HELLO
Domagoj Kukec

Konzumacija širokog spektra namirnica ključna je kako bismo našem tijelu osigurali sve hranjive tvari koje su mu potrebne za pravilno funkcioniranje. Naravno, to je često lakše reći nego učiniti. Većina ljudi su žrtve navike i previše lako upadaju u rutinu ponavljanja istih jednostavnih jela.

Lupine se često jedu kao predjelo u južnoj Europi, a mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi, smanjiti loš kolesterol, regulirati krvni tlak i ojačati kosti zahvaljujući bogatstvu vlakana. Visok udio omega-3 i omega-6 masnih kiselina, te minerala poput kalija, kalcija i fosfora, idealni su saveznici za zdravlje organizma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Krishi Cress (@krishicress)

Srdele definitivno ubrajamo u zdrave namirnice

Luk je moćna biljka prepuna vitamina C, K i B12 te kalcija, magnezija i kalija, a sadrži i kvercetin, antioksidans koji pomaže u zaštiti od alergija i bolesti srca. Idealan je dodatak grčkim salatama.

Srdele su bogate omega 3 nezasićenim masnoćama koje povećavaju “dobar” kolesterol i snižavaju razinu triglicerida, pomažući u sprečavanju bolesti poput ateroskleroze. Ova masna riba jedna je od rijetkih namirnica koje sadrže vitamin D, koji inače možemo apsorbirati samo izlaganjem sunčevoj svjetlosti.

Kapari su puni polifenola i imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u usporavanju procesa starenja stanica i pojavi bora. Pomažu u poticanju mikrocirkulacije, a smatra se da služe i kao prirodni diuretik za otklanjanje nadutosti.

Bogata vitaminom C i mineralima poput željeza, kalcija, kalija, fosfora i joda, potočarka ima probavna i detoksikacijska svojstva, bori se protiv zadržavanja vode i prirodni je antibiotik.

Zdrave namirnice definitivno su i batat i razne vrste gljiva

Batat posjeduje visoku razinu flavonoida, karotenoida i vitamina C i A, a njegova antioksidativna svojstva čine ga glavnim oružjem u borbi protiv starenja.


Mnogobrojne slavne osobe opsjednute su keljom, koji spada u superhranu. Kelj je antioksidativna bomba, sadrži flavonoide, vitamine A, C, K, E i B, kalcij za kosti, cink za imunološki sustav i željezo za imunitet.

Niskokalorične i pune vlakana i hranjivih tvari, gljive imaju značajna antioksidativna i protuupalna svojstva te pomažu imunološkom i kardiovaskularnom sustavu.

Osim što ne sadrži gluten, proso ima nizak glikemijski indeks, bogato je proteinima, aminokiselinama, antioksidansima i mineralima poput magnezija, kalcija, fosfora i željeza koji su neophodni za zdravu kosu i kožu.

U prehranu je vrijedno ubaciti sve ove zdrave namirnice, no prije svake promjene prehrane ili dijete najbolje je posavjetovati se s liječnikom.

druge vijesti