HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Kava je najpopularnije piće na svijetu. Mnogi ljudi ne mogu zamisliti početak dana bez ovog omiljenog napitka. Osim za razbuđivanje, kava je idealna za probavu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Esra | Fatih (@homeofesraa)

Kava regulira probavu kod većine ljudi

Što je to točno u kavi zbog čega neki trče do najbližeg WC-a, dok kod drugih ona nema nikakav učinak?

Rezultati jednog istraživanja pokazali su da su osobe s postoperativnim ileusom imale veću tendenciju pražnjenja crijeva uz kavu bez kofeina u usporedbi s kavom s kofeinom i običnom vodom.

Oni koji pate od postoperativnog ileusa zapravo imaju problema s probavom nakon velike operacije abdomena. U ovom slučaju ispitanici su imali operaciju debelog crijeva.

Prema istraživanjima, kava regulira probavu bolje nego voda

Mnoga istraživanja provedena tijekom 1990-ih proučavala su moguću povezanost između kave i probave i sva su pokazala da postoji veza između to dvoje.

Kao što je otkriveno u istraživanju iz 1990., pijenje kave s kofeinom ili bez njega povećava pokretljivost rektalnog mišića. Pri pijenju kave, događa se pokret na spoju debelog crijeva i   gornjeg rektuma na kraju debelog crijeva.

Kod oko 29 posto sudionika ovo se kretanje povećalo unutar četiri minute, ali obična topla voda nije imala nikakav učinak. Provedeno je nekoliko istraživanja o konzumaciji kofeinske i beskofeinske kave, kao i ispijanju obroka od 1000 kalorija za stimulaciju debelog crijeva 1998. godine.

Ipak, kava koja sadrži kofein stimulira debelo crijevo 23% više od kave bez kofeina i 60% više od obične vode.

druge vijesti