Što jesti prije i poslije teretane da rezultati budu vidljivi – Tajna uspjeha nije u spravama, nego na tanjuru
U svijetu u kojem se teretane pune već od ranog jutra, a proteini se miješaju kao kava u kuhinji svakog ambicioznog muškarca, često se zaboravlja da najvažniji mišić ne raste od utega, nego od hrane. Svaka serija, svako ponavljanje, svaki znojni dlan na šipci bezvrijedan je ako tijelo ne dobije ono što mu treba – gorivo prije treninga i materijal za obnovu nakon njega. Hrana nije nagrada, nije kazna i nije dodatak. Ona je srce svakog napretka, nevidljivi alat bez kojeg ni najbolji plan ni najskuplji suplement ne mogu napraviti ono što obećavaju. Muško tijelo, pogotovo tijelo koje se bori između posla, stresa, treninga i obitelji, ne traži ekstrem – traži ravnotežu, preciznost i razumijevanje vlastitog ritma.
Prije treninga tijelo se ponaša poput motora koji treba zagrijavanje. Ako mu date previše hrane, ugušit ćete energiju; ako mu date premalo, sagorjet će samo sebe. Idealno je pojesti obrok koji kombinira složene ugljikohidrate i lagane proteine, jer upravo ta kombinacija omogućava stabilnu razinu šećera u krvi i daje dovoljno snage da se svaka serija izvede do kraja. Zobene pahuljice s grčkim jogurtom i žlicom meda, integralni tost s avokadom i jajima, ili banana uz šaku badema – to nisu trendovi, nego biološki razumne odluke. Tijelo u tim obrocima prepoznaje ravnotežu – sporootpuštajuće ugljikohidrate, zdrave masti i lako probavljive proteine. Svaka stanica tada zna da slijedi rad, ali i da će poslije doći oporavak.
Uoči odlaska u teretanu, jedan od najvećih neprijatelja je prazan želudac, jer tada tijelo nema izbora nego energiju tražiti u vlastitim rezervama, najčešće u mišićima. A upravo to nitko ne želi. S druge strane, jednako je pogrešno pojesti težak obrok pun masnoća i začina jer će probava usporiti sve što ste planirali postići. Idealno vrijeme za obrok prije treninga je između 60 i 90 minuta ranije. Dovoljno da se hrana probavi, ali i da energija postane dostupna.
Nakon treninga počinje najvažniji, a često i najzanemareniji proces – obnova. Tijelo tada vapi za hranjivim tvarima, mišićna vlakna imaju mikrooštećenja, a razina glikogena je iscrpljena. Ako mu ne pomognete u tom trenutku, ne samo da usporavate napredak, nego riskirate kronični umor i pad imuniteta. Idealno je u roku od pola sata nakon treninga unijeti kombinaciju proteina i ugljikohidrata. Proteini omogućuju obnovu i rast mišića, dok ugljikohidrati vraćaju energiju i potiču lučenje inzulina koji pomaže u prijenosu hranjivih tvari u stanice. To može biti shake od proteina sirutke i banana, jogurt s voćem i malo meda, ili kuhani obrok s piletinom, rižom i povrćem.
Mnogi muškarci u Hrvatskoj danas koriste proteinske dodatke kao praktičan način da ispune dnevne potrebe za bjelančevinama, pogotovo ako su pod pritiskom posla i nemaju vremena kuhati. U tom kontekstu, trgovine poput Polleo Sporta nude širok izbor proizvoda za oporavak i energiju. Primjerice, Whey proteini poput onih iz Polleo linije Myprotein Impact Whey ili Polleo Whey Supreme (oko 25 do 30 eura za kilogram pakiranja) predstavljaju čistu, brzo probavljivu hranu za mišiće. Oni nisu zamjena za obrok, već alat za situacije kada je brzina važna – poput trenutaka nakon treninga.
Za muškarce koji žele dodatno ojačati vezivno tkivo, zglobove i kožu, kolagen je sve popularniji dodatak, a u tom segmentu Vital Proteins Collagen Peptides (oko 40 eura) nudi kvalitetan izvor kolagena iz prirodnih izvora. On nije magično rješenje, ali može pomoći u oporavku tkiva i održavanju elastičnosti kože, što posebno dolazi do izražaja kod muškaraca koji treniraju s opterećenjem. Slično tome, Solgarov multivitaminski dodaci osiguravaju mikroelemente koji često izostanu u ubrzanom načinu života, poput cinka, magnezija i vitamina B kompleksa koji su ključni za energiju i ravnotežu hormona.
Međutim, nijedan dodatak ne može zamijeniti hranu. Tanjur je i dalje prva linija obrane i napretka. U praksi to znači da bi svaki muškarac trebao razumjeti što njegovo tijelo traži, a to nije uvijek isto. Oni koji treniraju rano ujutro trebaju lakši doručak, dok večernji vježbači mogu kombinirati puni obrok poslije treninga. Tijelo pamti obrasce i reagira na dosljednost, ne na ekstreme.
U većim hrvatskim gradovima, od Zagreba do Splita, sve su popularniji i kafići uz teretane koji nude zdrave obroke i smoothieje odmah nakon treninga. Cijene takvih obroka kreću se između 4 i 8 eura, ovisno o sastojcima, a muškarcima koji nemaju vremena kuhati to postaje praktično rješenje. Važno je, međutim, znati što birate – ako smoothie sadrži više šećera nego voća, tada to nije oporavak, nego šećerni udar.
Muško tijelo ne reagira na moderne dijete ni na brze trikove. Reagira na dosljednost, ritam i razumijevanje vlastitih granica. Prava prehrana prije i poslije treninga ne znači strogo pravilo, nego svijest o tome što tijelo treba u određenom trenutku. Kad mu date ono što traži, svaki pokret postaje lakši, svaki rezultat dugotrajniji i svaka promjena – vidljiva.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Božićna kolekcija Intimissimija ove sezone donosi savršenu ravnotežu između udobnosti, razigranog blagdanskog šarma i luksuza koji je postao zaštitni znak talijanskog brenda. Intimissimi i ove godine ostaje vjeran svojoj estetici profinjene jednostavnosti, ali je blagdanskoj liniji dao dodatnu notu topline i vedrine kroz motive koji prizivaju bezbrižnost i radost prosinca. Kolekcija je osmišljena kao posveta domu, blagdanskom raspoloženju i malim ritualima koji se vežu uz kraj godine, a naglasak je stavljen na meke siluete, nježne linije i materijale koji pružaju ugodu od prvog dodira s kožom.
Donje rublje koje se vidi tek u naznakama, ali ostavlja dojam cijele modne priče. Pidžame koje nas vraćaju osjećaju doma, toplini i ritualima zbog kojih volimo prosinac. I estetika koja kombinira nostalgiju i suvremenost tako skladno da se čini kako je stvorena upravo za ovo blagdansko razdoblje. Intimissimi u svojoj božićnoj kolekciji 2025. još jednom dokazuje da je ljepota neraskidivo povezana s osjećajem – onim tihim, intimnim trenutkom kada se pogledamo u ogledalo i osjetimo istinsku mekoću vlastite ženstvenosti.
Blagdani uvijek iznova otvaraju isto pitanje: što pokloniti ljudima koje volimo, a da bude osobno, promišljeno i dovoljno posebno da preživi trenutak darivanja? U svijetu u kojemu najčešće darujemo iskustva koja nestaju već nakon nekoliko dana, sve se više vraćamo predmetima koji nose simboliku, trajnost i emociju. Upravo se tu, već godinama, smješta nakit – tihi pratioc naših dana, mala kapsula osobne povijesti koju nosimo uz kožu.
Božić je vrijeme kada domovi mirišu po kuhanom vinu, svjetlucaju lampicama i ispunjavaju se toplinom obiteljskog zajedništva. To je trenutak kada želimo pokazati pažnju prema ljudima koje volimo i izmamiti im iskren osmijeh kroz darove koji imaju dušu. I dok mnogi još traže inspiraciju, parfumerije Douglas i ove godine donose najbolje božićne ponude – od luksuznih parfema i make-up klasika do elegantnih poklona za dom. U bogatoj ponudi Douglas parfumerija možete pronaći sve što je potrebno za savršeni dar: mirise koji ostavljaju trag, šminku koja ističe ljepotu, ali i čokoladne poslastice koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.