Stigla nam je sezona kiša, a uskoro će krenuti i razdoblje prehlada i gripa. Mnoge pritom muče i alergije pa je svakako dobra ideja potražiti sve moguće načine kako na prirodan način podići imunitet. Juhe pune zdravih sastojaka, svakako su brz i ukusan način da na svoj stol donesete čisto zdravlje, a ne trebamo ni napominjati da su đumbir i mrkva na gotovo svim popisima najzdravijih namirnica za podizanje imuniteta. Recept za juhu od mrkve i đumbira idealan je ako volite ljutu hranu, a gotov je za tren oka.
Savjet: ako niste navikli na okus đumbira, krenite s 1/4 njegova udjela u ovom receptu.
Recept za juhu od mrkve i đumbira
Sastojci:
- 1 žlica repičinog ulja
- 1 veliki luk, nasjeckan
- 2 žlice krupno naribanog đumbira
- 2 režnja češnjaka, narezana na ploške
- Pola žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 850 ml temeljca od povrća
- 500 g mrkve (po mogućnosti organske), narezane na ploške
- 400 g bijelog graha u konzervi (ne treba cijediti)
- 4 žlice badema u ljusci, narezanih na ploške
- pospite muškatnim oraščićem – ako želite
Postupak:
- Zagrijte ulje u velikoj tavi ili loncu, dodajte luk, đumbir i češnjak i pržite 5 minuta dok ne sve ne omekša Umiješajte muškatni oraščić i kuhajte još 1 minutu.
- Ulijte temeljac, dodajte mrkvu, grah i tekućinu iz limenke pa poklopite i pirjajte 20-25 minuta dok mrkva ne omekša.
- Odvojite trećinu smjese u zdjelu, a ostatak miksajte štapnim mikserom dok smjesa ne postane glatka. Sve vratite u lonac i zagrijte dok ne zavrije pa brzo maknite s vatre. Poslužite s bademima i muškatnim oraščićem ili bučinim sjemenkama.