Razbijanje mitova o prehrani bez glutena: Uz liniju Live Free ne mora biti ni komplicirano ni skupo
Nova Live Free linija ukusnih bezglutenskih proizvoda iz Plodina donosi puno okusa i brigu o zdravlju uz povoljnije cijene.
01 lipnja 202311:00
Dina PlevnikZamjenica glavnog urednika / Deputy editor
Kad je riječ o prehrani koja se temelji na namirnicama bezglutena, mišljenja su podijeljena.
Prehrana bez glutena može napraviti čuda za zdravlje
Dok jedni sretno i zadovoljno žive u svom “bezglutenskom svijetu” i tvrde kako itekako osjete blagodati na svom zdravlju i raspoloženju, drugi bi voljeli početi se hraniti na taj način no smatraju kako bi to bilo izuzetno komplicirano, zahtijevalo puno organiziranja te, na kraju krajeva, bilo značajno skuplje od njihovoog trenutnog plana prehrane.
Kruh bez glutena može biti i ukusniji od onog s glutenomPROFIMEDIA
Treći smatraju kako je intolerancija na gluten izmišljena, a četvrti kupuju namirnice bez glutena jer smatraju da imaju manje kalorija te da su bolje za njihovu figuru.
Što je prava istina o prehrani bez glutena? Krenimo od početka!
Što je gluten, zašto ga neki ne mogu podnijeti i što je prehrana bez glutena?
Gluten je kompleksna smjesa proteina koja se nalazi u pšenici, brašnu, raži, ječmu, piru i zobi, a tijestu, kruhu i sličnim proizvodima daje elastičnost.
Kad navlažimo brašno pri izradi tijesta, glutenski proteini vežu vodu, te se međusobno povezuju elastičnim nitima u mrežu koju poznajemo pod nazivom gluten. Što je više glutenskih proteina u brašnu, to se voda brže veže te se stvara čvršća mreža. Ako se tijestu doda i kvasac, nastala glutenska mreža dobiva priliku zarobiti mjehuriće ugljičnog dioksida te omogućiti tijestu da naraste. Porastom temperature tijekom pečenja, voda će ispariti, a gluten dati završnu strukturu.
Upravo zbog toga su proizvodi s glutenom ukusni i elastični, no danas postoje brojne zamjene koje mogu biti još ukusnije, i to bez dodavanja glutena.
Mix za kruh bez glutena, PlodinePLODINE
Zašto su neki ljudi intolerantni na gluten i potrebna im je prehrana bez glutena?
Celijakija je autoimuna bolest tankog crijeva koja se često prenosi s koljena na koljeno. Osobe koje boluju od celijakije ne podnose gluten, točnije njegov sastavni dio glijadin, a ako pojedu pizzu ili pecivo s glutenom dolazi do bolova u trbuhu, probavnih smetnji, gubitka apetita, povraćanja i raznih drugih smetnji.
Intolerancija na gluten može se očitovati i na koži, u obliku ekcema i psorijaze, ali i na psihičkom stanju osobe osjetljive na gluten. U tom slučaju dolazi do čestih promjena raspoloženja i glavobolje pa čak i depresije.
Muffini bez glutena, PlodinePLODINE
Birajte zdravije, ali i povoljnije, i još – bez glutena
Upravo zato, važno je posvetiti se prehrani koja je prilagođena potrebama našeg tijela te se pobrinuti da uživamo u hrani i svakom novom danu punim plućima, ali bez glutena. Zahvaljujući liniji Live Free u Plodinama, u kojoj ćete naći tjesteninu, tost, muffine, dvopek, tjesteninu, njoke i kekse bez glutena po pristupačnim cijenama, prelazak na prehranu zdravu za vaš želudac i vaše raspoloženje bit će lako i zabavno. Razbijmo mitove koji se vežu uz ovakav način prehrane!
MIT: Ako se odreknem glutena, ne smijem jesti ugljikohidrate
ISTINA: U potpunosti netočno. Ne sadrže svi ugljikohidrati gluten. Dapače, zahvaljujući brojnim bezglutenskim proizvodima, poput onih koje možete pronaći u ponudi Live Free lanca Plodine, i dalje ćete moći uživati u pecivima, pizzi i tjestenini do mile volje.
MIT: To što na proizvodu piše “gluten free”, znači da je zdraviji od drugih
ISTINA: Naravno, ovo nije istina jer su važni i brojni drugi sastojci koji se nalaze u proizvodima na polici “lišenoj glutena”. Potražite provjerene proizvode poput linije Live Free koje su Plodine kreirale u suradnji sa stručnjacima.
MIT: Svi bi se trebali odlučiti za prehranu bez glutena
ISTINA: Prehrana bez glutena nužna je za one koji boluju od celijakije no može pomoći i onima koji sumnjaju na intoleranciju te žele isprobati hoće li uz ovakav način prehrane ukloniti neke od simptoma koji se vežu uz celijakiju.
MIT: Prehrana bez glutena izuzetno je skupa i komplicirana
ISTINA: Netočno. Jednako kako se proizvodi s glutenom mogu pronaći po raznim cijenama, tako i pristupačniji brendovi danas mogu kreirati fantastične proizvode bez glutena po fantastično prihvatljivim cijenama. U spoju s ukusnim receptima za bezglutensku prehranu, kao što su, primjerice, tost bez glutena s avokadom i pečenim jajetom, ili njoki bez glutena s lososom, brokulom i vrhnjem, lako je svaki dan jesti fino, a obroke pripremati brzo i bez glutena. Još kad se tome doda bezglutenski Live Free tiramisu za desert, priča o ukusnoj bezglutenskoj prehrani postaje slatka, i kristalno jasna.
U trgovinama Plodine lako ćete pronaći visoku kvalitetu proizvoda bez glutena Live Free po povoljnijim cijenama
Zahvaljujući brendu Live Free koji ćete pronaći na policama trgovina Plodine, lako ćete osmisliti prehranu bez glutena bez odricanja.
Live Free je razvijen za osobe intolerantne na gluten i laktozu, ali i u skladu s trendovima
koji se prilagođavaju zdravijim prehrambenim navikama i odabirima ljudi općenito. Naime,
proizvode bez glutena i laktoze danas sve više koriste i oni koji nemaju zdravstvenih
problema uzrokovanih glutenom i laktozom, ali su se odlučili odabrati zdravije navike.
Linija proizvoda koji ne sadrže gluten Live GLUTEN free i linija proizvoda Live LACTOSE free osmišljene su u suradnji s provjerenim proizvođačima kako bi dobili jednaku ili bolju
kvalitetu, ali cjenovno daleko povoljniju opciju u odnosu na postojeće poznate brendove.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Prepoznatljiv po svojem glamuru i perfekcionizmu, stilist i modni vizionar Marko Grubnić ponovno demonstrira kako izgled može biti osobni potpis, manifest i umjetnička izjava.
U svijetu mode, gdje se vizije mijenjaju brže nego se ispisuju trendovski manifesti, odlazak darija vitalea iz versacea u manje od godinu dana djeluje poput munje koja nakratko rasiječe nebo pa nestane, ostavljajući za sobom više pitanja nego odgovora. Njegov kratki mandat pretvorio se u fantastično zgusnutu priču o ambiciji, industrijskim tektonskim poremećajima, estetskim sudarima i suptilnim političkim turbulencijama koje rijetko dospiju na površinu. A ipak, svaki detalj otkriva novu perspektivu o tome kako se velika modna kuća nosi s vlastitom prošlošću i budućnošću, pogotovo u trenutku kad promjena vlasništva neminovno pomiče sve unutarnje kotačiće.
Američka voditeljica otvoreno podržala zakon koji će zabraniti korištenje društvenih mreža mladima do 16 godina i poručila da taj potez štiti djecu od ovisnosti, pornografije i gubitka socijalnih vještina.