HELLO
Stipe Vukšić

Nije tajna da posljednjih nekoliko godina većina filmova koje proizvodi jedan od najvećih holivudskih studija – Disney – baš i nije toliko dobra. To je sada priznao čak i direktor Disneyja, Bob Iger.

Svjestan sam činjenice da naša izvedba, iz perspektive kvalitete, nije bila na razini standarda koje smo si postavili“, rekao je izvršni direktor tijekom razgovora o prihodima kompanije u četvrtome tromjesečju.

Direktor Disneyja vodio je kompaniju i u zlatno doba uspjeha

Lijepo je vidjeti kako Bob Iger priznaje ono što mnogi obožavatelji Disneyjevih omiljenih brendova — kao što su Marvel i Pixar — već znaju.

Došlo je do niza promašaja na kino blagajnama. Filmovi poput “Elemenata” i “Male sirene” nisu ispunili financijska očekivanja, dok je “Indiana Jones and the Dial of Destiny” bio jedan od najvećih promašaja godine.

direktor disneyja

Peti dio Indiana Jonesa bio je jedan od najvećih promašaja godine.FOTO: Profimedia

Čak se i nekoć sigurni Marvel Cinematic Universe mučio: “Ant-Man and the Wasp: Quantumania” bio je veliko razočaranje, a projekcije za nadolazeći “The Marvels” nisu obećavajuće. Oba su dobila loše do prosječne recenzije kritičara.

Nedavna Disneyjeva izvedba na kino blagajnama velika su suprotnost nizu velikih hitova koji su definirali Igerov prvi mandat na mjestu izvršnog direktora, od 2005. do 2020., tijekom kojeg je Disney srušio rekorde s animiranim hitom “Frozen” i superherojskim filmovima kao što su “Black Panther” te franšiza “The Avengers“.

PROČITAJTE: Novi kontroverzni casting? Poznata glumica glumit će Kleopatru

Bob Iger, koji je ove godine nakon kratke pauze ponovno sjeo u stolicu šefa kompanije, branio se da je većinu ove godine izašlih filmova naslijedio od prethodnika, kao i da je Disney imao četiri od deset najgledanijih filmova 2022. godine, ali uglavnom je morao priznati da su kritičari u pravu i da je kvaliteta filmova kompanije opala.

Direktor Disneyja priznao je da je kvaliteta važnija od kvantitete

Kvantiteta zapravo može biti negativna kada je riječ o kvaliteti, i mislim da se upravo to dogodilo. Izgubili smo dio fokusa“, priznao je.

direktor disneyja

Novi Disneyjev animirani film Wish izlazi ove godine.FOTO: Profimedia

Igerov plan za preuređenje filmskog studija uključuje veću selektivnost i prema nastavcima koji se snimaju i prema novim originalnim filmovima koje Disney predstavlja, rekao je tijekom sastanka.

Istaknuo je “Wish”, nadolazeći film Disney Animationa, kao primjer filma koji obećava. Tko zna hoće li tako i biti, ali svakako je dobro za Disney i fanove njihovih franšiza što čak i šef kompanije priznaje da trenutni smjer jednostavno – nije dobar.

druge vijesti