Jeste li znali da Talijani ovu juhu nazivaju juha penicilin? Evo kako je pripremiti
Ukusna juha uvijek je dobra ideja, a u sezoni gripa i prehlada itekako nam je potrebna.
05 studenoga 202312:00
Dina PlevnikZamjenica glavnog urednika / Deputy editor
Kad nas uhvati prehlada ili osjećamo da nam je metabolizam oslabljen, ne postoji ništa bolje od domaće pileće juhice. Dok je klasična pileća juha standard u hrvatskim kućanstvima, zahvaljujući društvenim mrežama mnogi ovih dana isprobavaju takozvanu pastina juhicu, koju Talijani nazivaju juha penicilin.
Ovu juhu talijanske none spremaju kad god se netko razboli, a zahvaljujući društvenim mrežama, popularnija je no ikad prije.
Zašto Talijani ovu juhu nazivaju juha penicilin?
Pastina juha zapravo je vrlo slična našoj tradicionalnoj pilećoj juhi, samo se radi uz sitnu tjesteninu, najčešće orzo, povrće se usitnjava u kašu, a na kraju se dodaje naribani parmezan.
Ova juha odlična je i za mališane koji ne vole jesti povrće jer se u pastina juhi povrće može vješto “sakriti”.
Isprobajte ukusnu juhu koja osvaja TikTok i Instagram!
Juha penicilin i kako se priprema
SASTOJCI:
pileće meso za juhu
3 i pol litre vode
sol i papar
luk
mrkva, celer i peršin
dvije pileće kocke za juhu ili pileći temeljac u tekućem obliku
naribani parmezan (tri velike žlice)
PRIPREMA:
U vodu stavite oguljeni luk, oguljene mrkve, stapke celera, peršin i meso. Dodajte kocke ili temeljac.
Kuhajte sat i pol na srednjoj vatri, redovito uklanjajte pjenu, a zatim izvadite meso i povrće i uklonite meso s kosti.
Procijedite juhu u drugi lonac i nastavite kuhati te dodajte sitnu tjesteninu.
Za to vrijeme u blenderu usitnite povrće u pastu i kad se tjestenina skuha, sve vratite u lonac i dobro promiješajte.
Poslužite uz naribani parmezan.
U jednostavnijoj varijanti, možete napraviti pileću juhu penicilinsamo uz pomoć kocke, a možete napraviti i malo više povrća i jedan dio vratiti u juhu u krupnijim komadima. Ako želite isprobati još nešto novo, na kraju kuhanja dodajte u juhu jedno svježe jaje i vilicom ga lagano miješajte dok se ne skuha u juhi i ne napravi starinske trakice kakve su za svoje ukućane radile talijanske bake.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.
Nakon gotovo tisuću dana šutnje, potresa i dugotrajnih radova, jedan od najintimnijih prostora hrvatske kulturne baštine ponovno će oživjeti: Atelijer Meštrović sredinom prosinca otvara svoja vrata s novim stalnim postavom, promišljenim s iznimnom pažnjom i dubokim poštovanjem prema životu i djelu Ivana Meštrovića.