Teško je sjetiti se američkog filma, serije ili reality showa u kojem se barem jednom ne spominje jelo “mac and cheese”. Ovdje nije riječ o slavnom Big Mac hamburgeru sa sirom, kako bi mnogi pomislili, već o tjestenini sa sirom koja se u Americi sprema na poseban način i jede toliko često da je postala dio američke tradicije, poput sendviča s maslacem od kikirikija i džemom. Što su zapravo kultni makaroni sa sirom i kako ih spremiti?
Dok u Americi vrlo često ovo jelo pripremaju “iz kutije”, a i u Hrvatskoj možete pronaći odlične verzije iz vrećica koje proizvode domaći proizvođači, mi vam savjetujemo da ga napravite sami, prema receptu koji nije previše kompliciran, kako biste uistinu mogli osjetiti sve čari tog jela za utjehu.
Makaroni sa sirom: recept koji će vas osvojiti
Ako ste pomislili: “Ma, znam i bez recepta naribati sir po tjestenini“, zaustavite se na trenutak. Ovo jelo puno je kompleksnije i kaloričnije od toga.
Neki ovaj recept započinju lukom i češnjakom, no mi vam predlažemo da za početak isprobate recept bez tih snažnih okusa, jer je sam po sebi dovoljno izdašan.
Potrebni sastojci:
1 litra mlijeka,
50 grama maslaca,
4 žlice višenamjenskog brašna,
1/2 žličice soli,
1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra (i obični će biti OK),
450 grama ribanog cheddar sira,
Pakiranje od 350 grama kratke tjestenine, već skuhane,
Skuhajte tjesteninu, ali pazite da kuhanje traje 3 minute manje od predloženog na pakiranju,
Pustite da maslac malo omekša, pripremite sve sastojke i naribajte sir,
Pripremite svoju zapršku za bešamel uz korake u nastavku,
Zagrijte mlijeko i otopite maslac. Nakon što se maslac otopi, umiješajte brašno dok ne postane glatko. Kuhajte uz stalno miješanje 1 minutu,
U mješavinu maslaca i brašna dodajte toplo mlijeko i kuhajte dok se smjesa ne zgusne, neprestano miješajući,
Kad je umak gotov, dodajte sol, prstohvat crnog papra, 1 šalicu naribanog sira sira i miješajte dok ne postane glatko,
Umiješajte tjesteninu i žlicom je stavite u lagano namašćenu posudu za pečenje,
Prelijte preostalim umakom sa sirom i pospite krušnim mrvicama pomiješanim s parmezanom (ako želite),
Pecite na 200 °C 30 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju i mjehuriće,
Prebacite jelo na rešetku da se ohladi 5 minuta i poslužite.
Makaroni sa sirom i često pitanje – koja je tjestenina najbolja?
Naravno, ovaj recept možete pripremiti uz razne vrste tjestenina, no najbolje su one koje uz koje će umak sa sirom uistinu doći do izražaja. Kratka, rebrasta tjestenina u obliku cijevi najbolji je izbor, a na broju jedan su popularni pužići i tjestenina Cavattapi.
Stručnjaci zatim predlažu tjesteninu fusilli, ziti, rigatoni i penne, a manje školjkice također će odlično pristajati uz umak pun sira.
Ovo jelo, naravno, možete spremiti i u tavi ili loncu, a ako ne želite uopće ga ne morate zapeći.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.
Nakon gotovo tisuću dana šutnje, potresa i dugotrajnih radova, jedan od najintimnijih prostora hrvatske kulturne baštine ponovno će oživjeti: Atelijer Meštrović sredinom prosinca otvara svoja vrata s novim stalnim postavom, promišljenim s iznimnom pažnjom i dubokim poštovanjem prema životu i djelu Ivana Meštrovića.
Britanski PR stručnjak tvrdi da su Harryjeve šale i medijski nastupi postali neučinkoviti te znak gubitka identiteta nakon odlaska iz kraljevske obitelji.
Glumac otkriva kako je politički govor o Tibetu doveo do dvadesetogodišnje zabrane prisustvovanja Oscaru i zašto nikada nije požalio što ga je izrekao.