HELLO
Domagoj Kukec

Obogaćeno s gotovo stotinu predivnih ilustracija Manuela Šumberca, novo izdanje poziva nas na ponovno putovanje kroz bajkovite pejzaže i fantastične svjetove koje je ova nevjerojatna spisateljica stvorila. Neka nas priče ponovno očaraju, neka nas iznova inspiriraju, jer u njima ćemo otkriti snagu ljubavi, dobra i čudesnih avantura koje nikada ne blijede. Ondje možemo otjerati bjesove, zaroniti u dvore Kralja Morskoga, poletjeti s Kosjenkom ili se uhvatiti u kolo s Domaćima. Pripremite se za nezaboravno čitanje koje će oduševiti i male i velike!

U izdanju naklade Znanje, Priče iz davnine možete pronaći u svim knjižarama i na webshopu po cijeni od 14,90 €.

Ova godina u znaku je još nekoliko velikih obljetnica – 500. obljetnice smrti Marka Marulića, 100. obljetnice smrti Franza Kafke kao i 70. obljetnice prvog objavljivanja kultnog romana Gospodar prstenova J. R. R. Tolkiena.

Ivana Brlić-Mažuranić rođena je prije 150 godina, 18. travnja 1874., u Ogulinu, u uglednoj obitelji Mažuranić. Djed joj je bio ban Ivan Mažuranić, proslavljeni književnik koji je, među ostalim, napisao Smrt Smail-age Čengića

Svoju prvu zbirku pripovijedaka Valjani i nevaljani, Ivana Brlić-Mažuranić objavila je 1902. Pravi uspjeh doživjela je1913. s Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića, prvim hrvatskim dječjim romanom. Slijedi 1916. njezin književni vrhunac, Priče iz davnine, zbirka od osam bajki. Sama autorica ovako ih opisuje: »Bilo mi je nastojanje da u skroz slobodnu invenciju tih priča upletem nazive, likove i duh drevne hrvatske i opće slavenske mitologije, i to one koja je manje poznata.« I u tomu je veličanstveno uspjela: tečno pripovijedanje, slikovito izražavanje i bogatstvo rječnika čine ljepotu ovih priča. Popularnim Hlapićem Pričama iz davnine Ivana Brlić-Mažuranić stekla je svjetsku slavu i glas »hrvatskog Andersena«. Obje su knjige doživjele brojna izdanja i prevedene su na mnoge jezike. 

druge vijesti