Jeste li ikad isprobali uskrsna peciva s križem? Ova ukusna peciva tradicionalno se poslužuju u Velikoj Britaniji za vrijeme Uskrsa, a sigurno ste ih više puta vidjeli u serijama i filmovima. Ova tradicionalna peciva mogu biti zgodan dodatak vašem stolu, pogotovo ako volite grožđice, a mi vam predlažemo da ih napravite po receptu Jamieja Olivera koji svakako zna kako pripremiti omiljena britanska jela.
Evo kako slavni Jamie radi uskršnja peciva s križem koja se mogu jesti danima.
Recept za uskrsna peciva s križem s kojim ne možete pogriješiti
Prije nego se bacite na pripremu, sigurno vas zanima s čime poslužiti ova neodoljiva peciva. Britanci preporučuju sljedeće: maslac, džem, kremasti sir ili med.
200 ml mlijeka
55 g neslanog maslaca
2 vrećice suhog kvasca (7 g)
455 g oštrog brašna za kruh, plus dodatak za posipanje
55 g šećera
2 žlice glatkog brašna
1 žličica cimeta
1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje
1 žličica đumbira u prahu
1 veliko jaje
55 g grožđica
30 g suhih brusnica
2 žlice kandiranog voća
med
POSTUPAK:
Ulijte mlijeko i 50 ml vode u mali lonac i stavite na laganu vatru na nekoliko minuta ili dok se malo ne zagrije – trebali biste moći uroniti prst u to, a da se ne opečete.
Otopite maslac u zasebnoj tavi – stavite ga na laganu vatru nekoliko minuta, a zatim ga ostavite sa strane.
Zagrijanu mliječnu smjesu prebacite u srednju zdjelu i umiješajte kvasac.
Prosijte brašno u veliku zdjelu, zatim dodajte 1 žličicu morske soli, začine, nekoliko dobrih struganja muškatnog oraščića i šećer. Stabljiku đumbira sitno nasjeckajte i umiješajte u smjesu.
U sredini napravite udubljenje i ulijte otopljeni maslac, a zatim i smjesu od kvasca. U posebnoj zdjeli umutite jaje i dodajte ga u zdjelu.
Vilicom dobro izmiješajte dok ne dobijete grubo tijesto, zatim ga prebacite na čistu radnu površinu posutu brašnom i mijesite oko 10 minuta ili dok ne postane mekano i elastično.
Vratite tijesto u zdjelu posutu brašnom, pokrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu najmanje sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Prebacite tijesto na čistu radnu površinu posutu brašnom. Izbacite zrak lupkajući šakom, zatim pospite preko suhog voća i miješanih kora i umijesite tijesto 1 do 2 minute.
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Namastite i obložite veliki pleh za pečenje.
Podijelite tijesto na 12 jednakih dijelova i svaki razvaljajte u kuglu, ravnomjerno ih raspoređujući po plehu.
Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu još 30 minuta, ili dok se ne udvostruči.
Stavite glatko brašno i 2 žlice vode u malu zdjelu i pomiješajte u gustu smjesu.
Nježno tapkajte po naraslim uskrsnim pecivima, a zatim tijestom pažljivo ocrtajte križ po vrhu vrećicom ili žlicom.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu 15 do 20 minuta, ili dok ne porumene.
Prebacite na žičanu rešetku za hlađenje, premažite s malo meda da se glazira, a zatim ostavite da se ohladi.
Ljepljiva vruća peciva s križem narežite, namažite s malo maslaca i poslužite!
Od gradskih terasa u srcu Zagreba, poput Botaničkog vrta ili Tkalčićeve ulice, do lounge barova na obali u Splitu ili Dubrovniku, slavimo ga na ljetnim zabavama, vjenčanjima ili kao idealan predah na plaži, a svjedoče o tome i nasmijana lica, instagramske priče i sve češći toasti u njegovo ime.
Ako ste mislili da ste probali sve verzije talijanskih klasika - razmislite ponovno. Ovo nisu obične lazanje, niti je ovo klasična focaccia. Ovo je dekadentna, sočna, hrskava fuzija koja miriše na nedjeljni ručak i izgleda kao san u obliku kruha. Tri sloja tijesta, bogat bešamel, moćan mesni ragu s crnim vinom i dašak parmezana za hrskavi završetak.
Rodom iz Makarske, Marko Andrijašević se nakon 15 godina provedenih u Francuskoj vratio kući i pokrenuo Marendologiju - projekt čije nas fotografije i snimke ljeta u Dalmaciji vraćaju u djetinjstvo.
Od gradskih terasa u srcu Zagreba, poput Botaničkog vrta ili Tkalčićeve ulice, do lounge barova na obali u Splitu ili Dubrovniku, slavimo ga na ljetnim zabavama, vjenčanjima ili kao idealan predah na plaži, a svjedoče o tome i nasmijana lica, instagramske priče i sve češći toasti u njegovo ime.
Rijeka, grad koji živi na raskrižju kultura i povijesti, skriva mnoštvo skrivenih dragulja i nezaobilaznih atrakcija koje će vas osvojiti na prvi pogled.
Kada govorimo o zaštiti kože od štetnih UV zraka, SPF kreme su neizostavan saveznik u svakodnevnoj njezi. No, osim samog faktora zaštite (SPF), jedna od važnih odluka koje moramo donijeti jest koju formulu kreme odabrati – gel, losion, sprej ili možda neki drugi oblik? Svaka od tih formula nosi svoje prednosti, mane i specifičnosti koje utječu ne samo na način nanošenja, nego i na učinkovitost zaštite, osjećaj na koži te dugoročnu njegu. Ako ste se ikada pitali koja je formula najbolja za vas, donosimo detaljan vodič koji će razjasniti sve nedoumice i pomoći vam da pametno izaberete.