
Fino i zdravo: Zeleni rižoto sa špinatom Kasandre Draganić
Tražite ideju za brz i ukusan ručak? Isprobajte recept poznate food influencerice.
05 veljače 2025
Donosimo vam deset pravila za bonton u restoranu, kako biste sljedeći put kada vas netko pozove znali kako se ponašati na večeri.
Jedenje u restoranima može biti lijepo iskustvo ako poznajete pravila ponašanja. Restorani pružaju iskustvo koje ne postoji kada jedete kod kuće.
Ambijent unutar restorana može napraviti značajnu razliku. Neki primjeri toga bili bi restorani s ugodnom glazbom, predanim osobljem i estetski dopadljivim umjetničkim djelima na zidovima. Poseban je osjećaj jesti hranu u finim objektima okružen drugima koji su na istoj valnoj duljini kao i vi. Sve što znate o bontonu trebalo bi doći u obzir kada večerate u restoranu.
Što je bonton u restoranu? Donosimo popis deset pravila koja bi svi trebali poštivati.
Ako ste rezervirali stol u restoranu, dođite u vrijeme koje ste naznačili. Ni vlasnik ni konobari ne vole da stol stoji prazan.
Prije nego što odete u novi restoran, provjerite na internetu ima li dress code.
Neki od najuglednijih restorana možda vas odbiju poslužiti ako dođete neprikladno odjeveni.
Gledanje u telefon izrazito je nepristojno prema ljudima s kojima večerate, bili to ljubavni partneri, članovi obitelji ili poslovni kolege. Kada gledate u mobitel umjesto da komunicirate s njima, poručujete da vam njihovo društvo nije važno.
Osim što je vrlo nekulturno ne ponašati se prema konobarima kao prema ljudskim bićima, nemojte zaboraviti i da su u pitanju ljudi kojima je posao nositi vašu hranu.
Ne biste voljeli da joj se nešto dogodi na putu do stola.
Zadnja stvar koju želite jest zamazati odjeću tijekom večere u restoranu. Ovaj problem možete izbjeći stavljanjem platnene salvete u krilo prije nego što počnete jesti.
U finim restoranima očekuje se da znate koja vrsta pribora za jelo pripada kojoj vrsti hrane. Ako nožem za maslac počnete rezati meso, svima ćete pokazati da niste čest gost uglednih restorana.
Nitko ne želi vidjeti kako vaši zubi usitnjavaju hranu koju jedete.
Ovaj savjet ne vrijedi samo u restoranu, nego u svakoj situaciji u kojoj jedete u društvu.
Posebice u slučajevima u kojima ste pozvani na večeru za više ljudi (različite proslave, poslovni ručkovi i slično) vrlo je važno prepustiti osobi koja vas je pozvala čast da prva počne jesti.
Iako vam je tako vjerojatno udobnije sjediti, jedna od najnepristojnijih stvari koju možete učiniti jest staviti laktove na stol.
Kuhari u restoranima su profesionalci. Zato je nepristojno krenuti s dodavanjem začina čim jelo dođe pred vas. Pružite priliku jelu kako ga je kuhar zamislio!
Nikolina Pišek iskoristila je bojkot petkom kao priliku za fizičku aktivnost, vježbajući trbušnjake u teretani umjesto odlaska u trgovine.
07 veljače 2025
Martina Validžić uživa u Kaliforniji, snima novi projekt i pokazuje svoj jedinstveni sti.
07 veljače 2025
Predivan Madrid djeluje nekako bliže uz ovu ponudu aviokompanije koja je povezala taj španjolski grad s tri hrvatska grada.
07 veljače 2025
Romantična gesta voditelja na egzotičnoj plaži.
07 veljače 2025
Kako bi izradili ovu listu, istraživači su ispitali stanovnike velikih svjetskih gradova.
07 veljače 2025