Profinjeni, ukusni i nekako filmski – kolačići Madeleine predivna su ideja za blagdanski stol. Ako i vi obožavate ovu francusku poslasticu, predlažemo da isprobate recept Lea Jurešića, mladog chefa koji nas uvijek iznova osvaja svojim kulinarskim umijećem.
Kako su nastali kolačići Madeleine?
Kolačići Madeleine su maleni zalogajčići od biskvita u obliku izduljenih školjaka, a uz njih se veže nekoliko legendi.
Neki smatraju da su nastali u 17. stoljeću i da ih je osmislio francuski buntovnik Paul de Gondi, dok drugu misle da su nastali u Poljskoj u 18. stoljeću.
Kako god bilo, nevjerojatno su ukusni i ne postoji gost kojeg ćete njima razočarati. Prije svega, naravno, nabavite odgovarajući kalup.
Kolačići Madeleine korak po korak:
Sastojci:
- 125 gr maslaca
- 90 gr jaja
- 35 g mlijeka
- 60 g šećera
- 125 g brašna
- 6 g praška za pecivo
- 20 g meda
Postupak:
1. U tavi zagrijati maslac kako biste dobili smeđi maslac.
2. Za to vrijeme istući jaja, mlijeko i šećer.
3. Dodati brašno i prašak za pecivo te promiješati.
4. Na kraju dodati smeđi maslac i med.
5. Peći na 200 stupnjeva oko 3 minute, smanjiti na 180 te peći još 1-2 min.
6. Ugasiti pećnicu i pustiti kalupe još 5 minuta.
7. Po želji, ohlađene Madeleine staviti u rastopljenu čokoladu i pustiti u hladnjaku da se stisne.