HELLO
Domagoj Kukec

Suzy Josipović, poznata kuharica i autorica najprodavanije domaće kuharice u posljednjim godinama, Mama zna u kojoj je čak 500 slanih recepata, osvojila je srca gurmana diljem Hrvatske.

Njezina strast prema kuhanju nije samo vještina, već i nasljedstvo koje vuče od obitelji, točnije od svoje majke, od koje i potječe većina njezinih ukusnih kreacija.

“Mama zna” postala je pravi kulinarski fenomen, pružajući čitateljima raznolike i ukusne recepte, te pomažući obogatiti obiteljske jelovnike. Suzy je postala nezaobilazno ime u svijetu kulinarstva, a njezina kreativnost i ljubav prema tradicionalnim receptima donose svježu perspektivu u svijetu kuhinje.

Nedavno je Suzy odlučila podijeliti s obožavateljima recept za Tortu Reforma. Ova torta čija je priprema prepuna magičnih, ali i jednostavnih sastojaka, obećava pravi kulinarski doživljaj.

Suzy je objasnila kako se pravi Torta Reforma, a evo recepta:

“Torta Reforma (Reform) je meni, a i svim mojim ukućanima, najdraža slastica. Prva u top 10. Tko god proba, bez iznimaka, oduševi se! To je klasik, prava čvrsta postojana torta, a topi se u ustima… Jakog i intenzivnog punog okusa čokolade – prava kalorijska bomba! Kad sam je prvi put probala, ali ne u Bosni, nego u Pragu, rekla sam Sarajlijama Jovi i Goranu, vlasnicima najboljeg praškog restorana “Kogo” – moram dobit taj recept! Otišla sam u kuhinju i šarmirala kuharicu – Bosanku, naravno i evo receptić!

Recept: Torta Reforma

  • Vrijeme pripreme: 40 minuta,
  • Vrijeme pečenja: 20 minuta,
  • Vrijeme hlađenja: 5 – 6 sati,
  • Temperatura pećnice: 200C,
  • Četvrtasti kalup iz pećnice ili okrugli za torte – prema želji.

Krema:

  • 15 žumanjaka,
  • 10 žlica štaub šećera,
  • 20 dag čokolade,
  • 35 dag putra.

Biskvit:

  • 15 bjelanjaka,
  • 40 dag oraha,
  • prstohvat cimeta,
  • 25 dag šećera,
  • 1,5 žlice glatkog brašna.

Krema: Pjenasto izmiksajte 15 žumanjka sa štaub šećerom. Zajedno s čokoladom stavite ih na paru i miješajte dok krema ne provrije, oko 10 minuta. Ohladite je u hladnjaku. Posebno izmiksajte putar pa ga dodajte ohlađenoj kremi iz hladnjaka i sve izmiksajte u glatku kremu.

Zagrijte pećnicu na 200C.

Biskvit: bjelanjke umutite u čvrsti snijeg. Na kraju dodajte šećer i još miksajte. Zatim dodajte orahe, prstohvat cimeta i brašno. Stavite na masni papir u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. Probodite biskvit vilicom da provjerite je li pečen – lijepi li se tijesto za vilicu. Ohlađeni biskvit okrenite, odvojite od masnog papira i prerežite na tri jednaka djela. Slažite biskvit pa ohlađenu kremu pa biskvit pa kremu. Tortu posipajte s orasima, bademima ili prelijte čokoladnom glazurom. Ohladite u hladnjaku nekoliko sati.

Također možete napraviti i okruglu tortu – smjesu za biskvit razdvojite na jedan manji (1/3) i jedan veći dio (2/3). Sipajte manju smjesu u jedan namašćen okrugli kalup ili na masni papir u kalup i ispecite jednu biskvitnu koru. Nakon toga, drugi, veći dio smjese za biskvit sipajte u drugi namašćeni kalup ili na masni papir u kalup i ispecite. Kad se biskvit malo ohladi, vodoravno ga prerežite tako da dobijete dvije kore. Slažite biskvit, filu, biskvit, filu i biskvit.”

PROČITAJTE: Posljednja kuharica koja će vam ikad trebati!

Ova kulinarska umjetnica ne prestaje iznenađivati i inspirirati svoju publiku, a recept za Tortu Reforma samo je još jedan od razloga da fanovi budu uzbuđeni i zarone u čaroliju Suzy Josipović.

druge vijesti