Kako prati i čuvati zelenu salatu da dulje ostane svježa
Pravilno očuvanje salate je ključno za zadržavanje njezinih hranjivih sastojaka i svježine. U slučaju da ne planirate salatu iskoristiti odmah, sačuvajte je uz ovih nekoliko savjeta.
Salata je hranjiva i ide uz sve, a ima toliko mnogo vrsta da možete stalno otkrivati nove dok ne pronađete onu koja odgovara vašem ukusu i preferencijama teksture. Od šarenih crvenih listova do paprenog rukola, uvijek imamo barem jednu ili dvije vrste salate pri ruci.
Kako čuvati salatu u hladnjaku
Kada razmišljate o tome kako čuvati salatu, “vrsta salate je manje važna od načina na koji ste je kupili: u vrećici, u plastičnoj kutiji ili kao glavicu”, kaže Sarah Brekke, vlasnica brenda Better Homes & Gardens Test Kitchen. Najvažnije stvari koje treba zapamtiti o čuvanju salate, prema Brekke:
Vlažnost je neprijatelj nježnog zelenila.
Protok zraka je ključan.
“Iako zelenilo treba vlagu da bi se pravilno čuvalo, previše vlage će ga natopiti i uzrokovati da brzo postane trulo”, objasnila je Sarah. Većina salata u vrećici i plastičnoj kutiji je prethodno oprana i osušena prije pakiranja. Ove vrste salate čuvajte u ladici hladnjaka s visokom vlagom, a zatim otvorite i koristite po želji. Za glavice salate, idealno je oprati listove neposredno prije obroka.
Evo kako sačuvati salatu što dulje:
Koristeći papirnate ručnike ili čistu kuhinjsku krpu, osušite listove. (Kao što smo već spomenuli, vlaga može ubrzati kvarenje.)
S novim, suhim listom papirnatih ručnika, omotajte salatu, a zatim je prenesite u vrećicu s patentnim zatvaračem i zatvorite vrh.
Postavite papirnate ručnike unutar vrećice s patentnim zatvaračem ili hermetički zatvorene posude, a zatim zatvorite.
Provjeravajte salatu svakih dan ili dva. Ako papirnati ručnik postane mokar s vremenom, zamijenite ga suhim, ili ako neki listovi počnu propadati, uklonite te listove i bacite ih.
“Otkrili smo da, sve dok se zelenilo pravilno čuva nakon pranja, nije veliki problem ako operete zelenilo nekoliko dana unaprijed,” kaže Brekke. “Samo zapamtite da je najveći problem za zelenilo, posebno za nježnije vrste, višak vlage.”
Koliko dugo salata može trajati bez kvarenja?
”Uz pravilne uvjete čuvanja, sorte lisnate salate trebale bi trajati oko 7 do 10 dana,” objasnila je Brekke. Što se tiče rimske salate zamotane u foliju, ona može trajati oko 2 tjedna.
Pripazite na znakove viška vlage, uvenuća, tamnih listova i smeđih ili hrđavih mrlja; to su sve znakovi da vaša salata počinje propadati i da ju je bolje koristiti kao “hranu” za vaš kompost—nego za sebe.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
U svijetu mode, gdje se vizije mijenjaju brže nego se ispisuju trendovski manifesti, odlazak darija vitalea iz versacea u manje od godinu dana djeluje poput munje koja nakratko rasiječe nebo pa nestane, ostavljajući za sobom više pitanja nego odgovora. Njegov kratki mandat pretvorio se u fantastično zgusnutu priču o ambiciji, industrijskim tektonskim poremećajima, estetskim sudarima i suptilnim političkim turbulencijama koje rijetko dospiju na površinu. A ipak, svaki detalj otkriva novu perspektivu o tome kako se velika modna kuća nosi s vlastitom prošlošću i budućnošću, pogotovo u trenutku kad promjena vlasništva neminovno pomiče sve unutarnje kotačiće.
Američka voditeljica otvoreno podržala zakon koji će zabraniti korištenje društvenih mreža mladima do 16 godina i poručila da taj potez štiti djecu od ovisnosti, pornografije i gubitka socijalnih vještina.