HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Sjećate li se ’90-ih godina kada su mame iz susjedstva hodale ulicama s utezima vezanim za svoje zglobove? Pa, ovaj retro fitness trend se vratio, možda čak i popularniji. Svuda na TikToku, ljudi koriste utege za zglobove kako bi izgradili mišiće na svojim rukama i maksimalno iskoristili prednosti svojih šetnji.

Znajući da će vam ovaj detalj pružiti jači kardiovaskularni poticaj, evo što trebate imati na umu ako želite isprobati ovaj trend. Prvo, ako imate ozljede lakta ili ramena ili problema s ravnotežom, možda biste trebali preskočiti ovu opciju kako biste ostali sigurni, kaže Bernadyn. Savage također predlaže da osobe s problemima vezanima uz gustoću kostiju prvo konzultiraju liječnika. Ako ste dobili zeleno svjetlo, pazite da utezi ne utječu na vašu tehniku hodanja, i slijedite ove savjete trenera.

S utezima za zglobove počnite postupno

Kada prvi put dodate utege za zglobove svojim šetnjama, Bernadyn predlaže da se držite jednog do tri kilograma. Možda ćete moći prijeći na pet kilograma kad se vaše tijelo navikne na izazov. Ali više od toga može stvoriti previše napetosti na zglobovima.

“Polako se navikavajte, jer ne želite dobiti teniski lakat dodavanjem dodatnog tereta zglobovima koji na to nisu navikli”, kaže stručnjakinja. Savage također predlaže smanjenje kilometraže na početku dok se vaše tijelo prilagođava dodatnoj težini na rukama. Dakle, ako obično hodate tri kilometra, možda biste trebali početi s jednim i pol kada dodate utege.

Povećajte težinu utega za zglobove za veći kardio izazov

Da biste dodatno povećali kardiovaskularni intenzitet svoje šetnje, možda biste trebali razmotriti nošenje tereta na tijelu (engl. rucking). Dodatni kilogrami tada idu na vaš trup, u ruksak ili pojas s utezima. Možete dodati puno više težine jer je centrirana na vašem središtu gravitacije umjesto na krajevima vaših udova, ističe Savage. Naravno, ovaj način neće vježbati vaše bicepse ili tricepse, ali ubrzat će rad srca.

Ne zaboravite na ostale vježbe dok koristite utege za zglobove

Ako mislite da će fitness dodaci vašim šetnjama biti ključni za jačanje ruku, vjerojatno ćete završiti frustrirani. Tu nastupa trening snage gornjeg dijela tijela. Ipak, to ne znači da vaši utezi ne mogu dati mali poticaj vašoj cjelokupnoj rutini wellnessa. “Želimo stvoriti najšareniju sliku wellnessa koju možemo. Dakle, dodavanje nečeg novog je divno.”

druge vijesti

zagreb film festival

Boris T. Matić za HELLO!: “Neskromno mogu tvrditi da smo jako utjecali na promociju hrvatskog filma vani”

"Najteže je bilo pred 5 godina kada je gradonačelnik s preko 200 optužnica čije ime ne volim izgovarati, bespotrebno zbog nekih tuđih privatnih interesa zatvorio naš dom kino Europa kojeg smo uspješno vodili 11 godina i za što smo dobili nagradu kao najbolje art kino u Europi – svojevrsnog kino Oscara, a onda se ubrzo dogodila i pandemija, potres, jačanje streaming platformi što je izazvalo pojavu jako puno izazova koji su mogli uzdrmati ZFF."

Glazba/Festivali

18 listopada 2024