski pitu? Ovo izuzetno ukusno jelo zaista je lako pripremiti, a odličan je izbor i u danima u kojima ne znate što napraviti s viškom mljevenog mesa. Pastirska pita često se nalazi na stolovima diljem Irske, Velike Britanije i Škotske, a jednom kad ju isprobate, vjerujemo da ćete ju i vi uključiti u prvu postavu svojih omiljenih jela, pogotovo u hladnijim danima.
Pastirska pita izumljena je početkom 18. stoljeća u Irskoj. Kako joj i sam naziv govori, riječ je o skromnom jelu koje su obitelji pripremale kako bi iskoristile svaki komadić hrane koji su imale.
Tradicionalno se pastirska pita priprema od janjećeg mesa, povrća i pire krumpira. Meso se dodaje kombinaciji omekšale mrkve, luka i celera, poznatoj u francuskoj kuhinji i kao mirepoix, koja se zatim omekšava temeljcem, Worcestershire umakom, pastom od rajčice i lovorovim lišćem kako bi se napravio ukusan umak.
Slično kao kad radite umak bolognese za špagete, samo s manje rajčica. Zatim se sve polaže u vatrostalnu posudu ili keramičku posudi za pečenje, premazuje pire krumpirom i stavlja u pećnicu kako bi nastala savršena pastirska pita.
Jednom kad okusite čari ovog jela, možete ga napraviti unikatnim i dodavati sastojke po svojoj volji, no započetak predlažemo da se držite tradicionalnog recepta.
Vjerujemo da ste i pire i mljeveno meso s lukom, mrkvom i celerom više puta pripremali pa omjere odredite ovisno o veličini zdjele za pečenje i potrebama vaše obitelji.
Stavite krumpire za pire da se kuhaju i narežite celer, luk i mrkvu na kockice.
Popržite luk na ulju, dodajte mrkvu i celer, zalijte s čašom vode i pustite pet minuta da sve omekša.
Dodajte mljeveno meso, dobro ga razlomite i umiješajte, a kad dobije boju, prelijte vodom, dodajte kocku za juhu ili temeljac i pustite da se krčka na štednjaku barem 20 minuta. Zatim dodajte začine, koncentrat rajčice, Worcestershire umak i pustite da se sve kuha još barem pola sata, idealno sat vremena.
Pripremite pire bez grudica.
Kad se meso skuhalo, stavite ga u namašćenu posudu za pečenje, a na vrh ravnomjerno raširite pire kako bi dobili omjer 60/40.
Pospite parmezanom i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva oko pola sata.
Idući put slobodno dodajte i grašak!
Možemo li predložiti tradicionalnu pitu od jabuka za desert?
Mila Elegović zavladala backstageom u stilu prave BDSM dame, spajajući kazalište i modni bunt!
23 listopada 2024
Popis uključuje pristupačna odredišta u Austriji i Sloveniji te Bosni i Hercegovini, koja hrvatski skijaši ne bi trebali zanemarivati.
23 listopada 2024
Prednosti oraha su višestruke. Savršeni su za zdravlje mozga i srca.
23 listopada 2024
Chad Michael Murray 2004. godine našao se na listi "najseksi muškaraca godine" časopisa People, a sad je za isti medij otkrio što za njega znači pojam seksi.
23 listopada 2024
Slavko Sobin pridružuje se glumačkoj ekipi serije "El Turco" s Canom Yamanom, donoseći novu dimenziju ovoj uzbudljivoj produkciji!
23 listopada 2024