HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Pokušavate se hraniti zdravo no stalno ste napuhnuti poput balona? Povrće koje izaziva nadutost može biti zdravo, ali ne i dobro za vaše tijelo ako vas taj problem često muči.

Neke vrste povrća koje rado jedemo u zimskim danima posebno su kritične, upozoravaju stručnjaci pa bi bilo dobro zamijeniti ih nekim drugim vrstama ili ih se u potpunosti kloniti ako želite izbjeći bolan osjećaj nadutosti te stati u svoju omiljenu zimsku odjeću za tulume.

Povrće koje izaziva nadutost često jedemo u zimskim mjesecima

Ne može se poreći da je povrće ključni dio dobro uravnotežene prehrane. No to ne znači da sve povrće dolazi bez zdravstvenih rizika. Zapravo, postoji nekoliko povrća koje bi moglo biti štetno za vaš probavni sustav. To uključuje mnoge koji će vjerojatno dovesti do ili pogoršati probleme poput plinova i nadutosti.

Povrće koje izaziva nadutost

Postoji jedna kategorija za koju se stručnjaci slažu da je bolje izbjegavati ove zime ako se borite s ovim problemima a to je povrće iz porodice Cruciferae, odnosno takozvane krstašice.

PROČITAJTE: Najzdravije voće – 4 namirnice koje morate konzumirati

Povrće iz skupine Cruciferae poput prokulica, kelja, kupusa, cvjetače i brokule zasigurno je fenomenalno za zdravlje. Sve te vrste povrća su pravi borci protiv raka i izuzetno bogati vlaknima”. Međutim, ako se borite s kroničnom nadutošću, razmislite o uklanjanju ovih krivaca sa svog menija. Ovo povrće poznato je po tome što izazivaju plinove i nadutost, posebno kada se konzumira u sirovom obliku.

Povrće koje izaziva nadutost bolje je izbjegavati ako imate kroničnih problema s “napuhavanjem”

Stručnjaci kažu da je za to kriv jedan sastojak koji se nalazi u baš svakom povrću iz ove skupine. Naime, cvjetača, brokule, prokulica i kelj sadrže molekulu šećera zvanu rafinoza koju mnogi mogu teško probaviti, zajedno s visokim razinama fermentabilnih vlakana koja hrane crijevni mikrobiom, ali mogu ostaviti osjećaj nadutosti.

Povrće koje izaziva nadutost

Osim ograničavanja unosa potencijalno štetne hrane poput ove, dodavanje odgovarajuće hrane bogate vlaknima u vašu prehranu i prakticiranje drugih navika koje su zdrave za crijeva mogu značajno utjecati na vaše probavno zdravlje. Jedna od najvažnijih stvari koju možete učiniti jest obratiti pozornost na to kako vaše tijelo reagira na određenu hranu i prilagoditi se u skladu s tim.

A ako ste u nedoumici, obratite se svom liječniku.

druge vijesti