HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Postoji li osoba koja voli meso, a ne voli mesne okruglice? Švedske okruglice od mesa toliko su popularne da neki samo zbog njih odlaze u trgovine s namještajem u čijem se restoranu prodaju, a podjednako ih vole i djeca i odrasli. Najčešće se serviraju uz pire krumpir, a ako želite jesti poput Šveđana, sigurno ćete dodati i smeđi umak te umak od brusnica.

švedske okruglice od mesa

Ako ste veliki fan ovog popularnog jela za utjehu, krajnje je vrijeme da savršene švedske okruglice naučite raditi u svom domu.

Originalni recept za švedske okruglice od mesa

Postoje brojni recepti za izradu okruglica od mesa pa čak i za pripremanje vegetarijanskih okruglica no ako želite briljirati u izradi švedskih okruglica, savjetujemo vam da se pridržavate recepta.

PROČITAJTE: Dosta im je – Švedska osmislila kampanju kojom želi motivirati ljude da je prestanu brkati sa Švicarskom

Švedske okruglice manje su i čvršće od klasičnih talijanskih, a rade se od govedine i svinjetine.

Bacimo se na posao!

švedske okruglice od mesa

Sastojci za švedske okruglice
  • 500 g mljevene mješavine govedine/svinjetine,
  • 150 ml mlijeka,
  • 75 g bijelih krušnih mrvica,
  • 1 jaje,
  • 1 luk,
  • sol, bijeli papar,
  • mljeveni piment.
Sastojci za smeđi umak
  • 2 žlice maslaca,
  • 2 žlice pšeničnog brašna,
  • 4 dl mesnog temeljca,
  • ½ dl duplog vrhnja,
  • 2 žličice kineskog soja umaka,
  • 1 prstohvat crnog papra,
  • 1 žlica umaka od jabuka ili želea (po želji).

Kako pripremiti švedske okruglice?

Luk nasjeckajte na sitno i lagano pirjajte na malo maslaca da ne potamni. Prezle, odnosno, krušne mrvice namočite u mlijeku pa dodajte u smjesu. Pomiješajte mljeveno meso, najbolje u multipraktiku, s lukom, jajima, mješavinom mlijeka i krušnih mrvica i začinima do odgovarajuće gustoće i okusa. Dodajte malo vode ako vam se smjesa čini prečvrsta.

Okus provjerite probnim pečenjem jedne ćufte. Zatim pomoću dvije žlice oblikujte male polpete i stavljajte ih tanjure.

U tavi obilato zažutite komadić maslaca, a kad se pucketanje “utiša” stavite mesne okruglice u tavu i ostavite da se zapeku sa svih strana. Često protresite tavu, savjetuju švedski stručnjaci.

Kako pripremiti umak?

Za umak rastopite maslac u tavi. Umiješajte brašno. Miješajući malo po malo dodajte temeljac. Pustite da zavrije i kuhajte 3-5 minuta. Dodajte vrhnje i začinite sojom, paprom i po želji umakom od jabuka ili želeom.

Poslužite uz pire ili kuhani krumpir i sirove izmiksane brusnice.

švedske okruglice od mesa

Uz ovako ukusne švedske okruglice, vrijeme je i da na švedskom naučite reći ‘Dobar tek’ – Smaklig måltid!


druge vijesti

biljke za božić

Genijalni blagdanski pokloni koji rastu, traju i pričaju priču: Upoznajte čarobne kokedame brenda Hangin’ garden

Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.

Design

05 prosinca 2025