HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Film Barbie je postao, na temelju ukupne zarade u Sjedinjenim Državama, najuspješniji film studija Warner Bros. To je fenomenalno postignuće, a posebno je važno jer, za razliku od drugih uspjeha filma Grete Gerwig, u ovome slučaju nema nikakvoga „dodatka“ vezanoga uz spol. Barbie nije samo najuspješniji film u povijesti svoga studija koji je režirala žena, nego najuspješniji film u povijesti svoga studija – točka.

Oppenheimer i Barbie vladaju ljetnim kinima

I zbog toga je teže nego inače istaknuti da se ovaj nedavno postignuti rekord ne odnosi na broj ljudi koji su vidjeli film ili na zaradu u odnosu na inflaciju – ne samo da je novac nekada vrijedio više, nego su i karte za kino bile mnogo jeftinije, što znači da je jednaka zarada bila postignuta mnogo većim brojem prodanih karata, piše Indie Wire.

oppenheimer i barbie

Margot Robbie osvojila je svijet ulogom Barbie.

U prva četiri tjedna prikazivanja film Barbie zaradio je više od 537 milijuna dolara samo u Sjedinjenih Država. Time je prestigao do sada najuspješniji film Warner Brosa – The Dark Knight Christophera Nolana, redatelja Oppenheimera, iz 2008. (kada su u prosjeku karte za kino koštale 1/3 manje nego danas).

Sada smo na točki na kojoj se može realno napraviti projekcija ukupne zarade filma. Pod pretpostavkom da nastavi kao i do sada, očekuje se da će do kraja zaraditi oko 675 milijuna dolara na domaćemu tržištu te oko jedne i pol milijarde ukupno na svjetskim kino-blagajnama.

Ako postigne što se očekuje, Barbie bi trebao završiti kao najuspješniji film ove godine – to je za sada Super Mario Bros. koji je zaradio nešto više od 1,3 milijarde dolara.

Oppenheimer i Barbie ipak nisu ni blizu najuspješnijim filmovima svih vremena ako se prilagodimo inflaciji

Ipak, kao što je ranije spomenuto, ukupna zarada nije jedina mjera uspješnosti filmova. Cijene svega porasle su u posljednjim desetljećima tako da milijun dolara zarađenih danas nema jednaku vrijednost kao milijun dolara zarađenih prije pedeset godina, kada je na svijetu i u SAD-u živjelo manje ljudi, a karte za kino su bile mnogo jeftinije. Ako se zarada prilagodi inflaciji, najuspješniji film u povijesti Warner Bros.-a je Egzorcist iz 1973. Prilagođeno za inflaciju, on je zaradio više od milijardu dolara samo u SAD-u.

oppenheimer i barbie

Uloga J. Roberta Oppenheimera uloga je života Cilliana Murphyja.FOTO: PROFIMEDIA

Najuspješniji film Christophera Nolana, koji je s Oppenheimerom bio „konkurencija“ Barbie ovoga ljeta, do sada je Dark Knight iz 2008., koji je tada zaradio oko 537 milijuna u SAD-u (oko 680 u današnjim dolarima).

Oppenheimer „prijeti“ da će zaraditi 400 milijuna na domaćemu tržištu, a u svijetu bi mogao „dobaciti“ čak i do milijarde. Time bi postao možda i najuspješniji film s oznakom „R“ u povijesti, odnosno film koji mlađi od 18 godina ne smiju gledati bez roditeljske pratnje.

Uspjeh obaju filmova snažna je potpora ideji da će publika ipak reagirati na pametne, kreativne i originale filmove.

Koji vam je film bio bolji?

Vidi Rezultate

Loading ... Loading ...

druge vijesti