HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Svaki novi recept za čokoladnu tortu je dobrodošao, pogotovo ako se ne peče, i ako ima pečat odobrenja poznate osobe. Glumica Ecija Ojdanić na svom Instagram profilu često dijeli recepte koje rado radi za svoju obitelj, a sad je otkrila recept za sirovu tortu s datuljama koji ćemo svakako rado ponoviti.

Recept za sirovu tortu s datuljama poznate hrvatske glumice glasi ovako

Predlažemo da spremite recept za sirovu tortu s datuljama, jer kad ju jednom napravite, ukućani će sigurno tražiti da to ponovite.

PROČITAJTE: Kolačići Madeleine vaša su tiha patnja? Evo recepta hrvatskog chefa Lea Jurešića

Korak po korak, ovako je sve objasnila Ecija Ojdanić.

*kalup promjera 20 cm*

**1 šalica = 250 ml**

Sastojci za podlogu:

  • 1 šalica lješnjaka*
  • 1 šalica datulja
  • prstohvat soli
  • 1 žlica kakaa u prahu

*Lješnjake preporučujem tostirati, skinuti koru (koliko možete) i pustiti da se ohlade prije korištenja. No onda neće biti sirova torta. Ako želite, možete pustiti lješnjake sirove.

Sastojci za kreme:

  • 3 + 1/2 šalice indijskih oraščića namočenih
  • 1 šalica kokosovog mlijeka (veće masnoće)
  • 3/4 šalice rižinog sirupa
  • + za sloj sa šumskim voćem
  • 1 šalica šumskog voća **
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • + za čokoladni sloj
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 2 žlice kokosovog mlijeka
  • prstohvat soli

** Šumsko voće može biti i zaleđeno, no onda ga je najbolje pustiti da se malo odledi prije korištenja.

Priprema:

  1. Datulje namočiti u toploj vodi 30 minuta prije korištenja.
  2. Ako koristite svježe, medjool datulje ovaj postupak nije potreban. Lješnjake, sol i kakao staviti u multipraktik i izmiksati.
  3. Procijediti datulje i dodati mljevenim lješnjacima.
  4. Miksati dok ne dobijete mrvičastu smjesu koja se lijepi na dodir. Kalup obložiti papirom za pečenje ili nauljiti te u njega ravnomjerno utisnuti dobivenu smjesu.
  5. Staviti u hladnjak dok pripremate kremu.
  6. U blender staviti indijske oraščiće, mlijeko i rižin slad te miksati dok ne dobijete gustu kremu.
  7. Ako vam je blender nešto slabiji morat ćete zaustavljati, pustiti da se malo ohladi te skidati smjesu sa stijenke blendera.
  8. Odvojiti kremu na dva jednaka dijela te u blender staviti pola kreme, šumsko voće i vaniliju. Miksati dok se sastojci ne ujedine.
  9. Izliti kremu na pripremljenu podlogu i poravnati te staviti u zamrzivač.
  10. Ako želite, možete sačuvati dvije, tri žlice kreme za kasnije ukrašavanje torte.

druge vijesti

aperol spritz

Zašto ovog ljeta svi piju upravo ovo piće?

Od gradskih terasa u srcu Zagreba, poput Botaničkog vrta ili Tkalčićeve ulice, do lounge barova na obali u Splitu ili Dubrovniku, slavimo ga na ljetnim zabavama, vjenčanjima ili kao idealan predah na plaži, a svjedoče o tome i nasmijana lica, instagramske priče i sve češći toasti u njegovo ime.

Food

22 lipnja 2025

zaštita od sunca

Gel, losion ili sprej? Sve što morate znati o formulama SPF krema i kako izabrati idealnu za svoju kožu

Kada govorimo o zaštiti kože od štetnih UV zraka, SPF kreme su neizostavan saveznik u svakodnevnoj njezi. No, osim samog faktora zaštite (SPF), jedna od važnih odluka koje moramo donijeti jest koju formulu kreme odabrati – gel, losion, sprej ili možda neki drugi oblik? Svaka od tih formula nosi svoje prednosti, mane i specifičnosti koje utječu ne samo na način nanošenja, nego i na učinkovitost zaštite, osjećaj na koži te dugoročnu njegu. Ako ste se ikada pitali koja je formula najbolja za vas, donosimo detaljan vodič koji će razjasniti sve nedoumice i pomoći vam da pametno izaberete.

Zdravlje

22 lipnja 2025