HELLO
Stipe Vukšić

U produkciji Sonyja sprema se novi filmKleopatra, biografska priča o posljednjoj kraljici Egipta. To bi trebao biti sljedeći projekt redatelja Denisa Villeneuvea (Dune, Blade Runner 2049, Sicario), a Kanađanin bi na njemu trebao početi raditi nakon izlaska drugog dijela serijala Dune.

Vjerojatno najpoznatija vladarica Egipta nije bila na velikome platnu u visokobudžetnome filmu od istoimenog filma iz 1963. u kojemu ju je glumila legendarna Elizabeth Taylor. Ipak, ove je godine bila u središtu skandala zbog Netflixove „dokumentarne“ serije u produkciji Jade Pinkett-Smith koja ju je prikazala kao crnkinju. Zbog toga se pobunila čak i egipatska vlada.

Film Kleopatra snimat će poznati redatelj, a bit će kao politički triler

Najviše priče zbog toga, očekivano, izazivaju tračevi o odabiru glumaca. Glumica Zendaya, koja je s Villeneuveom surađivala na filmu Dune, a najpoznatija je po ulozi MJ u filmovima o Spider-Manu, navodno je prihvatila ulogu egipatske kraljice grčkoga podrijetla.

Bivši James Bond Daniel Craig navodno je u pregovorima za ulogu Julija Cezara, dok se Zendayin kolega iz Dine, Timothée Chalamet spominje za ulogu Oktavijana Augusta.

film kleopatra

Zendaya je surađivala s Denisom Villeneuveom u serijalu Dina.FOTO: Profimedia

Scenarij bi trebao potpisati David Scarpa, koji je napisao još dva recentna povijesna epa Ridleyja Scotta – ovogodišnjeg Napoleona te Gladiatora 2, koji bi se trebao početi snimati čim štrajk glumaca službeno završi. Scenarist je film opisao kao „politički triler“ s oznakom R (zabranjeno za mlađe od 18 godina).

Film Kleopatra izaziva kontroverzije oko odabira glavne glumice

Odabir glavne glumice izazvao je očekivane kontroverzije. Zendaya je Afroamerikanka te ima mnogo fanova koji podržavaju ovaj odabir, ali mnogi drugi se bune zbog još jednoga slučaja pogrešnoga portretiranja rase u holivudskoj produkciji.

Zašto Hollywood inzistira na odabiru bilo koga osim grčkih glumaca za filmove o Kleopatri?” upitao je jedan korisnik X-a (bivšega Twittera). Drugi korisnik je naglasio: “Kleopatra je bila Grkinja.

Kleopatra je bila Grkinja, a ne Afrikanka. Što kažete na film ‘Shaka Zulu’ s plavokosim bijelim glumcem koji ga igra? Izbjegnimo krivo predstavljanje povijesnih ličnosti“, poentirao je treći.

PROČITAJTE: Direktor Disneyja priznao – Pala nam je kvaliteta filmova

Za razliku od odabira glavne glumice, odabir Daniela Craiga za ulogu Gaja Julija Cezara izazvao je uzbuđenje. „Mogu ga zamisliti u uniformi i s ‘cezarskom’ frizurom, djeluje savršeno…“ napisao je jedan korisnik X-a o Craigu u ulozi vjerojatno najpoznatijeg Rimljanina.

druge vijesti