Jedenje u restoranima može biti lijepo iskustvo ako poznajete pravila ponašanja. Restorani pružaju iskustvo koje ne postoji kada jedete kod kuće.
Ambijent unutar restorana može napraviti značajnu razliku. Neki primjeri toga bili bi restorani s ugodnom glazbom, predanim osobljem i estetski dopadljivim umjetničkim djelima na zidovima. Poseban je osjećaj jesti hranu u finim objektima okružen drugima koji su na istoj valnoj duljini kao i vi. Sve što znate o bontonu trebalo bi doći u obzir kada večerate u restoranu.
Što je bonton u restoranu? Donosimo popis deset pravila koja bi svi trebali poštivati.
Bonton u restoranu – 10 pravila
Poštujte svoju rezervaciju dolaskom na vrijeme
Ako ste rezervirali stol u restoranu, dođite u vrijeme koje ste naznačili. Ni vlasnik ni konobari ne vole da stol stoji prazan.
Odjenite se prikladno
Prije nego što odete u novi restoran, provjerite na internetu ima li dress code.
Neki od najuglednijih restorana možda vas odbiju poslužiti ako dođete neprikladno odjeveni.
Izbjegavajte gledati na mobitel
Gledanje u telefon izrazito je nepristojno prema ljudima s kojima večerate, bili to ljubavni partneri, članovi obitelji ili poslovni kolege. Kada gledate u mobitel umjesto da komunicirate s njima, poručujete da vam njihovo društvo nije važno.
Budite pristojni prema osoblju
Osim što je vrlo nekulturno ne ponašati se prema konobarima kao prema ljudskim bićima, nemojte zaboraviti i da su u pitanju ljudi kojima je posao nositi vašu hranu.
Ne biste voljeli da joj se nešto dogodi na putu do stola.
Stavite platnenu salvetu u krilo dok jedete
Zadnja stvar koju želite jest zamazati odjeću tijekom večere u restoranu. Ovaj problem možete izbjeći stavljanjem platnene salvete u krilo prije nego što počnete jesti.
Koristite pravi pribor za jelo
U finim restoranima očekuje se da znate koja vrsta pribora za jelo pripada kojoj vrsti hrane. Ako nožem za maslac počnete rezati meso, svima ćete pokazati da niste čest gost uglednih restorana.
Zatvorite usta dok žvačete
Nitko ne želi vidjeti kako vaši zubi usitnjavaju hranu koju jedete.
Ovaj savjet ne vrijedi samo u restoranu, nego u svakoj situaciji u kojoj jedete u društvu.
Pričekajte dok osoba koja vas je pozvala ne počne jesti
Posebice u slučajevima u kojima ste pozvani na večeru za više ljudi (različite proslave, poslovni ručkovi i slično) vrlo je važno prepustiti osobi koja vas je pozvala čast da prva počne jesti.
Držite laktove podalje od stola
Iako vam je tako vjerojatno udobnije sjediti, jedna od najnepristojnijih stvari koju možete učiniti jest staviti laktove na stol.
Probajte hranu prije dodavanja začina
Kuhari u restoranima su profesionalci. Zato je nepristojno krenuti s dodavanjem začina čim jelo dođe pred vas. Pružite priliku jelu kako ga je kuhar zamislio!
Ako želite kožu koja blista, više energije i zdravlje koje prkosi godinama, ne tražite dalje — ovi prirodni sokovi s razlogom su na tronu anti-age napitaka!
U svijetu u kojem društvene mreže obiluju savršenim tanjurima i još savršenijim tijelima, rijetko što zvuči tako iskreno i toplo kao – domaći kolačići. Još kad ih pripremi netko poput Marka Petrića, teško im je odoljeti. No, ovdje nije riječ samo o receptu – već o spoju ljubavi, zdravlja i životne ravnoteže.
Od gradskih terasa u srcu Zagreba, poput Botaničkog vrta ili Tkalčićeve ulice, do lounge barova na obali u Splitu ili Dubrovniku, slavimo ga na ljetnim zabavama, vjenčanjima ili kao idealan predah na plaži, a svjedoče o tome i nasmijana lica, instagramske priče i sve češće zdravice u njegovo ime.
Ako ste mislili da ste probali sve verzije talijanskih klasika - razmislite ponovno. Ovo nisu obične lazanje, niti je ovo klasična focaccia. Ovo je dekadentna, sočna, hrskava fuzija koja miriše na nedjeljni ručak i izgleda kao san u obliku kruha. Tri sloja tijesta, bogat bešamel, moćan mesni ragu s crnim vinom i dašak parmezana za hrskavi završetak.
Kad pomislite na idealan spoj obiteljske kemije, modnog senzibiliteta i iskrene ljetne radosti — na pamet vam zasigurno padnu oni. Najpoznatiji brat i sestra u Hrvatskoj ponovno su dokazali da stil teče njihovim venama. Ovoga ljeta zablistali su u ležernom, ali savršeno koordiniranom izdanju koje spaja udobnost, retro vibru i eleganciju bez truda.
Ako postoji par koji iznova potvrđuje da stil i ljubav idu ruku pod ruku, onda su to zasigurno Nataša Janjić Medančić i njezin suprug Nenad. Na nedavnom pojavljivanju, Nataša i Nenad pokazali su kako izgleda kada dvoje ljudi modno dišu kao jedno — i to bez greške.
Daniel Kušan ne režira samo filmove – on režira avanture, izazove i neizvjesnosti koje se događaju iza i ispred kamere. Njegova je kreativnost jazz improvizacija, a filmski set otok na kojem ništa nije predvidivo, ali sve može biti čarolija. Od prvog filma o Kokovu, do najnovijeg „Bumbarova ljeta“, Kušan kao da se igra s filmskim jezikom, ali nikad bez ozbiljnosti pripovjedača.