Ovaj zdravi namaz od tune morate isprobati ovog Božića
19 prosinca 2025

U iščekivanju Božića, ali i posljednje epizode, donosimo recept za doboš tortu – savršen klasik za blagdanski stol, koji spaja tradiciju i nezaboravne okuse Austro-Ugarske.
Serijal „Apetitlih“ tijekom proteklih tjedana odveo je gledatelje na putovanje kroz okuse i tradiciju Austro-Ugarske, otkrivajući priče i recepte koji povezuju generacije. Mladi duo – glumica Vini Jurčić i chef Leo Jurešić – putovao je vlakom nekadašnjim rutama Austro-Ugarske Monarhije, istražujući priče iza jela koja su se prenosila s koljena na koljeno. Serijal je uspješno spajao edukativno i zabavno, probudio nostalgiju i inspirirao gledatelje da zavire u kuhinje svojih predaka i otkriju autentične okuse i priče koje se prenose s koljena na koljeno.
Prošlu nedjelju gledatelji su uživali u pretposljednjoj epizodi serijala, u kojoj su Vini i Leo putovali od Jadrana do Beča u potrazi za najpoznatijim austrougarskim jelom – bečkim odreskom. Putovanje je otkrilo povijest ovog klasičnog jela, utjecaj kontinentalne kuhinje na primorski grad i zanimljive kulinarske priče koje su dodatno obogatile predblagdansko ozračje.
Sljedeću nedjelju nas očekuje posljednja epizoda sezone, koja vodi gledatelje kroz blagdanski Beč, adventske štandove i mirise kuhanog vina, pečenih kestena i božićnih kolačića. Povratkom u Zagreb, Vini i Leo pripremaju tortu koja simbolizira duh došašća i blagdana, spajajući bogatstvo kulinarske baštine s toplinom, zajedništvom i veseljem obiteljskog stola.
U iščekivanju Božića, ali i posljednje epizode serijala Apetitlih, donosimo savršen recept za blagdanski stol!

Doboš torta: Kalup – 22 cm
Kore (6 tankih kora): 6 jaja, 100 g šećera u prahu, 100 g brašna, 35 g tekućeg maslaca
Fil: 4 jaja, 200 g šećera u prahu, 235 g maslaca, 17 g vanilin šećera, 35 g kakao mase, 35 g kakao maslaca, 200 g čokolade za kuhanje
Savjet: Ako ne možete nabaviti kakao maslac, zamijenite ga s dodatnih 35 g kvalitetnog maslaca. Ako ne možete nabaviti kakao masu, dodajte još 35 g čokolade za kuhanje.
Karamel: 200 g šećera, 2–3 kapi soka od svježeg limuna
Kore: žumanjke umutite s 50 g šećera dok ne postanu svijetli. Bjelanjke umutite s 50 g šećera u prahu u čvrst snijeg. Pažljivo sjedinite bjelanjak i žumanjak te dodajte istopljeni, mlaki maslac. Postupno dodajte brašno i pažljivo promiješajte.
Na papir za pečenje nacrtajte 6 krugova promjera 22 cm. Smjesu podijelite na šest dijelova (oko 3 žlice za jednu koru) i ravnomjerno razmažite.
Kore pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 6–7 minuta. Budite pažljivi jer ovisno o pećnici mogu biti gotove ranije. Kore odmah skinite s papira i ostavite da se malo ohlade. Nakon hlađenja, slažite kore jednu na drugu i prekrijte čistom krpom da se ne osuše.
Savjet: Ako imate veću pećnicu, na poleđinu veće tepsije možete staviti dva kruga. Ako pečete jednu po jednu koru, najbolje je pripremiti pola mjere i ispeći prvo tri kore, pa drugu polovicu za preostale tri.
Fil: Pažljivo istopite na pari kakao masu, kakao maslac i čokoladu za kuhanje. Pazite da masa ne bude previše vruća. U zasebnoj posudi pomiješajte jaja i šećer te kuhajte na maksimalnoj temperaturi do 85 °C. Mikserom mutite dok se krema ne zgusne. Na kraju dodajte čokoladu i umućeni maslac, dobro izmiješajte i ostavite da se ohladi u hladnjaku.
Nadjenite kore i premažite tortu sa strane. Jednu koru ostavite sa strane za karamel glazuru.
Karamel: koru za karamel stavite na ravnu površinu. U manjoj posudi na laganoj vatri istopite šećer dok ne dobije svijetlu boju, stalno miješajući da se ne prepeče. Dodajte 2–3 kapi limunovog soka. Karamel ravnomjerno rasporedite po kori.
Za rezanje karamela pripremite dva dulja noža: jedan za ravnanje karamela, a drugi provucite kroz maslac za označavanje i rezanje kriški. Položite ih pažljivo na tortu.
Savjet: Nemojte žuriti jer je karamel vrlo vruć. Ako se stvrdne, stavite koru u mlaku pećnicu da se malo omekša.
Tortu slažite redom: kora, fil, kora… i tako dok ne potrošite sve sastojke. Ostavite nešto čokoladnog fila za kasnije i time premažite složenu tortu. Za karamel dekoraciju špricom istisnite manje količine kreme po površini torte i poredajte karamel pločice.



U danu koji prirodno poziva na tišinu, usporavanje i povratak sebi, Matija Cvek objavio je novu pjesmu – onu koja ne traži pažnju glasno, ali je dobiva iskreno. Objavljena na Božić, pjesma Dom su ljudi (radni naziv prema poruci) donosi jednostavnu, ali duboko univerzalnu misao: dom nisu ni gradovi ni adrese, nego ljudi s kojima dijelimo život.
25 prosinca 2025

U Ujedinjenom Kraljevstvu utrka za vrh glazbenih ljestvica svake je godine u prosincu žešća nego u bilo kojem drugom razdoblju. Tijekom božićnog tjedna i najveće zvijezde i manje poznata imena ulažu iznimne napore kako bi s pjesmom ili albumom dosegli prvo mjesto – jer se božićni broj jedan smatra osobito prestižnim i simbolički snažnim uspjehom.
25 prosinca 2025

Vratimo se nakratko u veljaču. Dodjela Grammyja 2025. godine i Beyoncé koja ispisuje povijest. Ne samo da joj je napokon dodijeljena najvažnija nagrada večeri, album godine, nego je postala i prva crna žena koja je osvojila Grammy za najbolji country album – za Cowboy Carter. Nedavne promjene koje je uvela Recording Academy tu pobjedu čine još monumentalnijom: moguće je da je Beyoncé ujedno i posljednja osoba koja će ikada osvojiti tu nagradu u tom obliku.
25 prosinca 2025

Godinama se činilo da je Gmail adresa nešto što dobiješ jednom – i zauvijek ostaje isto. Bez obzira na to jesi li je otvorio kao tinejdžer, pod nadimkom koji danas zvuči neugodno, ili prije nego što si mogao predvidjeti koliko će Google račun postati važan dio svakodnevice.
25 prosinca 2025

Na snimci se vidi kako su Nina i Mirela zajedno zapjevale bezvremenski hit „Ja za ljubav neću moliti“.
24 prosinca 2025