HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Godine 2020., tijekom vrhunca pandemije i ljubavi zabavne industrije prema streamingu bilo je najavljeno da će najnoviji Disneyjev projekt biti nastavak popularnoga animiranoga filma Moana, ali u obliku TV serije na servisu Disney+.

No projekt se na kraju transformirao. U iznenađujućem potezu, nastavak “Moane” je preoblikovan u kino-film, koji bi trebao debitirati 27. studenog.

To je blagodat za kina nakon što su štrajkovi prošlog ljeta natjerali studije da odgode veliki broj blockbustera za 2025. i kasnije. Također signalizira novu promjenu Disneyjeve poslovne strategije. Dok je Disney ranije pokušavao preoteti Netflixu titulu kraljeva streaminga, sada se ponovno koncentrira na filmove za kina.

Moana 2 dolazi u studenome

Moana 2” se pridružuje skupini kojoj pripadaju nadolazeći Alien spinoff “Romulus”, horor filmovi “Barbarian” i “Smile” te mjuzikl adaptacija “Mean Girls”. Sve su to veliki projekti posljednjih godina koji su bili naručeni za streaming, ali su na kraju ipak prebačeni u kina. Inače je situacija obično obrnuta.

PROČITAJTE: Direktor Disneyja priznao – Pala nam je kvaliteta filmova

“Disneyjeva strategija više nije trošenje na streaming sadržaj u nadi da će privući nove pretplatnike,” izjavio je analitičar Eric Handler “Pitaju se: ‘Kako možemo maksimalno povećati prihod i profitabilnost?'”

Nakon mnogo pokušaja i pogrešaka (i dosta vremena za eksperimentiranje tijekom pandemije), tradicionalni studiji — i neki streameri — uglavnom su zaključili da je najbolja financijska vrijednost puštanje filmova isključivo u kinima. Debi u kinima smatra se stvaranjem svijesti i poticajem za sekundarne prihode, među kojima pripadaju i prava na streaming te prodaja fizičkih kopija.

Da ne govorimo o popratnim proizvodima – svaki mogući potrošački proizvod, od lutaka, pidžama, boca za vodu i papuča, ima Moanino lice na sebi – koji dolaze sa snimanjem filma za djecu.

Osim dodatne zarade, postoji nada da će objavljivanje filmova u kinima dovesti do dugotrajnijeg kulturnog utjecaja. Postoji argument da filmovi koji se izravno puštaju na streaming imaju tendenciju da se brzo zaborave.

“Moana” nudi najbolji slučaj trajne potražnje tijekom osam godina. Film iz 2016. bio je uspješan za Disney, zaradivši više od 680 milijuna dolara na kino-blagajnama. Sada je uspješan i među novim generacijama nakon što je prošle godine eksplodirao u popularnosti na servisu Disney+. Animiran film bio je najgledaniji film na streamingu u SAD-u 2023.

Moana 2 morat će biti dobra ako želi zaraditi

Disney redovito pušta svoj novi animirani film u oko američkog Dana zahvalnosti (treći četvrtak u studenome), ali više nema besprijekoran “skor”. Nedavni filmovi, poput “Wish” iz 2023. i “Strange World” iz 2022., bili su veliko razočaranje. U međuvremenu, “Encanto” iz 2021. nije postao viralna TikTok senzacija sve dok animirani mjuzikl nije stigao na Disney+ više od mjesec dana kasnije. Ta su zatajenja bila u suprotnosti s hitovima prije pandemije kao što su “Frozen” iz 2013. i njegov nastavak iz 2019., kao i “Ralph Breaks the Internet” iz 2018. i “Coco” iz 2017. Analitičari vjeruju da je dio problema u tome što je nekoliko Pixarovih filmova iz ere COVID-a preskočilo kina te tako naučilo publiku da obiteljske filmove gleda kod kuće.

PROČITAJTE: Nije trač – Scenaristica Emily in Paris radi nastavak filma Romy and Michele’s High School Reunion

“Moana 2” će se pojaviti u kinima istog dana kada i Universalov “Wicked”, prva od dvije visokobudžetne adaptacije čuvenoga brodvejskog mjuzikla. Dok bi se nekada očekivalo da će studiji htjeti promijeniti datume prikazivanja zbog straha od konkurencije, nakon velikog uspjeha Barbie i Oppenheimera koji su prošle godine izašli na isti dan, sada se svi nadaju da će se to moći ponoviti.

Izvršni direktor Disneyja Bob Iger otkrio je nedavno da je “Moana 2” pretvorena u film nakon što su direktori bili zadivljeni ranim snimkama. “Bili smo impresionirani onime što smo vidjeli i znali smo da zaslužuje kino prikazivanje”, rekao je.

Ali Disney je na teži način naučio da njihov brend sam po sebi više nije dovoljan da uvjeri publiku da posjeti najbliži multipleks. Godine 2023., “The Marvels”, “Haunted Mansion” i “Indiana Jones and the Dial of Destiny” propali su na kino blagajnama. “Mala sirena” je imala problema na početku, ali se na kraju oporavila s 569 milijuna zarađenih dolara.

Disney također riskira prezasićenost filmom Moana. Studio razvija zasebnu, igranu verziju s Dwayneom Johnsonom koji se vraća kao tetovirano božanstvo Maui. Iako je predviđeno da u kina stigne 27. lipnja 2025., vjerojatno će biti odgođen kako bi se malo odmaknuo od animiranoga nastavka.

Iako se Auli’i Cravalho ne vraća za remake, ona i Johnson ponovno tumače svoje glasovne uloge u animiranoj “Moani 2”. Ne posjećuju svi izvorni talenti ponovno otok Motunui. Disneyjevi veterani John Musker i Ron Clements (“Mala sirene”, “Aladdin” i “Hercules”) predali su redateljsku palicu Daveu Derricku Jr.-u, čija karijera uključuje filmove “Raya i posljednji zmaj” i “Encanto”.

Nastavak navodno počinje dok Moana prima “neočekivani poziv od svojih predaka koji pronalaze put” i mora “otputovati do dalekih mora Oceanije i u opasne, davno izgubljene vode u avanturu koja nije nalik ničemu s čime se ikada suočila.”

Na kino blagajnama, Moana se suočava sa sličnim nepredvidivim i često opasnim okruženjem.

druge vijesti