Pravilo 80/20, ponekad nazvano i 80/20 dijeta, uključuje konzumiranje zdravih, cjelovitih namirnica 80 posto vremena i “uljepšavanje” 20 posto vremena. (Vrijedi napomenuti: Omjer “80/20” također se koristi za naglašavanje da je mršavljenje 80 posto pravilne prehrane i 20 posto vježbanja, ali ovaj članak će se uglavnom usredotočiti na to kako 80/20 funkcionira kao prehrambeni režim.)
Ako vas zanima isprobavanje pravila 80/20, evo svega što trebate znati o ovoj dijeti i je li ona dobar izbor za vas, uključujući prednosti, mane i način funkcioniranja, prema stručnjacima za mršavljenje.
Osamdeset posto
Prema stručnjacima, svatko tko slijedi 80/20 dijetu trebao bi konzumirati sljedeće namirnice 80 posto vremena:
Cjelovite ili biljne namirnice: voće i povrće
Mršavi proteini: pileća prsa, riba, tofu, puretina i tempeh
Morska hrana bogata omega-3 masnim kiselinama: losos, skuša i pastrva
Cjelovite žitarice: zobena kaša, kvinoja, ječam i divlja riža
Mliječni proizvodi s niskim udjelom masti: obični grčki jogurt i svježi sir
Mononezasićene masti: orašasti plodovi, sjemenke i maslinovo ulje
Dvadeset posto
U nekim slučajevima, možda ćete željeti premjestiti neke od “zdravih” namirnica gore navedenih u 20-postotnu kategoriju (poput životinjskih proteina, žitarica i mliječnih proizvoda), kaže dr. Weiner. To je zato što određene namirnice mogu biti dio zdrave prehrane za mnoge ljude, ali drugi se mogu osjećati bolje ili postići veći uspjeh u mršavljenju izbjegavajući ih. Ipak, uvijek je najbolje razgovarati s liječnikom ili nutricionistom prije nego što isprobate novu dijetu.
Ove namirnice obično čine drugih 20 posto ove dijete, kažu stručnjaci:
Hrana bogata zasićenim mastima: pohana piletina, sir i slanina
Prerađena hrana: sladoled, pizza i doručak
Bijeli šećer i rafinirani ugljikohidrati: bageli, peciva i tjestenina
Alkohol i gazirani napici
Prednosti 80/20 pravila
Jedna od najvećih prednosti 80/20 dijete je što ne zahtijeva brojanje kalorija i manje je restriktivna od drugih planova prehrane baziranih na eliminaciji, fokusirajući se umjesto toga na umjerenost. Možda ćete radije pratiti kalorije kako biste bili sigurni da postižete omjer 80/20, ali to nije nužan dio dijete. “80/20 ne zahtijeva da ograničite ukupnu količinu hrane koju jedete, tako da možete jesti kad god osjetite glad i ne osjećati se kao da se izgladnjujete”, kaže dr. Weiner.
Nekad smo s pomalo superiornim osmijehom gledali američke filmove i mislili: „Aww, kako slatko, ali to kod nas nikad ne bi prošlo.“ Danas? Danas Europom paradiraju kolone automobila okićenih ružičastim i plavim balonima, dok mladi par u Zagrebu, Pragu ili Milanu pritišće tipku koja će – uz dim, konfete i svjetlosne efekte vrijedne polufinala Eurosonga – otkriti je li njihova beba on ili ona.
Čim otvorite oči, ruke se već refleksno pružaju prema telefonu. Alarm utihne, a vi, napola još sanjivi, već kucate po ekranu. Provjeravate poruke, pregledavate Instagram, skrolate TikTok – a da i ne ustanete iz kreveta. Možda mislite: „Samo malo, brzo ću pogledati...“ No, što ako vam kažemo da upravo taj ‘mali trenutak’ može upropastiti cijelo jutro?
Petra Pinjuh danas je ime koje izaziva znatiželju i divljenje, ali njezin put do coacha za partnerske veze i seksulanost nije bio klasičan, niti očekivan. Iza nje stoji uspješna korporativna karijera, godine vođenja timova i postizanja ciljeva u svijetu prodaje, ali i duboka spoznaja da „savršeno“ izvana ne znači ispunjeno iznutra. Upravo to nezadovoljstvo, pomiješano s intuicijom i strašću za ljudskim odnosima, dovelo ju je do odluke da napusti siguran posao i zakorači u svijet koji mnogi još uvijek smatraju tabuom.
Ako ste milenijalac – osoba rođena između 1981. i 1996. godine – možda ćete se osjećati prozvano jer postoji fenomen koji je upravo vas stavio pod lupu: millennial pause.
Postoji trenutak na internetu koji otkriva više o našoj dobi nego sve ankete zajedno. Nije to filter, ni emoji, ni traper kroj iz ormara – nego način na koji pritišćemo “record” i kako se izgledamo u prvih par sekundi videa.
Ghosting, gaslighting, negging… kao da popis toksičnih ljubavnih trendova nije već dovoljno dug, na scenu je stigao još jedan – quiet dumping. Najkraće rečeno, riječ je o ljubavnom ponašanju koje kombinira pasivnu agresiju quiet quittinga iz poslovnog svijeta i emocionalnu okrutnost ghostinga, ali uz daleko suptilniju, dugotrajniju i često bolniju metodu prekida.
Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.
Nakon gotovo tisuću dana šutnje, potresa i dugotrajnih radova, jedan od najintimnijih prostora hrvatske kulturne baštine ponovno će oživjeti: Atelijer Meštrović sredinom prosinca otvara svoja vrata s novim stalnim postavom, promišljenim s iznimnom pažnjom i dubokim poštovanjem prema životu i djelu Ivana Meštrovića.