HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Ako dok ste u svome omiljenome fast food restoranu prije narudžbe proučavate količinu kalorija u jelima, sljedeći put ćete napisano uzeti sa zrnom soli.

Prema nedavnom istraživanju Briony May Williams s BBC Morning Livea, način mjerenja kalorija u fast food restoranima mogao bi biti pogrešan čak za 30 posto.

McDonaldsov način brojanja kalorija bio je najnetočniji

BBC je angažirao pomoć dr. Nazanin Zand, profesorice znanosti o hrani i prehrane na Sveučilištu Greenwich, i njezine kolegice dr. Elene Lopez. Dr. Lopez je pomoću posebnog pribora analizirala kalorije u obrocima najpopularnijih lanaca brze prehrane u Velikoj Britaniji. Testirane stavke bile su McDonald’s dupli cheeseburger sa slaninom (495 kalorija), Greggsova kobasica s grahom i rastopljenim sirom (454 kalorije) i KFC-ov Zinger supercharger tower burger (650 kalorija).

način mjerenja kalorija

Komplet korišten u studiji otkrio je da sva tri jela imaju veći broj kalorija od onoga što tvrdi lanac. McDonald’sov dupli cheeseburger sa slaninom imao je najveću razliku, s brojem kalorija koji je bio 31% veći od oglašenog.

Način brojenja kalorija može biti problematičan i zbog ljudske greške

McDonald’s je BBC-ju odgovorio kako je narudžba možda bila pogrešno pripremljena. “McDonald’s nam je rekao da misli da je naša narudžba pogrešno pripremljena u restoranu, jer je naš hamburger imao preko 30 posto više kalorija“, rekla je BBC-jeva voditeljica Gabby Roslin, prenosi Yahoo News. “Rekli su da su razočarani što se ovom prilikom čini da nisu zadovoljili visoke standarde. I podsjetili su restoran iz kojega smo naručili na ispravan način pripreme.”

način mjerenja kalorija

Registrirana dijetetičarka Claire Thornton Wood otkrila je za BBC da se razlike u količini kalorija mogu pripisati nečemu tako malom kao što je ljudska pogreška.

PROČITAJTE: Izašao prvi trailer za film Garfield – Jedan poznati glumac daje glas slavnom mačku

Komad mesa za jedan hamburger bit će iste težine kao i za sljedeći hamburger, ali je možda potjecao od malo drugačijeg dijela životinje, koji je malo masniji“, objasnila je Wood.Druga stvar je ljudska pogreška. Oni mogu uz narudžbu staviti 20 krumpirića, ali mogu staviti i 25, ne broje ih pojedinačno tako da će uvijek biti malo varijacija. Ista stvar vrijedi i za umak, a umak ima prilično visok udio masti.”

druge vijesti