HELLO
Domagoj Kukec

Kada jedete trešnje, važno je biti oprezan pri gutanju koštica jer njihova prekomjerna konzumacija može biti vrlo neugodna ili čak opasna po život.

Razlog zbog kojeg se ne preporučuje žvakati ili gutati košticu trešnje je to što koštice sadrže enzim koji se u našem tijelu pretvara u cijanid, toksičnu tvar za ljude.

smrtonosne trešnje

Zdrave trešnje lako mogu postati smrtonosne trešnje

Ova pojava prisutna je u svim voćkama čije sjeme ima zaštitnu košticu.

Ključan sastojak je amigdalin koji se aktivira kada se koštica slomi, a u našem tijelu pretvara se u cijanid.

Čak i kada je plod trešnje jako zreo, postoji mogućnost da koštice pucaju i tada drugi enzimi u samom voću pretvaraju amigdalin u cijanid.

smrtonosne trešnje

Da bi došlo do trovanja cijanidom, potrebno je unijeti količinu od 0,5-3,5 mg po kilogramu tjelesne težine. To znači da bi osoba teška 68-70 kilograma morala unijeti najmanje 90 miligrama cijanida.

Prosječno se u koštici trešnje nalazi 3,9 miligrama amigdalina, dok crne trešnje sadrže nešto manje, odnosno 2,7 mg.

Amigdalin se pretvara u cijanid i tako od zdravih trešanja nastaju smrtonosne trešnje

Važno je napomenuti da se točna količina amigdalina može razlikovati ovisno o voću i vrsti stabla.

Pod pretpostavkom da svaka koštica sadrži 3,9 miligrama amigdalina, konzumacija 23 koštice mogla bi dovesti do smrtonosne doze.

Trovanje cijanidom može uzrokovati mučninu, povraćanje, migrenu i ubrzan rad srca. U slučaju predoziranja, cijanid ometa prijenos kisika u tijelu, što može dovesti do zastoja srca, kome i smrti.

smrtonosne trešnje

Ostalo voće čije koštice također sadrže cijanid su breskve, marelice, šljive i mango.

Treba biti oprezan pri jedenju trešanja i izbjegavati žvakanje i gutanje koštica.

Volite li trešnje?

Loading ... Loading ...

druge vijesti